Rosa Bertram
Rosa Bertram Relatie 15 aug 2024
Leestijd: 5 minuten

Heb jij te hoge eisen in de liefde? Zó stel jij een gezonde eisenlijst op

In de soms behoorlijk gecompliceerde zoektocht naar de liefde *ahum* kan het lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen het zoeken naar een partner die echt bij jou past en het openstaan voor hoe de liefde zich nu eenmaal aanbiedt. Hoe weet je of jij misschien wel iets té hoge eisen hebt in de liefde?

Natuurlijk willen we allemaal het liefst een relatie waarin we ons gewaardeerd en begrepen voelen en willen dan ook niet ‘settelen for less’. Goed punt zou je denken, de liefde gaat immers over je leven delen met iemand en daar mag je toch best een beetje kritisch in zijn? Maar hoe weet je of je verwachtingen en eisen in de liefde misschien wel té hoog zijn?

De juiste balans vinden in de liefde

Hoewel het in het vinden van de liefde natuurlijk niet heel vreemd is om bepaalde eisen te hebben voor je potentiële partner, is het echter óók belangrijk dat je verwachtingen realistisch zijn. Iemand vinden die je maatje, sportief, loyaal, avontuurlijk, spontaan, grappig en super sexy is én je veiligheid biedt, is nu eenmaal niet altijd even realistisch. En dat hoeft gelukkig ook helemaal niet.

De liefde gaat immers niet om het vinden van een superman/superwoman/superhero die jouw leven beter gaat maken, maar om iemand die jou goed laat voelen, jou ziet en jou respecteert. Bovendien moet de relatie samen óók werken. Jullie willen een team vormen.

Zijn je eisen wel erg laag, dan loop je misschien het risico dat je genoegen neemt met een relatie die je niet gelukkig maakt. Aan de andere kant kunnen te hoge eisen er weer voor zorgen dat je nooit de juiste persoon vindt, omdat niemand aan jouw ideale plaatje van de liefde kan voldoen.

Met andere woorden: je mag best wat eisen stellen die bij jou passen, maar als je wel héél erg doordraaft in jouw eisenlijstje en daar krampachtig aan vasthoudt, dan wordt het wel heel lastig om ook daadwerkelijk iemand te vinden die daarin past.

Hoe kun je een gezonde eisenlijst maken?

Gelukkig is er altijd zoiets als een gulden middenweg waarbij je gaat voor de liefde die het beste bij jou past maar je ook blijft openstaan voor de verschillende vormen waarin de liefde zich kan aandienen. Hoe je dat doet? Volgens de Amerikaanse datingcoach Connell Barrett is het zaak dat je eisen zowel redelijk als persoonlijk zijn.

Hoe je dat in de praktijk doet? Simpel. Je kunt een lijst te maken met daarop drie tot vijf eigenschappen die je toekomstige partner absoluut moet hebben. Dat kunnen bijvoorbeeld eigenschappen zijn zoals fysieke fitheid, een stabiele baan, een goed gevoel voor humor en dezelfde waarden in het leven.

Wat zijn je non-negotiables?

Je bent dan ook zeker niet te veeleisend als je een lijst met ‘non-negotiables’ hebt, meent relatiecoach Amie Leadingham. Zij tipt daarom om een heuse lijst met ‘non-negotiables’ te maken. Het zijn de waarden en kenmerken waaraan je toekomstige partner absoluut moet voldoen om bij jou te passen.

De non-negotiables kun je bijvoorbeeld baseren op wat de dealbreakers waren in je vorige relaties waar je niet nog een keer mee wilt dealen. Als je bijvoorbeeld een relatie had waarin je je niet gezien of belangrijk voelde of waarin je partner emotioneel onbereikbaar was, dan kun je dat op de lijst zetten van de dingen die je in de toekomst juist wilt vermijden. Dat zijn dus geen hoge eisen, maar eerder realistische eisen in de liefde.

Heb je deze lijst af? Dan kun je aan de slag met de de positieve eigenschappen waar je naar op zoek bent in een toekomstige relatie. Als je bijvoorbeeld wilt dat je volgende partner jou als prioriteit maakt, dan kun je dat formuleren als: ‘iemand die regelmatig tijd voor mij vrij maakt.’

Pas op voor deze valkuil bij jouw eisenlijst

Een veelgemaakte fout in het maken van een eisenlijst in de liefde, is dat we ons vaak te veel richten op typische, oppervlakkige kenmerken, zoals het uiterlijk, een baan of materiële bezittingen. Leg je te veel nadruk op die oppervlakkige kwaliteiten, dan loop je het risico dat je iemand met wie je op dieper niveau kunt verbinden over het hoofd ziet. Zonde! Uiteindelijk scheiden mensen immers zelden omdat iemand niet lang genoeg is, maar eerder omdat ze op emotioneel niveau niet (meer) matchen.

Wees flexibel in je eisen

Hoewel het natuurlijk belangrijk is om je eisen in de liefde na te blijven streven en geen genoegen met minder te nemen om maar niet alleen te zijn, kan het soms nodig zijn om flexibel te zijn en je eisen gewoonweg bij te stellen.

Je kunt wel iemand willen daten die een goed diploma heeft om dat het zou duiden op intelligentie bijvoorbeeld, maar dat betekent niet dat iemand die niet heeft gestudeerd níét slim is. Om op basis van dat soort simpele dingen potentiële lovers alvast uit te sluiten, loop je de kans om een geweldige match mis te lopen.

Luister naar je intuïtie

Bovendien stappen veel mensen in een relatie zonder écht de tijd te nemen om de ander goed te leren kennen. Onlangs schreven we over de ‘drie maanden dating theorie’ waarbij wordt aangeraden om ‘pas’ na drie maanden te bepalen of je met iemand in zee wilt gaan, omdat de grootste verliefdheid dan voorbij is. Daardoor zou je beter kunnen bepalen of iemand na de verliefde fase ook echt bij je past.

Ook Leadingham adviseert om een proefperiode van 90 dagen aan te houden, zodat je rustig kunt bepalen of de ander aan je non-negotiables voldoet. In die tijd kun je ontdekken wie iemand werkelijk is, zonder dat ‘ze proberen een perfecte indruk te maken.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk om naar je intuïtie te luisteren, die geeft immers vaak al snel aan of iemand wel of niet bij je past. Vertrouw op dat gevoel, maar wees ook flexibel om van je eisen af te wijken zonder dat je genoegen neemt met minder!

Dit is de belangrijkste regel voor een gezonde relatie met je partner

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️