Hoe zijn sterrenbeelden eigenlijk ooit ontstaan?
Steeds meer mensen zijn in de ban van astrologie. Ook bij BEDROCK is het een hot topic. Wie zich in astrologie verdiept, zal immers ongetwijfeld merken dat er geregeld behoorlijk rake verklaringen tussen zitten. Maar hoe zijn alle sterrenbeelden eigenlijk oorspronkelijk ontstaan? Om daarachter te komen, duiken we de geschiedenis in.
Onze fascinatie met sterrenbeelden gaat al duizenden jaren terug, maar hoe ontstonden de sterrenbeelden? We duiken in de eeuwenoude geschiedenis van de sterrenbeelden, waarin astronomie en astrologie samenkomen.
De geschiedenis van sterrenbeelden
Sterrenbeelden worden ook wel constellaties genoemd en begonnen hun opmars al in de vroegste beschavingen: van de Babyloniërs tot de oude Grieken en Egyptenaren. De Babyloniërs, die zo’n 3000 jaar geleden hun ‘hemelwaarnemingen’ begonnen te documenteren, waren de eersten die het idee van de dierenriem creëerden. Het was een cirkelvormige indeling van de hemel die in twaalf segmenten werd verdeeld. Elk segment vertegenwoordigde een specifieke constellatie, die we tegenwoordig kennen als de twaalf sterrenbeelden van de dierenriem, lezen we op National Geographic.
De Babyloniërs geloofden dat elk deel van de dierenriem invloed had op het leven en de gebeurtenissen op aarde. Ze beschouwden de hemel dan ook als een klok die de seizoenen, weersveranderingen en zelfs menselijke kon emoties voorspellen.
De oude Grieken bouwden verder op dat concept en gaven de sterrenbeelden namen uit hun mythologie, waarbij helden, goden en mythische wezens werden vastgelegd in de sterren.
Astrologie: het persoonlijk maken van sterrenbeelden
De betekenis geven aan sterrenbeelden gebeurde langzaam maar zeker in verschillende oude culturen. Terwijl astronomie de exacte wetenschap is die zich richt op het bestuderen van sterren en hemellichamen, was astrologie de kunst om betekenis te geven aan hun posities en bewegingen. De Babyloniërs beschouwden de dierenriem als een manier om de wil van de goden te interpreteren, en dat idee verspreidde zich snel naar andere culturen.
Sterrenbeelden door de ogen van verschillende culturen
Het gebruik van sterrenbeelden verschilt overigens wel per cultuur. In het oude China ontwikkelde men een heel ander systeem, waarbij men sterren groepeerde in 28 ‘heren’ die belangrijke seizoensgebonden betekenissen droegen. Deze groepen weerspiegelden weer een andere kijk op het universum en de cycli van het leven. Ook de Maya’s hadden een eigen astrologisch systeem, dat gebaseerd was op de bewegingen van de planeet Venus en de maan.
Sterrenbeelden zoals wij die nu kennen, zijn echter grotendeels gebaseerd op het Westerse dierenriem, die via de Grieken uiteindelijk ook in Europa en het Midden-Oosten werd overgenomen. Veel sterrenbeelden en hun symboliek komen dus voort uit de mythologie en verhalen die in deze gebieden rondgingen, maar de symboliek en namen werden door verschillende culturen soms aangepast.
De moderne populariteit van astrologie
In de loop der eeuwen is astrologie opnieuw erg populair geworden, maar krijgt het ook veel kritiek, vooral toen de wetenschap zich in de 17e eeuw verder ontwikkelde. Toch bleef astrologie populair, vooral onder jonge generaties die op zoek zijn naar persoonlijke groei en zelfinzicht.
Waar de klassieke astrologie sterk verbonden was met religie en wetenschap, is moderne astrologie vooral een persoonlijke tool geworden.
Sterrenbeelden worden nu vaak gezien als archetypes of universele persoonlijkheidsprofielen. Zo wordt gezegd dat elk sterrenbeeld bepaalde eigenschappen en temperamenten heeft, zoals de vurige energie van de Ram of de intellectuele kant van de Waterman. Voor veel mensen werkt astrologie daarom als een handige spiegel waarmee je jezelf beter kunt leren kennen en daarop kan inspelen in het dagelijks leven.
Wetenschappelijke kijk op sterrenbeelden
Ondanks de populariteit van astrologie, is er vanuit de wetenschappelijke wereld dus veel kritiek is op astrologie als methode om de toekomst te voorspellen of persoonlijkheden te verklaren. Hoewel de posities van sterren en planeten invloed hebben op water (wij bestaan voor ruim zeventig procent uit water!), getijden en seizoenen, bestaat er geen wetenschappelijk bewijs dat hun posities op het moment van onze geboorte invloed hebben op onze persoonlijke eigenschappen of levenstrajecten.
Astronomie heeft inmiddels veel geleerd over de werkelijke aard van sterren en planeten, en we weten nu dat sterrenbeelden wetenschappelijk gezien niets meer zijn dan toevallige patronen van sterren die toevallig vanuit onze positie op aarde zichtbaar zijn. In werkelijkheid bevinden de sterren in een sterrenbeeld zich vaak lichtjaren van elkaar verwijderd, en de patronen zouden er vanaf een andere planeet compleet anders uitzien.
Tóch blijven velen in astrologie geloven, misschien juist wel omdat het losstaat van de wetenschap en het voor hen simpelweg een houvast geeft en werkt.
Wist je dat dít de liefdestaal is van jouw sterrenbeeld? En dat deze sterrenbeeld graag ruzie maken?