HSP op je werk? Met deze tips zorg je ervoor dat je minder overprikkeld raakt
Kantoortuinen, drukke vrijmibo’s, kritiek van collega’s… Voor een HSP (highly sensitive person) kan het werk een uitdaging zijn. Merk je dat je na elke werkdag moe en geïrriteerd bent en hoofdpijn hebt? Loopt je hoofd elke dag over? Kortom: raak je constant overprikkeld op werk? Dan is het tijd om naar oplossingen te zoeken.
We spenderen zoveel tijd van onze dag door op ons werk, dat het enorm belangrijk is om een prettige werkomgeving voor jezelf te creëren.
Je leidinggevende vertellen?
Mensen hebben er niet altijd begrip voor dat je HSP bent. Daarom is het mogelijk dat je erover twijfelt om het je werkgever te vertellen. De kans bestaat natuurlijk altijd dat je leidinggevende het niet begrijpt. Maar het is goed om te onthouden dat er vooroordelen over HSP’ers bestaan, omdat veel mensen er nog niet voldoende kennis over hebben.
Lees ook: 6 tips voor de HSP’er om winterblues te voorkomen
Leg dus goed uit dat hoogsensitief zijn niets anders is dan een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Een HSP’er wordt sneller geprikkeld dan een persoon die geen HSP’er is.
Leg daarbij uit waar jij baat aan zou hebben op je werk. Een ruimte waar je je bijvoorbeeld even kunt afzonderen, of het niet afgerekend worden als je die vrijdagmiddagborrel liever overslaat.
Hoogsensitief zijn op werk heeft voordelen
Als je leidinggevende hier begrip voor heeft, is dit niet alleen maar prettig voor jou, maar ook voor je werkgever zelf. Zodra HSP’ers namelijk in de juiste werkomstandigheden zitten (een rustige werkomgeving zonder een overmaat aan druk en/of kritiek) zijn zij in staat om informatie beter en uitgebreider te verwerken.
Dat zijn echt niet de enige voordelen van jouw hoogsensitiviteit op de werkvloer, merkt HSP coach Maaike Kruijsen op: door je goede concentratie, werk je zeer zorgvuldig. Je bent creatief aangelegd en bent zorgzaam, wat weer goed kan zijn voor het team.
Jij ziet het meteen als een collega niet zo lekker in z’n vel zit. Kortom: als er rekening gehouden wordt met jouw behoeftes ben je een betere werknemer.
Lees hier meer over het vertellen aan je leidinggevende dat je hoogsensitief bent.
Op zoek naar jouw behoeftes
Daarvoor moet je natuurlijk wel weten waar jij precies behoefte aan hebt. Onderzoek wat jouw ideale werkritme is en hoe jij het beste geconcentreerd kunt werken. Een oplossing kan bijvoorbeeld een noise canceling headphone zijn. Maar ook het maken van afspraken met je collega’s (‘tussen deze uren wil ik niet gestoord worden’) kan veel helpen.
Dit is natuurlijk voor elke persoon én elke baan anders.
Jezelf te beschermen voor overprikkeling
Op het werk komen er nou eenmaal veel prikkels op je af. Daarom is het ook belangrijk om manieren te vinden om jezelf te beschermen als je het gevoel hebt overprikkeld te raken.
Dit kan bijvoorbeeld door een schild te visualiseren. Stel je voor dat je compleet wordt omringd door wit of roze licht. Klinkt misschien een beetje gek, maar dit werkt voor veel mensen.
Lees ook: 4 makkelijke manieren om jezelf te beschermen als HSP
Communicatie over je behoeftes is dus misschien wel de beste tip die we je kunnen geven als je hoogesensitief bent. Zorg daarnaast dat je elke nacht voldoende slaap pakt. Een goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je prikkels beter kunt verwerken.
Heeft je leidinggevende geen begrip voor je hoogsensitiviteit en blijf je daardoor constant overprikkeld? Dan moet je je misschien afvragen of je wel in zo’n bedrijf zou willen werken.
Meer over hoogsensitiviteit
- Hoogsensitief? Zo herstel je van overprikkeling
- Ja, je hersenen werken echt anders als je hoogsensitief bent (en dit is hoe)
- Hoogsensitief? Tips om er goed mee om te gaan