Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 8 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Hormoonyoga: yup, it’s a thing (hoe werkt het precies?)

Hormoonyoga? Daar hadden tot voor kort nog nooit van gehoord. Dat het ontzettend belangrijk is om je hormonen in balans te houden, dat weten we inmiddels wel. Door onder andere slaap, voeding en beweging lukt dat al een stuk beter. Hormoonyoga zou je daar nóg beter bij helpen. Tell us more, please. 

Hormoonyoga: hoe werkt dat precies?

Hormoonyoga

Zoals je misschien al weet, bestaan er veel verschillende soorten yoga. Kundalini yoga, ashtanga, vinyasa, yin yoga, yoga nidra (wat weer iets héél anders is) en dus ook hormoonyoga.

Hormoonyoga is ontwikkeld door Dinah Rodrigues, een Braziliaanse yogadocente van 93 jaar (!) oud. Ze schreef het gelijknamige boek ‘Hormoonyoga‘. Zij is het levende bewijs van de werking ervan, I guess!

Wat houdt deze laatste yogastijl precies in en waarom zouden we het nodig hebben?

No surprise waarschijnlijk, maar hormoonyoga helpt je met het in balans brengen van je hormonen. Iets wat je niet wilt onderschatten, omdat je hormoonhuishouding op veel lichaamsfuncties invloed heeft. Je stofwisseling, humeur, slaapkwaliteit, mate van honger, maar ook je gedrag, gevoelens en emoties worden door hormonen beïnvloedt.

Must read: ​​De hormonen van een vrouw: hoe zit dat nou precies? Een korte uitleg

Dan begrijp je misschien ook waarom het zo belangrijk is om je hormonen in balans te houden als je een beetje prettig, gezond en gebalanceerd door het leven wilt gaan.

Je hormoonhuishouding wordt dus door allerlei factoren beïnvloed, wat je eet, hoe je slaapt en hoeveel je beweegt bijvoorbeeld. Gelukkig kunnen we op een aantal van die factoren best een grote invloed hebben. Onder andere met hormoonyoga dus.

Hoe werkt het?

Hormoonyoga gaat als volgt, de oefeningen hebben invloed op je klieren en beïnvloeden op die manier de aanmaak van hormonen. Hoewel je lichaam heel veel verschillende hormoonsoorten aanmaakt, is hormoonyoga vaak gefocust op de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, lezen we op Yogaonline.

Waarom? Bij vrouwen begint de aanmaak van dit hormoon rond haar 35e af te nemen. Rond die leeftijd merk je daar nog weinig van, maar op een wat latere leeftijd wel. En dát is wanneer hormoonyoga om de hoek kan komen kijken.

Ook lezen: Who run the world? Hormones!

 

Volgens hormoonyoga.nl heeft deze vorm van yoga invloed op je hele lichaam, maar vooral op de schildklier, hypofyse en de eierstokken. Hormoonyoga is daarom een dynamische serie met veel rustige momenten.

Voor wie is hormoonyoga?

Hoewel hormoonyoga in principe voor elke vrouw fijn kan zijn, hebben vooral vrouwen met hormonale klachten baat bij deze vorm van yoga.

Vooral vrouwen die last hebben van PMS, PCOS en net zijn bevallen wordt deze vorm van yoga aangeraden. Energiesystemen worden bijvoorbeeld weer in gang gezet en hormonen komen meer in balans, iets wat je in de voorgenoemde gevallen vaak goed kan gebruiken.

Ook voor vrouwen in de overgang kan hormoonyoga heel goed werken, vrouwen die de overgangsleeftijd naderen of er nu in zitten.

Hormoonyoga oefeningen

Dan ben je waarschijnlijk wel benieuwd hoe hormoonyoga en precies aan toe gaat. Elke yoga sequence verschilt, maar om het je makkelijk te hebben, delen we een aantal video’s:

Meer over hormonen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️