Maral Qasemi baqi
Maral Qasemi baqi Zelfliefde 27 mrt 2025
Leestijd: 4 minuten

Hoogsensitiviteit en people-pleasing: bescherm je energie door je grenzen te bewaken

Je ervaart onzekerheid. Je hart vertelt je om naar je innerlijke stem te luisteren. Maar je ratio voert het hoogste woord. Opnieuw beweeg je mee met de wensen van de ander. Waarom blijf je dit steeds doen? In dit artikel deelt Maral van BEDROCK wat hoogsensitiviteit en people-pleasing met elkaar te maken hebben.

Diep van binnen wéét je wat het juiste is, maar waarom handel je er niet naar? Je doet dingen tegen je gevoel in om anderen te pleasen. Waarom? Uit angst anderen te kwetsen? Maar in werkelijkheid doe je jezelf daarmee tekort.

Hoogsensitiviteit en people-pleasing

Dit leidt tot een voortdurende vicieuze cirkel: je offert jezelf op en ondermijnt daarmee je zelfbeeld. Hoe meer je handelt tegen je eigen gevoel in, hoe meer je het gevoel krijgt dat je niet goed genoeg bent of je eigen behoeften niet mag uiten. Je begrijpt dus dat grenzen stellen van belang is.

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is iets prachtigs. Deze superkracht is twintig procent van de bevolking geschonken.  Met hypergevoelige antennes kunnen HSP’ers moeiteloos alles waarnemen en opsporen wat voor anderen onopgemerkt blijft. Maar er is ook een keerzijde. Als sensitieveling ben je namelijk gevoeliger voor de energie van anderen, waardoor je eerder geneigd bent andermans verlangens voorop te stellen. 

Er zijn drie redenen waarom hoogsensitieve mensen vaker pleasen dan mensen met een minder gevoelige aard:

  1. Hooggevoelige mensen merken subtielere sociale signalen op. Ze pikken kleine aanwijzingen op in de houding, gezichtsuitdrukkingen of toon, die anderen misschien niet eens merken.
  2. Ze hebben een sterker werkend spiegelneuron-systeem. Dit betekent dat ze de emoties van anderen intenser voelen en sterk inleven in wat de ander doormaakt.
  3. Ze verwerken sociale interacties dieper. Vaak denken hooggevoelige mensen grondiger na over gesprekken en ervaringen.

Stel duidelijke grenzen

Grenzen stellen. Voor veel mensen is het makkelijker gezegd dan gedaan. Laat staan als je hoogsensitief bent. Toch is het belangrijk dat je stevig je grenzen bewaakt. Wanneer je de behoeften van anderen boven die van jezelf stelt, geef je namelijk je kracht weg.

We hebben allemaal een onzichtbaar, maar krachtig energieveld om ons heen. Deze wordt je aura genoemd. Het weerspiegelt je emoties, gedachten en fysieke toestand. Wanneer je constant de behoeften van anderen boven die van jezelf stelt, maak je eigenlijk energetisch ruimte voor hen. Je geeft als het ware een stukje van jouw energie weg.

Het gevolg: je voelt je helemaal leeggezogen na sociaal contact. Anderen pleasen gaat letterlijk ten koste van je waardevolle energie. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot het gevoel dat je volledig van jezelf vervreemd bent geraakt. Je weet niet meer wat je moet voelen, vinden of zeggen, omdat je je eigen emoties te vaak hebt onderdrukt om anderen tevreden te stellen.

Hoe ga je hiermee om?

Het goede nieuws? Je kunt je energetische veld herstellen. Het begint met het stellen van duidelijke grenzen. Het betekent dat je bewust gaat kiezen waar je je energie aan besteedt en dat je leert wanneer je ‘nee‘ moet zeggen. Vooral voor een hoogsensitief persoon kan deze stap eng zijn, omdat zij gevoeliger zijn voor de emoties van anderen.

Ze willen anderen het liefst niet boos, verdrietig of teleurgesteld maken en daarom gaan ze mee in de verlangens van anderen. Als je het lastig vind om je af te sluiten voor emoties van andere mensen, kan de onderstaande oefening je daarbij helpen.

  1. Zoek een rustige plek waar je even niet gestoord wordt. Ga zitten of liggen in een comfortabele houding.
  2. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Voel je lichaam ontspannen met elke ademhaling.
  3. Visualiseer een lichtbol boven je hoofd. Dit licht vertegenwoordigt jouw eigen energie, je kracht, je essentie. Zie het als warme, heldere energie die je bescherming biedt tegen de emoties van anderen. 
  4. Stel je voor dat het licht zich langzaam naar beneden beweegt, door je hoofd, je hart, je buik, totdat het de grond raakt. 
  5. Visualiseer dat dit licht zich uitzet en je hele lichaam en energieveld met warmte vult. Het vormt een beschermende laag om je heen waar geen enkele negatieve emotie doorheen kan prikken.
  6. Herhaal deze oefening zo vaak als je wilt, vooral wanneer je voelt dat je emoties ervaart die niet van jezelf zijn. 

Grenzen stellen: tips

Als people-pleaser ben je geneigd te snel ’ja’ te zeggen. In plaats van direct antwoord te geven, kun je de ander zeggen dat je er op een later moment op terugkomt. Dit geeft je de ruimte om te reflecteren op wat jij écht wilt en voorkom je dat je overhaaste beslissingen maakt. Misschien wordt je uitgenodigd voor een feestje, maar heb je helemaal geen zin om te gaan.

Wees trouw aan je innerlijke stem en wijs het verzoek vriendelijk af. Je lichaam geeft je niet voor niets een signaal: waarschijnlijk heb je die tijd nodig om op te laden. Een feestje waarbij een grote groep mensen aanwezig is, beroofd je juist van je energie. In plaats van een smoesje te verzinnen, kun je zeggen: ‘Ik merk dat ik tijd voor mezelf nodig heb’.

Mensen zullen het respecteren wanneer je je eigen grenzen waardeert. Iedereen heeft wel momenten waarop ze moe zijn en geen behoefte hebben aan sociaal contact. Your feelings are valid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️