Waarom ruikt hormoonzweet veel sterker dan normaal zweet?
Misschien heb je het wel eens gemerkt bij hormonale veranderingen of stress: dat zweet ruikt veel sterker dan het zweet van een rondje hardlopen. Hoe kan dat en is er iets tegen te doen?
Wanneer je het warm hebt, zweet je. Op zomerse dagen druppelt het langs je gezicht of je onderrug en ook wanneer je gesport hebt, voelt je lijf nat aan. Dat zweet op zich stinkt niet, behalve als het in contact komt met bacteriën. Dan ruik je jezelf. Dit normale zweet en de geur ervan ga je tegen met normale deodorant. Maar wat als je zweet opeens veel sterker ruikt dan anders?
Hormoonzweet ruikt sterker dan normaal zweet
Naarmate je ouder wordt en de overgang dichterbij komt (de perimenopauze: de tien jaar voor de overgang), gaat je zweet anders ruiken en ook de samenstelling van het zweet wordt anders. Denk aan nachtzweten, opvliegers, hormoonschommelingen of stress: dit zijn allemaal oorzaken van sterk ruikend zweet.
Hoe dit zit legt Linda van Loveli uit. “Je hebt twee soorten zweet. We hebben het normale zweet dat je lichaam aanmaakt om te koelen of om afvalstoffen te lozen. Dit wordt geproduceerd door je eccriene zweetklieren. Dat is dun en waterig zweet en dit gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid of in je kleding en dat ruikt eigenlijk niet eens heel erg sterk. Daarnaast heb je ook apocriene zweetklieren, die worden aangestuurd door je hormonen.”
Apocriene zweetklieren
Deze zweetklieren produceren angstzweet, stresszweet en zweet door hormonale veranderingen in je lijf. Wanneer je oestrogeenspiegel daalt, gaan deze zweetklieren aan de slag. Dit gebeurt vooral in de perimenopauze en dat zul je merken aan onder andere een sterkere zweetgeur. De apocriene zweetklieren zorgen namelijk voor ander soort zweet. “Dat zweet is dikker en bevat meer vetzuren en daar gaan bacteriën op je huid helemaal los op. Dat veroorzaakt die penetrante geur.”
Dat zweet is ook nog eens lastig van je huid te wassen, omdat het zo vet is. Met alleen water krijg je het niet weg. Je hebt dus echt zeep en soms ook een washand nodig om het hormoonzweet weg te kunnen halen.
Het mineraal zink
Wat je nog meer kan doen is een speciale deodorant gebruiken, want normale deo’s zijn niet ontwikkeld voor deze vorm van zweet. Daar zit vaak parfum en aluminium in wat werkt bij normaal zweet, maar voor hormoonzweet is meer nodig. Namelijk het mineraal zink. Dit mineraal zet de vetzuren op je huid om in geurloze zouten, dus je zweet dan nog wel, maar zonder die vervelende geur.
Waarom die apocriene zweetgeuren zo’n sterke geur verspreiden? Dat is een trucje van Moeder Natuur. Vroeger was dit nodig om ‘angst’ bij anderen te ruiken, zodat je wist dat er gevaar dreigde. Het is dus eigenlijk een communicatiemiddel van je lichaam.
Wat kun je doen aan de geur van hormoonzweet?
Leuk, zo’n extra communicatiemiddel, maar je wilt helemaal niet naar zweet ruiken, gokken we zo. Heb je last van hormoonzweet, zoals zoveel andere vrouwen, dan kun je het volgende doen:
- Regelmatig wassen met water en zeep. Zorg wel dat alle zeepresten verwijderd zijn en droog je oksels goed af.
- Gebruik een deodorant met zink, wat het zweet omzet in geurloze zouten.
- Draag kleding gemaakt van ademende stoffen zoals katoen of linnen.
- Zorg dat je laagjes aan hebt, zodat je gemakkelijk iets uit kan trekken wanneer je het heel warm krijgt.