Huilen lucht op? Think again! Dit zijn de drie échte redenen dat we soms moeten huilen
De een huilt vrijwel nooit terwijl de ander de tissues er al bij pakt na het zien van de kerstreclame met Nederlands beroemdste hamster. Waarom huilen we eigenlijk?
Vaak denken mensen dat het oplucht om even een potje te huilen, maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn. Er zijn drie redenen waarom we soms tranen laten. We zetten ze voor je op een rij.
1. Een schreeuw om hulp
“Huil maar even, dan voel je je daarna beter.” Dit heb je vast wel eens te horen gekregen tijdens een huilbui óf tegen iemand anders gezegd die erg verdrietig was.
Toch klopt dit niet. Wetenschappelijk gezien is er weinig bewijs dat huilen je beter doet voelen. Wél voel je je beter als je tijdens een tranendal wordt getroost door een ander. Als iemand met je meeleeft en begrip toont. Dát lucht op.
Het huilen op zich is eigenlijk een schreeuw om hulp. Je hebt een knuffel nodig, een arm om je heen of gewoon een schouder om op te huilen. Je zoekt naar troost. Krijg je dat niet aangeboden, dan zul je je na een tranendal dus niet per se opgelucht voelen. Deze vorm van tranen is er om emotionele redenen en het signaal om te gaan huilen komt vanuit je hersenen.
2. Vochtige ogen
In tegenstelling tot de eerste reden, is de tweede reden dat je wel eens tranen hebt, een praktische: je hebt tranen nodig om je ogen vochtig te houden. Deze tranen worden door je lijf aangemaakt en elke keer dat je knippert verspreidt zo’n traan zich rondom je oog als een soort beschermlaagje. Niets emotioneels aan dus, maar gewoon een handig trucje van je lijf.
3. Huilen als reflex
Ten slotte traan je soms als reflex. Stel er zit iets in je oog, dan krijgen je hersenen een signaal dat je tranen nodig hebt om je oog schoon te krijgen. Dat is ook zo wanneer je uien snijdt of tranen krijgt door sigarettenrook. Huilen als je ergens fysiek pijn hebt, kan overigens zowel een reflex als een emotionele reactie zijn.
Huilen lucht niet op
Uit onderzoek blijkt dat er geen verschil is in hoe mensen die vaak en mensen die zelden huilen zich voelen. Zo voelde de groep van mensen die nooit tranen hebben, zich net zo goed als de mensen die vaak huilen. Af en toe wenen, omdat je dan beter in je vel zou zitten, gaat dan ook niet op. Wel bleek uit het onderzoek dat mensen die zo nu en dan huilen, meer empathie hebben en zich meer verbonden voelen met anderen.
5x gemakkelijke manieren om opgekropte emoties los te laten (zonder te huilen)