Klimaatbang? Waarom we ook hoopvol kunnen zijn over de klimaatverandering
Het kan nogal overweldigend aanvoelen: heftige bosbranden, een zeespiegel die stijgt en om nog maar niet te beginnen over dieren die uitsterven en daarmee een heel veranderd ecosysteem. We kunnen er niet omheen: de aarde warmt op en dit heeft desastreuze gevolgen voor mens en natuur. Toch zijn klimaatwetenschappers en biologen het erover eens dat we hoop moeten houden.
Het is niet gek dat je je angstig kunt voelen, omdat je geen idee hebt hoe de wereld er over een paar jaar uit zal zien. Het heeft zelfs een speciale term: klimaatangst.
1,1 graden opwarming van de aarde
In de afgelopen 30 jaar hebben we 50 procent van alle CO2 ooit uitgestoten. Dit is één van de oorzaken van het feit dat de aarde al 1,1 graden is opgewarmd. Op het eerste gezicht lijkt dit niet veel, maar deze opwarming heeft grote gevolgen.
https://www.bedrock.nl/podcasts-duurzaamheid-2/
Om een beeld te geven: mocht de temperatuur tot 2 graden stijgen, dan zullen vrijwel alle koraalriffen uitsterven. Voor het Klimaatakkoord van Parijs is het streefdoel dat de opwarming van de aarde tot 1,5 graden beperkt blijft en zelfs dan is er nog maar een kwart van de koraalriffen over.
Hoop houden
Ook voor de mens zelf ziet het er niet goed uit. Doordat het klimaat verandert, wordt het weer steeds extremer. Hierdoor zullen in 2050 miljoenen mensen niet meer in staat zijn om uit de armoedegrens te komen, of worden er zelfs terug ingeduwd. Niet gek dat klimaatactivisten (en menig ander mens) de alarmbellen laten rinkelen. Toch moeten we volgens wetenschappers écht hoop houden. Waarom?
Waar een wil is, is een weg
Hoogleraar klimaatverandering Heleen de Coninck vertelt aan NRC dat het inderdaad slecht gaat met de wereld, maar dat zij toch altijd hoopvol blijft. Volgens haar zijn er genoeg voorbeelden van steden, gemeenschappen en enkele landen die zich actief inzetten voor het klimaat. Zo wekt Zweden bijna alle elektriciteit CO2-vrij op en worden huishoudens voor een groot deel verwarmd door lokaal geoogste biomassa.
Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)
Daarnaast wil de Europese Commissie in 2030 dat er in 100 klimaatneutrale steden zijn. Ook op grotere schaal klinken er goede geluiden. Eerder schreven we al dat ook Japan in 2050 volledig klimaatneutraal wil zijn. Tuurlijk moeten we nog maar zien of dit ook allemaal gaat lukken. Maar zoals de Coninck zegt: ‘Waar een wil is, is een weg, en die wil zien we op steeds meer plekken ontstaan.’
Maatschappij accepteert geen klimaatdestructie meer
Wanneer zij een uitstervende vogel hoort zingen, krijgt ecoloog Louise Vet bijna tranen in haar ogen. Toch is opgeven geen optie, vertelt zij aan Volkskrant. Het verlies aan biodiversiteit moet dé motivatie zijn om deze terug te krijgen.
Ecoloog Vet haalt hoop uit de veranderende maatschappelijke kijk op het klimaatprobleem. Tegenwoordig accepteren we met zijn allen niet meer dat er multinationals zijn die het milieu aantasten (denk aan de klimaatzaak tegen Shell). Mensen investeren meer in groene oplossingen en minder in vervuiling. En dat is hoopvol.
8 dingen die je kan doen om het klimaat een handje te helpen
Op het moment dat je niet in direct levensgevaar bent, is angst vaak een vrij zinloze emotie. Het kan je laten verstijven en zo nog verder van huis brengen. Hoop is sterker dan angst. Hoop is een deur naar oplossingen, want ‘het is nog niet te laat’. Wat kan ik zelf doen om klimaatverandering tegen te gaan? Hoe kan ik anderen inspireren hetzelfde te doen? Dát zijn de hoopvolle vragen.
Bedrock Talks met Jelmer Mommers
Jelmer Mommers, klimaatjournalist bij De Correspondent, vertelt onze podcast Bedrock Talks wat wij zelf kunnen doen tegen klimaatverandering. En ja, het is verhaal met hoop.