Hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt op jouw leeftijd (en dat verschilt nogal)
Het is een confronterende vraag: slaap jij eigenlijk wel genoeg? We denken te weten hoe veel uur per nacht we moeten slapen voor een goede nachtrust, maar ondertussen zijn er onder ons ook vele nachtbrakers die denken dat 5 uur slaap ook wel prima is. Maar hoeveel slaap je nou eigenlijk nodig op jouw leeftijd?
Voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid slaap kijken we naar het advies van het RIVM. Op volksgezondheidenzorg.info is een uitgebreide analyse te vinden over het aantal uur dat Nederlanders gemiddeld slapen, en de aanbevolen dagelijkse duur van de nachtrust.
Zoveel slaap wordt aanbevolen (per leeftijd)
- 1-2 jaar: 11-14 uur
- 3-5 jaar: 10-13 uur
- 6-13 jaar: 9-11 uur
- 14-17 jaar: 8-10 uur
- 18-64 jaar: 7-9 uur
- 65+: 7-8 uur
Voor (jong)volwassenen geldt dus een minimum van 7 uur slaap, maar er zullen ook genoeg mensen zijn die profijt hebben van 8 of 9 uur slaap per nacht.
Hoeveel uur voor jou het beste werkt, is een kwestie van trial en error. Zet een week lang de wekker eens een half uurtje later, en kijk hoe jouw lichaam daarop reageert.
Zo pak je meer uurtjes slaap
Wanneer je regelmatig te weinig slaapt en hier iets aan wilt veranderen, dan zou je de onderstaande tips toe kunnen passen.
1. Creëer een fijne avondroutine
Door het hebben van een avondroutine bereid je jouw lichaam voor op de nachtrust. Je zet je lichaam in slaap-modus, waardoor je sneller in slaap kunt vallen. Denk eraan om je telefoon op tijd weg te leggen, drink nog een (cafeĂŻne vrij!) theetje, lees een paar paginaâs uit een boek, en stel je ogen vooral niet meer bloot aan te fel licht.
Deze meest gemaakte fout in je avondroutine is funest voor je slaap
2. Drink geen alcohol voor het slapen
Het idee dat een âslaapmutsjeâ voor het slapen gaan je gaat helpen om beter te slapen, is ouderwets. Ja, alcohol kĂĄn er inderdaad voor zorgen dat je sneller in slaap valt. Het zorgt er echter ook voor dat je onrustiger slaapt, niet diep slaapt en sneller wakker wordt.
3. Wees consistent
Wist je dat de mens erg goed gaat op een routine? Wees daarom consistent in jouw bedtijd. Ja, ook in het weekend. Wanneer je jouw lichaam traint om dagelijks op dezelfde tijd naar bed te gaan Ă©n op te staan, heb je daar veel profijt van. Jouw slaapkwaliteit kan daar zeker op vooruit gaan.
4. Slik een magnesium supplement
Over de werking van alle slaapsupplementen uit de drogist valt te twisten, maar als je een ding wilt proberen om beter in slaap te vallen, dan zou je naar het supplement magnesium kunnen kijken.
Magnesium heeft een ontspannende werking, maar zorgt ook voor onder andere de vorming van bot en spieren, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en het goed functioneren van spieren.
Houd er wel rekening mee dat een magnesium supplement ter aanvulling van je dagelijkse voedingspatroon gebruikt moet worden. Het is geen wonderpil â als jij de hele avond koffie drinkt, zal de cafeĂŻne ervoor zorgen dat je niet goed in slaap valt. Een pilletje magnesium gaat daar niets aan veranderen.