Kan je van iemand anders houden als je geen zelfliefde hebt?
“Je kan pas van iemand anders houden als je van jezelf houdt”, dat is een uitspraak die je vast wel eens eerder bent tegengekomen. Klopt dat of hebben relatie-experts een andere mening over deze zelfliefde?
Niets is vervelender als je als single hoort dat “je eerst van jezelf moet houden”. Toch is deze uitspraak er niet voor niks, maar de vraag is wel hoe zwaar je dit gezegde hoort te nemen.
Eerst zelfliefde manifesteren voordat je van iemand anders houdt (of toch niet)
Van jezelf houden is zeker belangrijk en deze zelfliefde heeft ook weer invloed op je relaties. In de serie ‘Moderne liefde‘ van de Universiteit Utrecht gaan relatie-experts in gesprek met elkaar over de bekende uitspraak dat ‘je eerst van jezelf moet houden’.
Veel bevestiging nodig hebben bij weinig zelfliefde
Johan Karremans, sociaal-psycholoog en werkzaam bij de Radboud Universiteit Nijmegen, is aanwezig in de studio. Klopt het dat je eerst van jezelf moet houden voordat je van een ander kan houden? “In zekere zin is dat vaak waar. Dat heeft te maken met hechtingsproblematiek die kan ontstaan”, vertelt hij.
De partner die moeite heeft met van zichzelf te houden, zoekt bijvoorbeeld heel sterk naar bevestiging bij de ander. “Wat je heel vaak krijgt, is dat de een bevestiging zoekt en de ander zich dan terugtrekt”, zegt Johan. Volgens hem kan dat vaak tot relatieproblemen leiden. “Die bevestiging komt heel vaak voort uit een gebrek aan zelfcompassie en zelfwaardering. Die zelfliefde kan problemen veroorzaken in een relatie.”
Weer happy zijn met jezelf
Martijn Kemna, relatietherapeut en Gz-psycholoog uit Amsterdam, sluit zich bij de mening van Johan aan. “Sterker nog, je moet jezelf sexy vinden om weer goede seks te kunnen hebben met een ander”, zegt hij. Om jezelf te kunnen geven, hoor je goed in je vel te zitten en zelfverzekerd te zijn.
Volgens hem is het heel belangrijk om daar aan te werken. “Als je je alleen maar verschuilt en onzeker bent, is het ook heel moeilijk om die verbintenis tot stand te brengen.” Dat je echt happy bent met jezelf en zelfverzekerd bent, kan jou ook weer aantrekkelijker maken voor andere mensen.
Waarom je ook mag daten als je (nog) niet van jezelf houdt
De boodschap van Martijn en Johan is duidelijk: van jezelf houden is zeker belangrijk als je ook van een ander wilt houden. Toch betekent dat niet dat je dan niet open hoort te staan voor de liefde. Dat bevestigt Esther Kluwer, psycholoog en werkzaam bij de Universiteit Utrecht.
Van jezelf leren houden in een relatie
“Als we allemaal wachten met relaties aangaan totdat we allemaal van onszelf houden, dan gaat het soms ook heel lang duren. Je mag je dus ook wel een beetje ontwikkelen in een relatie en die bevestiging van een ander is natuurlijk ook goed voor je gevoel”, zegt Esther. Je hoeft dus niet per sé te wachten met een geliefde toelaten totdat je van jezelf houdt.
Dat je eerst van jezelf hoort te houden voordat je van een ander kan houden, daar zit wel een kern van waarheid in. Dat betekent echter niet dat je je nu dus alleen maar op zelfontwikkeling hoeft te storten. Ondanks je ook je onzekerheden hebt, verdien ook jij alle liefde in de wereld en dat van je zelf én een partner.
Het kan wel een goed idee zijn om een moment voor jezelf te pakken om na te denken of dit wel echt de juiste timing is om bezig te zijn met het vinden van een partner of dat je er nu meer baat bij hebt om je volledig te focussen op het houden van jezelf en dus zelfliefde. Het is jouw keus!
Kyra (40): ‘Mijn date bleek 21, maar ik ben ondanks het leeftijdsverschil gek op hem’