Hoevaak zou je eigenlijk écht moeten douchen?
Het lijkt vrij simpel: dagelijks douchen houdt je schoon en fris. Toch zijn dermatologen het er niet met elkaar eens over hoevaak je nou eigenlijk écht zou moeten douchen.
Wat betreft onze gezondheid willen we een hoop weten. Keiharde cijfers het liefst: hoe vaak moet je je bed verschonen? Hoeveel seks moet ik hebben? Lastige vragen om een antwoord op te geven, maar zeker het onderzoeken waard.
Hoevaak moet ik douchen?
Helaas zijn experts het niet altijd eens over het antwoord op een bepaald vraagstuk, zo ook bij dit vraagstuk. Hoe vaak je zou moeten douchen, is niet zomaar uit te leggen. Dat verschilt namelijk per persoon. In principe douchen we om zweet, vuil, stank en dode huidcellen van ons lichaam te boenen. Al die dingen hebben te maken met hoe vet je huid is, hoeveel je zweet en of snel een luchtje achterlaat of niet. Ook jouw omgeving (lees: het klimaat) en je inspanningen (sport je veel?) hebben hier een grote invloed op.
Hoewel de meeste experts geen eenduidig antwoord op de vraag hebben, zijn de meeste dermatologen het erover eens dat elke dag douchen, heus niet voor iedereen nodig is. Het idee dat je elke 24 uur zou moeten douchen om hygiënisch te zijn is eerder een sociale norm dan biologische logica, legt Emily Newsom, dermatoloog bij het Ronald Reagan UCLA Medisch Centrum in Californië uit aan SELF magazine. Sterker nog: waarschijnlijk douchen we een stuk vaker (en langer) dan we nodig hebben.
De meeste mensen hoeven maar paar keer per week te douchen
Zet de gedachte dat je elke dag moet douchen maar snel uit je hoofd, want een keer of twee is meer dan genoeg voor een gemiddeld persoon, vertelt dermatoloog Mary Stevenson uit New York. De voornaamste dingen waarnaar je wilt kijken als je wilt weten hoevaak je nou écht moet douchen, zijn je lifestyle, hoe snel je huid vettig wordt, hoeveel je zweet en hoe je ruikt. Best simpel dus.
Dit vind je vast ook interessant: Het wassen van je vagina: moet dat nou wel of juist niet?
Sport je elke dag? Douche dan vooral elke dag! Hetzelfde geldt wanneer je in een heftige lucht werkt (bijvoorbeeld in een restaurant), maar beweeg je weinig, wordt je huid niet snel vettig? Dan heb je die dagelijkse douche dus heus niet nodig!
Is te vaak douchen slecht voor je?
‘Overal waar te voor staat is niet goed voor je, behalve tevreden,’ je hoort het juffrouw Ank uit de Luizenmoeder nóg zeggen. Je kan je de gevolgen van niet vaak douchen, makkelijk voorstellen: je huid glimt en je stinkt. Maar bestaat er ook zoiets als ‘te vaak’ douchen?
“Voor de meeste mensen kan het geen kwaad om dagelijks te douchen”, aldus dermatoloog Melissa Piliang. Zolang je niet bij elke douche beurt chemische producten gebruikt die een agressieve werking hebben op je huid, is het prima om dagelijks te douchen. Toch hebben veel mensen hun badkamer vol met potjes en tubes die chemicaliën bevatten. Dat zijn immers de producten die je in de supermarkten of drogisten ziet liggen. Een fijne oplossing is om huidproducten zelf te maken of natuurlijke cosmetica te gebruiken, zonder parfum of natriumlaurylsulfaat. Het synthetische ingredient reinigt de huid en schuimt rijkelijk, maar is schadelijk voor je huid.
Hier wil je op letten bij het douchen
Pas wel op met te lang douchen, want daardoor – én door een warme douchbeurt of een bad – droogt je huid uit. De natuurlijke olielaag op je huid verdwijnt dan. Die laag heb je juist nodig om je huid vochtig te houden én je te beschermen tegen irritaties van buitenaf. Het gevolg? Een droge huid en irritatie. Toch lang in bad geweest of een droge huid na het douchen? Smeer je zelf in met een moisturizer om je huid weer goed soepel te krijgen.
Lees ook: Je haren niet wassen, is dat nou wel of niet goed?
Eigenlijk hebben we tijdens het douchen maar op een paar plekken zeep nodig: op onze oksels en liezen. En nee, je vagina hoef je dus niet te wassen. Sterker nog, het is alles behalve goed om je daar beneden met zeep in te smeren. Zelfs niet met die speciale vaginale zeepjes. Ze zorgen voor een disbalans. Ook scrubs kun je over het algemeen beter laten staan, beweert dermatoloog Piliang. Ze zouden voor krassen zorgen op de huid.
Over het algemeen geldt dus eigenlijk: je lichaam is een hartstikke goed geregeld systeem van zichzelf en heeft alle dingen die wij opsmeren vaak niet nodig. Wél is het zo dat wanneer je deze (lees: chemische) producten gebruikt, je huid er vanzelf aan went. Denk maar aan je haren wassen, hoe vaker jij je haren wast, hoe sneller ze weer vet worden.
Zelf natuurlijke huidproducten maken?
- DIY: in deze winkel maak je je eigen natuurlijke huidproducten
- DIY: tap zélf het mega gezonde berkensap voor een bron van ‘eeuwige jeugd’
- DIY beautyproducten: zo maak je zelf een gezichtsmasker van gember