Wat is huidfulness en hoe kun je het trainen?
Inmiddels weten we allemaal wat mindfulness betekent. Ook weten we dat volledig aanwezig zijn in het hier en nu – wat je ook aan het doen bent – kan helpen tegen stress, angst en pijn. Maar wist je ook dat rust en mindfulness veel kan betekenen voor je huid? Het is voor een groot deel verantwoordelijk voor huidverbetering.
Huidtherapeut en mindfulnesstrainer Jantine van ‘t Klooster noemt dat huidfulness. Laat deze term jouw wenkbrauwen fronsen? Lees dan even verder.
De vele functies van de huid
Je huid is het grootste orgaan dat jou als een soort superschild beschermt. Het zorgt ervoor dat je niet uitdroogt, op temperatuur blijft, vitamine D aanmaakt en dat DNA beschermt wordt tegen de zon. Ook fungeert je huid als een stevige cadeauverpakking en houdt ‘ie je hele lichaam bij elkaar.
Daarnaast speelt je huid een essentiële rol in de manier waarop je de wereld om je heen beleeft en geeft het belangrijke informatie vanuit je omgeving aan je door, bijvoorbeeld bij iets schadelijks van buitenaf. Maar de huid is ook het gevoelsorgaan waarmee je een liefdevolle aanraking beleeft.
Voeding voor een gezonde huid – dit wil je op jouw bord hebben liggen
Tevens laat de huid sporen van je geleefde leven zien en vertelt het jouw verhaal over je leeftijd en je leefstijl. Last but not least heeft het een signaalfunctie, bijvoorbeeld als je ziek bent. Dan ziet de huid er misschien wat doffer uit en straalt ‘ie minder.
Stress heeft effect op de huid
De huid heeft dus een gigantisch belangrijke rol. Dat komt onder andere omdat ‘ie nauw verbonden is met je zenuwstelsel. Deze twee zijn namelijk uit hetzelfde embryonale kiemblad ontstaan. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en deze relatie is bij stress overduidelijk merkbaar.
Jantine, die al ruim 25 jaar expert is op het gebied van de huid, zegt hierover: “Langdurige stress is niet goed voor je gezondheid en heeft ook effect op je huid. Het kan huidaandoeningen veroorzaken, verergeren of er kunnen andere problemen ontstaan. Andersom kan een huidaandoening juist ook voor veel stress zorgen.”
Mindfulness kun je trainen
Stress is door onze drukke samenleving een bekend fenomeen en methodes om stress te verminderen, zoals mindfulness, zijn de laatste jaren dan ook steeds populairder. En net zoals je naar de sportschool gaat om je spieren te trainen, kun je de aandachtsspier in je brein trainen met mindfulness.
Vroegtijdige rimpeltjes? Niets aan de hand: zo zorg je preventief voor een gezonde huid
Door mindfulness word je opmerkzaam, waardoor je je grenzen zorgvuldiger kunt bewaken en zo ook in stresssituaties beter voor jezelf kunt zorgen. Wetenschappelijk onderzoek bij stress laat zien dat mindfulnesstrainingen bewezen effectief zijn. Het draagt positief bij aan een betere concentratie, relaties (thuis en op je werk) en veerkracht bij stress.
Huidfulness voor balans, aandacht, bewustheid en ontspanning
Ook op het gebied van de huid en huidaandoeningen laat wetenschappelijk onderzoek positieve resultaten van mindfulness zien. Jantine heeft daarom de term huidfulness bedacht. “Het doel van huidfulness is om letterlijk lekker ín je vel (dus in je huid) te blijven zitten. Gelukkig vanbinnen, is stralend vanbuiten.” aldus Jantine.
Door meer met balans, aandacht, bewustheid en ontspanning in het leven te staan, train je de gezondheid van je huid en dus huidfulness. Jantine heeft een heus huidfulnessprogramma ontwikkelt, waarin je aan de hand van thema’s als positieve psychologie, compassie, zelfzorg en (uiteraard) mindfulness zelf aan de slag gaat.
Lekker in je vel
Je zult 6 weken lang uitgenodigd worden om inzichtvragen te beantwoorden, oefeningen te doen en speciaal op de huid gerichte meditaties te proberen. In haar boek Lekker in je vel lees je alles over de huid, verschillende soorten huidaandoeningen, de relatie met stress en het huidfullnessprogramma.
3 tips van een schoonheidsspecialiste voor een natuurlijk stralende huid
Jantine: “We leven in een tijd waarin we wanneer er iets misgaat met onze huid, lichaam of geest van de medische geneeskunde verwachten dit weer in orde te maken. Alsof je een auto repareert als hij stukgaat: medicinale crème erop, pil erin, nieuw onderdeel erin en weer door!
Om op een positieve manier om te gaan met je gezondheid, is het behulpzaam om naar je eigen huid en lichaam te leren luisteren en om zelf actief mee te werken aan het verbeteren van je gezondheid. Dit geldt zeker voor chronische huidaandoeningen waar de geneeskunde niet direct een remedie voor heeft.”
Innerlijke groei, verandering en genezing
Het is van belang je eigen lijf en mind zo goed als mogelijk is te kennen, om zo – binnen de mogelijkheden – actief bij te dragen aan het bevorderen van je gezondheid. Mindfulness leert je dit. Door binnen de grenzen van je huid met je aandacht bij je lichaam aanwezig te zijn, is altijd een ervaring in het ‘nu’.
Dit is hetzelfde als wanneer je aandacht bij je adem is. Door dit aanwezig ‘zijn’ op een ontspannen manier te oefenen, kun je mindfulness zien als voertuig voor je innerlijke groei, verandering en genezing. Wanneer je met aandacht bij je lichaam bent, ontmoet je het lichaam namelijk zoals het op dit moment is en niet zoals je denkt dat het zou moeten zijn.