1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Herken jij je hierin?
Hoogsensitiviteit: we zien het steeds vaker voorbij komen. En dat is niet zo gek ook, want 1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Maar wat is het eigenlijk? En ben jij het zelf misschien? Want het kan zomaar dat je overprikkeld bent, zonder dat je het weet. Wij leggen je uit hoe het zit.
Als je hoogsensitief bent, ben je geboren met een gevoelig zenuwstelsel. Niet alleen licht en geluid, maar ook emoties komen goed hard binnen. Maar wanneer noem je jezelf nu een hoogsensitief persoon (HSP’er)?
Je bent HSP’er als…
- Je alles erg intens beleeft
- Je stemmingen van anderen overneemt
- Je veel details en nuances opmerkt
- Je perfectionistisch bent
- Je zorgzaam en behulpzaam bent
- Je nieuwsgierig, ondernemend en creatief bent
- Je makkelijk oplaadt door de natuur, muziek en kunst
- Je geïnteresseerd bent in persoonlijke ontwikkeling
- Je loyaal bent en veel waarde hecht aan rechtvaardigheid en oprechtheid
- Je van stilte en rust houdt
Gradaties van hoogsensitiviteit
Gaan alle vinkjes bij jou op groen? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Maar dat betekent niet dat het meteen heel extreem hoeft te zijn. Er zijn namelijk verschillende gradaties van hoogsensitiviteit. Zie het als een soort schaal waar je hoog of laag op kan scoren.
De kans is dan ook groot dat je zelf niet eens door hebt dat je het bent. Zeker in dit drukke tijdperk waar er van alles op ons komt afgestormd, kan het zijn dat je alle prikkels niet meteen aan hoogsensitiviteit linkt.
Je bent niet de enige
Krijg je vaak te horen dat je zeurt of dat je te ver vooruit denkt? Ook dat hoort bij hoogsensitiveit. Waarschijnlijk heb je je inmiddels aangepast om deze negatieve woorden in het vervolg niet meer te horen. Maar je bent zeker niet de enige. Met 1 op de 5 mensen is er dus een groot aantal van de bevolking HSP’er. En dat kan een fijn idee zijn.
Omgaan met hoogsensitiviteit
Het is belangrijk om te accepteren dat je hoogsensitief bent. Leer je lichaam kennen om goed aan te voelen wat de prikkels met je lichaam doen en welke prikkels je het minst goed kan hebben. Maar onthoud vooral dat het helemaal oké is als je hoogsensitief bent.
Het boek ‘Overprikkeld‘ – geschreven door Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp – kan je hier een handje bij helpen. Ze vertellen wat hoogsensitiviteit precies inhoud en geven handige tips hoe je voorkomt dat je overprikkeld raakt. En dat kunnen we altijd wel gebruiken.
Hoogsensitief zijn
- Wat je moet weten als je een hoogsensitief iemand date (deel 1)
- Hoogsensitief? Tips om er goed mee om te gaan
- Ja, je hersenen werken echt anders als je hoogsensitief bent (en dit is hoe)