Weinig fysiek contact? Dit kun je doen tegen huidhonger
We schreven al eerder over huidhonger en het belang van aanraking. Maar nu er van ons gevraagd wordt om afstand van elkaar te houden en zoveel mogelijk thuis te blijven, lijkt het erop dat ‘huidhonger’ zomaar hét woord van 2020 gaat worden. We staan massaal onder huidarrest.
Meer dan ooit missen we een knuffel, een kus of een aai. Aanraking is troostend en juist nu, in tijden van spanning en onrust, moeten zoveel mensen het zonder doen. Singles kunnen niet meer op dates en zelfs vrienden en familie lijken verder weg dan ooit.
Aanraking is een primaire levensbehoefte
Het kan heel fijn zijn om een hand op je schouder te voelen wanneer je het moeilijk hebt. Zo’n klein gebaar kan al heel veel steun geven. Het geeft je het gevoel dat alles weer goed komt. Dat je niet alleen bent.
De behoefte aan lichamelijk contact is in mensen verankerd; naast eten en drinken is het zelfs een primaire levensbehoefte. Het blijkt namelijk dat baby’s die niet worden aangeraakt, stoppen met groeien. Het is dus helemaal niet zo gek dat we nu extra hunkeren naar knuffels.
Ook lezen: Hug it out! Waarom het knuffelhormoon oxytocine relaties goed houdt
Maar hoe kunnen we die huidhonger nu stillen?
Helaas kunnen we in onze nieuwe 1,5 meter-maatschappij (nog) nog niet dicht tegen onze vrienden aankruipen en zijn ook contactsporten zoals salsa dansen en Jiujitsu voorlopig uit den boze. Wat kunnen we dan wél doen om het gebrek aan aanraking tegen te gaan?
6 tips om je lichaam wat meer aandacht te geven
1. Maak contact met je eigen lijf
Bij gebrek aan een partner is het verstandig om jezelf op regelmatige basis te masseren. Je kunt beginnen bij je hoofd, en dan elk gedeelte van je lichaam bewust en langzaam kleden, wrijven of strelen.
Het is natuurlijk niet hetzelfde als de aanraking van iemand anders, maar het kan wel helpen. Belangrijk is dat je bij deze oefening echt aanwezig bent als je jezelf aanraakt. Als je gedachten afdwalen, probeer je je aandacht weer terug te brengen om de aanrakingen ook daadwerkelijk te beleven.
Vind je vast ook leuk: De kracht van (zelf)massages volgens Ayurveda
2. Neem een warme douche met een harde straal
De meeste moderne douchekoppen hebben verschillende straalsoorten. Zet ‘em op de hardste stand en richt de straal op je hoofd. Laat de straal elk plekje van je hoofdhuid raken. Werk langzaam via de nek naar de schouders en zo verder tot je bij je voeten bent aangekomen.
Ook bij deze oefening is het weer belangrijk dat je bewust bent van de straal en de plek waarop deze je huid raakt. Geniet van het water dat langs je lichaam glijdt.
3. Smeer jezelf in met bodylotion of huidolie
De tijd die je normaal gesproken ‘s ochtends bezig bent om naar je werk te gaan, kun je nu steken in jezelf. In plaats van gelijk achter je laptop te kruipen, creëer je een nieuw ochtendritueel door je hele lichaam in te smeren met een lekkere bodylotion of huidolie. En dan niet flats-flats-huppakee, maar met aandacht voor elk stukje van je huid.
Must read: Wat is de werking van oliën op je huid? Alles wat je wilt weten over natuurlijke plantenoliën
Investeer in een lotion of olie die je écht lekker vindt ruiken, smeert als boter en je huid tegelijkertijd voedt. Dan is het echt een verwennerij. Daarnaast kan de geur ook een positief effect hebben op je gemoedstoestand. Zo werken grapefruit en mandarijn opwekkend, lavendel en kamille ontspannend en stimuleren pepermunt en rozemarijn het concentratievermogen.
4. Masturbeer
Om seksuele eenzaamheid onder singles te voorkomen, is masturberen (jawel) noodzakelijk. Het is goed voor je immuunsysteem en de gelukshormonen die vrijkomen bij knuffelen en vrijen kun je ook bij jezelf opwekken, in contact met je eigen lijf.
Maar om er een beter gevoel bij te hebben moet je er wel de tijd voor nemen. Je hoeft je handwerk niet in te zetten om zo snel mogelijk die climax te bereiken. Maak tijd om je lichaam te verkennen, creëer je eigen fantasiewereld en experimenteer met edging, het uitstellen en daardoor intenser maken van je orgasme.
Lees ook: Let’s get it on… Met jezelf
5. Knuffel een huisdier
Vooralsnog zijn er geen harde bewijzen dat het coronavirus kan worden overgedragen door huisdieren, dus kan je gerust kroelen met een kitten of knuffelen met een hond. Ook als gever van de knuffel, maak je namelijk het knuffelhormoon oxytocine aan.
Heb je geen huisdier? Plaats dan een oproepje op je Facebook of Instagram, met de vraag of je tijdelijk op iemands kat mag passen of af en toe een hond kan uitlaten. Ook kun je overwegen om een huisdier te kopen of uit het asiel te adopteren, maar bedenk dan wel goed of je daar ná corona ook nog tijd voor hebt. Het mag geen impulsaankoop zijn.
6. Gebruik Moeder Aarde
Dit klinkt misschien een beetje zweverig en je hoeft echt niet met bomen te gaan knuffelen, maar je kunt wél bewust contact maken met de aarde. Bijvoorbeeld door te gaan liggen in het gras en de sprietjes te voelen op je blote huid. Of door te genieten van de wind die door je haren waait.
Zoek het contact bewust op en verras je huid met aanrakingen die je niet gewend bent. Loop bijvoorbeeld eens op blote voeten naar buiten. Of let op oppervlakken van de dingen om je heen: hoe voelt een blad aan een boom? Hoe voelen regeldruppels op mijn huid?
En als je het allemaal te veel gedoe vindt, kan je altijd nog pure chocolade gaan eten. Dat prikkelt óók de aanmaak van het knuffelhormoon.
Meer Bedrock?
- World Cuddle Up Day: genoeg redenen om te knuffelen op de koudste dag van het jaar
- Het knuffelhormoon verandert ook hoe jij jezelf ziet, volgens nieuw onderzoek
- Dit is waarom er meer geknuffeld moet worden