Who run the world? Hormones!
Aankomen en moeilijk kunnen afvallen? Neerslachtig, slecht kunnen slapen? Last van PMS, PCOS of vervroegd in de overgang? Stressgevoelig? Niet goed werkende darmen en een kort lontje? Een slecht humeur al bij het wakker worden? En last but not least een verminderde eetlust of juist de behoefte om alles te eten wat in je bereik komt?
We hebben in één keer antwoord op al deze vraagstukken: het zijn je hormonen! Hormoon-expert Sandra van Leeuwen vertelt ons hoe dat precies zit.
Je hormonen doen véél meer dan je denkt
Hormonen zijn stofjes in het lichaam die afgegeven worden door hormoonklieren. Ze worden door ons lichaam aangestuurd wanneer er iets in het ‘interne milieu’ verstoort raakt. Denk aan een temperatuurwisseling of een zware training.
Maar ook een gevoeligheid voor bepaalde voeding kan een reactie veroorzaken waarbij hormonen in actie komen. Hormonen bepalen of je spieren afbreekt of opbouwt, vet opslaat of verbrand en de mate waarin je energie verbruikt.
Overbelaste hormonen
Mooi systeem, toch? Zonder hormonen zou je niet kunnen bestaan. Het wordt pas een probleem wanneer de hormoonklieren die deze hormonen produceren overbelast raken of ‘doof’ worden voor de signalen, zodat zij hun werk niet meer goed kunnen doen.
Lees ook: Ochtendhormonen. Zo breng je ze weer in balans
Oorzaken bij de meeste mensen waardoor hormonen uit balans raken, ligt bij voeding, training en de hoogte van het stressniveau. Vanuit hier kan een tal van klachten ontstaan, waarvan bovenstaand maar een paar voorbeelden zijn.
De voordelen van hormonen in balans
Houd je hormonen in balans en je profiteert van een gezond gewicht het hele jaar door, meer energie en een krachtig immuunsysteem. Ook de opbouw van een gezonde spiermassa en deze behouden, hoort bij een gezonde hormoonhuishouding.
Ook interessant: Hoe hormonen je mood beïnvloeden (en hoe je ze in balans kunt houden)
Hoe? Tja dat is vaak makkelijker uit te leggen dan daadwerkelijk in de praktijk toe te passen. Iedereen weet inmiddels dat een goede nachtrust, onbewerkt voedsel, af en toe trainen en je stressniveau gezond houden the key zijn tot een fit en gezond lichaam. Dit patroon blijvend vol houden, is echter vaak de grootste uitdaging. Maar ook hiervoor zijn handvatten die je kunnen helpen.
Zo krijg je je hormonen in balans
Allereerst heeft de omgeving een grote invloed op iemand zijn leefstijl. Zorg er dus voor dat je een omgeving creëert (privé en zakelijk) met gelijkgestemden.
Iedereen weet dat de dingen die je leuk vindt, eenvoudig vol te houden zijn. Zorg er dus voor dat je geïnspireerd raakt en blijft om een gezonde leefstijl aan te houden door bijvoorbeeld de aanschaf van een abonnement op een tijdschrift waarin lekkere recepten worden gedeeld.
Tip: 18 x meer zelfliefde (zo kun je liever zijn voor jezelf)
Lees tips en verhalen over jouw (te bereiken) leefstijl en schaf bijvoorbeeld wanneer je aan yoga of een sport doet, een mooi outfit voor jezelf aan. Ook goed werkende en mooi uitziende keukenapparatuur helpen je om steeds opnieuw aan de slag te gaan en plezier te hebben in wat je doet.
Stap voor stap naar de 80%
Nog een belangrijke tip, doe het stap voor stap. Houd een voor jou haalbaar doel aan en maak een plan om dit doel stap voor stap te bereiken. Sta er steeds bij stil bij wanneer je een stap succesvol in jouw leven hebt geïntegreerd.
Uiteindelijk werk je naar een situatie toe waarbij je voor 80 procent een gezonde leefstijl nastreeft.
Lees ook: Dit gebeurt er écht met je lichaam als je vetten eet
Tot slot, zorg ervoor dat iedere maaltijd de 3 macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) vertegenwoordigd heeft. Laat je er één weg en houd je de maaltijd te licht, dan is er een grotere kans dat je gedurende de dag gaat zoeken naar eten en dat zullen dan over het algemeen niet de meest gezonde dingen zijn.
Dit gastartikel door Sandra van Leeuwen, hormoon-expert, trainer Hormoonfactor én leefstijlcoach. Meer weten over welke hormonen er bij jou uit balans zijn? Check de website van Sandra of maak eens een afspraak met een trainer Hormoonfactor.