4 manieren om je hormonen in balans te houden
Onze hormonen hebben een enorme invloed op ons doen en laten. Ze beïnvloeden onze stofwisseling, spijsvertering, groei, orgaanfuncties, water- en zouthuisvesting en natuurlijk ons gedrag, gevoel en emoties. Om ervoor te zorgen dat ons leven in balans is, willen we ervoor zorgen dat ook onze hormonen in balans zijn. Met deze manieren zorg je ervoor dat jouw hormonen in balans blijven.
Het is belangrijk om onze hormonen in balans te houden. Wanneer dit niet gebeurt, kun je in een vicieuze cirkel van hormonale disbalans terecht komen en dat willen we natuurlijk voorkomen.
Wat zijn hormonen?
Voor we ingaan op hoe we onze hormonen in balans kunnen houden, is het misschien verstandig om te weten wat hormonen precies zijn. Hormonen zijn signaalstoffen die ons lichaam aansturen om bepaalde functies te kunnen uitvoeren.
Wanneer er bijvoorbeeld een direct gevaar optreedt, maakt ons lichaam het stresshormoon adrenaline aan, waardoor we ineens hyperalert worden. Maar hormonen kunnen ook invloed hebben op langdurige lichaamsprocessen, zoals de pubertijd.
Waarom je je hormonen in balans wil hebben
Onze hormonen hebben invloed op een hele hoop verschillende lichamelijke functies. Zo hebben de gelukshormonen serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine invloed op onze stemming, heeft het slaaphormoon melatonine invloed op onze slaap en heeft het hormoon oestrogeen invloed op de menstruatie en zwangerschap.
Must read: Een spoedcursus in stress: zo verlaag je het stresshormoon cortisol
Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de hormonale processen in ons lichaam. Het lichaam maakt namelijk nog veel hormonen aan die invloed hebben op veel meer lichaamsfuncties. Zo zijn onze hormonen verantwoordelijk voor onze hartslag, metabolisme, bloeddruk, angstreacties, groei, darmfuncties en zelf de liefde.
Om ervoor te zorgen dat al deze processen goed verlopen, is het belangrijk dat onze hormonen in balans zijn.
Waar je last van kunt krijgen als je hormonen uit balans zijn
Omdat je doen en laten zo afhankelijk is van je hormonen, kun je behoorlijk wat klachten oplopen bij een hormonale disbalans. We sommen er een aantal voor je op:
- Gewichtsverlies en -toename
- Haaruitval
- Hoofdpijn
- Lager libido
- Hormonale acne
- Vruchtbaarheidsproblemen
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Angsten
- Stemmingswisselingen
- Honger
- Depressieve gevoelens
- Spierpijn
Must read: Ochtendhormonen. Zo breng je ze weer in balans
Dit zijn een aantal voorbeelden van klachten die je kunt oplopen wanneer je hormonen uit balans zijn. Verder kunnen deze klachten elkaar versterken, waardoor ze op den duur nóg heviger worden.
Zo kun je je hormonen in balans houden
We begrijpen nu waarom we onze hormonen in balans willen houden, maar hoe kunnen we dat het beste doen?
Eet de juiste voeding
Eerder schreven we over voeding die je hormonen in balans kunnen brengen. Dit schreven we toen:
- Goede vetten en omega 3
- Veel eiwitten
- Magnesium
- Vitamine B
- Gefermenteerd eten
- Vitamine D
- Ontstekingsremmende voeding
- Eten dat goed is voor de bloedsuikerspiegel
Must read: Deze 5 groenten en fruit geven je gezondheid direct een boost
Slaap voldoende
Om ervoor te zorgen dat alle processen goed kunnen functioneren, is slaap erg belangrijk. Wanneer je slecht of weinig slaapt, kan je lichaam moeite hebben met het reguleren van alle functies.
Must read: Slechte slaper? Dit is hoe positief zijn je kan helpen om beter te slapen
Drink genoeg water
Volgens het Voedingscentrum is het belangrijk om tussen de 1,5 en 2 liter water te drinken. Dit is van belang, omdat vocht er onder andere voor zorgt dat afvalstoffen snel kunnen afscheiden. Voldoende water is dus essentieel voor het herstelproces van een lichaam en een goede hormoonbalans.
Lees ook: Meer water drinken, maar hoe dan?
Vermijd stress
Een grote oorzaak van een disbalans in de hormonen is stress. Wanneer je stress hebt, maakt je lichaam het stress-response hormoon cortisol aan. Bij langdurige of chronische stress wordt dit hormoon continu aangemaakt, waardoor ook je andere hormonen beïnvloed worden.
Langdurige stress kan uiteindelijk leiden tot burn-outs, angststoornissen en depressies. Om deze hormonale disbalans te voorkomen wil je ervoor zorgen dat je stress verminderd.
Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit een hoop ellende met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om het probleem te herkennen en te weten hoe je het aan kunt pakken.
Op die manier blijven je hormonen hopelijk wat meer in balans!
More hormones:
- Bedrock Talks: over de invloed van hormonen op ons geluk, lijf en welzijn
- Dit is hoe je hormonen je beïnvloeden tijdens je menstruatiecyclus
- Wat migraine en hormonen met elkaar te maken hebben (aldus een hormoon-expert)