Nóg een coronawinter op komst: zo zorg je voor voldoende huidaanraking
Veel mensen hadden vorige winter last van huidhonger: het verschijnsel dat ontstaat als je lang niet bent aangeraakt en verlangt naar huidcontact. Er ontstaat dus een gebrek aan aanraking, een situatie die meer invloed op je heeft dan je misschien zou denken.
Vorige winter hadden we er al massaal last van, maar met nóg een coronawinter op komst dreigt de geschiedenis zich te herhalen. Wil je dat liever voorkomen? Zo zorg je voor voldoende huidaanraking.
Huidhonger in een notendop
Maar eerst en vooral: hoe zat dat ook alweer precies? Een kus van je partner als je thuis komt, een knuffel van je kinderen of een peuter die thuis aan je been hangt. Het zijn allemaal kleine aanrakingen waar je misschien niet eens bewust bij stilstaat.
Maar voor iemand die last heeft van huidhonger, is er een gebrek aan al deze aanrakingen. Huidhonger is dus eigenlijk het onvervuld verlangen naar aanraking.
Het gebrek kan zelfs zó aanwezig zijn dat degene bij een lichte aanraking een soort schok voelt. En er een gevoel van gemis ontstaat, omdat ze wel graag aangeraakt willen worden. En da’s niet zo gek, want onze huid is na onze hersenen het belangrijkste orgaan.
Zo zorg je voor voldoende huidaanraking
Kortom: door je huid te stimuleren met voldoende aanraking, vergroot je je welzijn. Zo doe je dat.
1. Boek een massage…
Een massage boeken is misschien wel de grootste vorm van #selfcare. En da’s best handig als je geen partner of lieve huisgenoot hebt die dit voor je wilt doen.
Deze winter zijn massages trouwens ook een perfect cadeau voor de mensen die rondom jou een oppepper kunnen gebruiken. Zolang de maatregelen het toelaten natuurlijk.
2. …of geef jezelf een massage
Zijn de massagesalons gesloten, of heb je zin om gewoon lekker thuis te blijven? Goed nieuws: je kunt natuurlijk ook jezelf een massage geven. Dat klinkt minder sexy dan het is: want met de juiste technieken kun je daar al heel wat genot uithalen.
In de Ayurveda wordt zelfs aangeraden om als onderdeel van je dagelijkse routine een ‘Abhyanga’ te doen. Abhyanga betekent letterlijk ‘olie aanbrengen op de huid’ en je kunt dit met licht masserende bewegingen doen. Hier lees je daar alles over en leer je hoe het moet.
3. Solo seks
Met solo seks raak je je eigen lichaam op een hele intieme manier aan. Niet alleen is het dé ultieme manier om in contact te komen met je eigen seksualiteit, het is ook een bijzonder me-time moment waarmee je je huidhonger kunt stillen.
En wedden dat je daar nog veel meer mee kunt experimenteren dan je zelf weet? Investeer bijvoorbeeld in een nieuw speeltje of ontdek de mogelijkheden van tantrische ademhaling (een oefening waarbij je heel bewust ademt).
4. Knuffel een huisdier
Vooralsnog zijn er geen harde bewijzen dat het coronavirus kan worden overgedragen door huisdieren, dus kan je gerust kroelen met een kitten of knuffelen met een hond. Ook als gever van de knuffel, maak je namelijk het knuffelhormoon oxytocine aan.
Heb je geen huisdier? Plaats dan een oproepje op je Facebook of Instagram, met de vraag of je tijdelijk op iemands kat mag passen of af en toe een hond kan uitlaten. Ook kun je overwegen om een huisdier te kopen of uit het asiel te adopteren, maar bedenk dan wel goed of je daar ná corona ook nog tijd voor hebt. Het mag geen impulsaankoop zijn.
5. Ga naar de kapper
Oké, deze klinkt misschien een beetje flauw, maar een bezoekje aan de kapper werkt niet voor niets heerlijk ontspannend. De kapper is voortdurend bezig met je hoofd en haar. Zo krijg je een hoofdmassage en worden je haren ingesopt bij het wassen. Het fijne aan de kapper is dat je om de zoveel weken weer langs kunt om je coupe bij te werken.
Bye bye huidhonger!
Heb je last van een bleh-gevoel door corona? Dat heet languishing