Wat je moet weten als je een hoogsensitief iemand date (deel 1)
Naar schatting zijn één op de vijf mensen hoog sensitief. Dit betekent niet dat deze personen overdreven emotioneel zijn, maar ze pikken simpelweg sneller emoties, sferen en prikkels op. En deze komen ook veel intenser binnen. Logisch dus, dat een HSP (Highly Sensitive Person) sommige dingen net even anders moeten aanpakken. Ook handig om dat te weten als partner, of als vriend. In dit eerste deel delen we de basics. Hoewel hoog gevoelig zijn steeds meer een trend lijkt, is het daadwerkelijk een karaktereigenschap. Ook je brein laat zien of je hoog gevoelig bent of niet. Het is zeker geen ziekte of stoornis, maar sommige dingen zijn wel handig om te weten als partner of vriend. Bepaalde dingen zijn namelijk best lastig te begrijpen als je zelf niet zo sensitief bent. Gelukkig kan je met deze inzichten beter een HSP’er vatten. Geschreven door een ervaringsdeskundige.
We raken snel overwhelmed
Dit is één van de duidelijkste kenmerken van iemand die hoog gevoelig is. Doordat we alles in onze omgeving opzuigen als een spons, zijn we sneller overprikkeld dan jij. Dit kan heel lastig te begrijpen zijn als partner, omdat dit ook om niet-zichtbare dingen gaat, zoals een nare sfeer ergens. Maar ook zichtbare dingen kunnen anders of intenser worden opgevat. Een vervelende of dubbelzinnige opmerking kan zeker bij een HSP drie keer harder aankomen. Goed om te weten als partner.
We hebben veel me-time nodig (neem dit niet persoonlijk)
Het ligt echt niet aan jou, maar een gevoeliger persoon heeft meestal veel me-time nodig. Zo kunnen HSP’ers namelijk weer opladen. Misschien wil je als partner zo vaak mogelijk je vriend of vriendin zien, maar dit werkt vaak niet voor een hoog sensitief iemand. Heeft niks met jou te maken, rust nemen is gewoon essentieel voor het functioneren van een HSP. Belangrijk om hier dus respect voor te tonen en je partner hierbij te steunen.
Lees ook: 4 makkelijke manieren om jezelf te beschermen als HSP
We gaan eerder naar bed
Juist doordat we sneller op zijn, emotioneel én fysiek, is rust echt essentieel voor ons. Wat kan voorkomen, is dat we sneller naar huis willen op een feestje, omdat we simpelweg op zijn. Want als de batterij leeg is, is ‘ie ook echt leeg. Dus we kruipen misschien vroeger onder de dekens dan jij. Als partner is het belangrijk om hier met geduld en respect mee om te gaan.
Honger heeft enorm veel invloed
De term hangry is misschien wel uitgevonden door een gevoelig persoon. Want naast slaap, heeft honger echt veel invloed op een HSP. Slim dus, om hier een beetje op te letten als partner. Gooi af en toe een gezonde reep in de tas van je gevoelige vriend of vriendin, voor op momenten dat ze hongerig zijn. Heel handig, want dat kan misschien wel ruzies voorkomen.
Check zo nu en dan of we wel goed voor onszelf zorgen
De meeste HSP’ers zijn heel empathisch en willen iedereen helpen. Ook als dit ten koste van henzelf gaat. De grootste uitdaging is dan om jezelf op nummer één te zetten. Hier kom jij goed van pas als partner, door regelmatig te checken of we goed voor onszelf zorgen. Eten we genoeg, slapen we genoeg, pakken we genoeg rust, doen we onze rituelen, zit er structuur in onze dag: allemaal dingen die heel belangrijk zijn.
Rust, genoeg brandstof en self-care zijn de basis dingen die je moet weten als je vriend of vriendin gevoeliger is dan gemiddeld. In het volgende deel vertellen we hoe je een HSP beter kan begrijpen en hoe ze nou eigenlijk in elkaar steken.
In deel 2 van het tweeluik lees je hoe je als partner het beste met je gevoelige vriend(in) om kan gaan!
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.
Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!