Hoe word je open-minded en waarom is het belangrijk?
In het dagelijks leven wordt de term open-minded vaak gebruikt als synoniem voor niet beoordelend of tolerant zijn. Het is een manier om te omschrijven hoe welwillend mensen staan tegenover andere perspectieven of nieuwe ervaringen. Open-minded in het leven staan zorgt voor er ook voor dat je veel ontvankelijker bent voor nieuwe ideeën, argumenten en informatie. Uiteindelijk zorgt dit weer voor meer creativiteit en plezier in het leven.
Open-minded zijn wordt daarom ook gezien als een positieve eigenschap. Het is nodig om kritisch en rationeel een oordeel te kunnen vormen, maar het zorgt er ook voor dat je vragen stelt en actief op zoek gaat naar informatie.
Daarnaast heb je veel meer compassie voor de mensen om je heen en laat je mensen in hun waarde. Dit wil niet zeggen dat jij het overal mee eens zult zijn, maar je keurt niks af. Als je over deze skill beschikt, merk je dat mensen zich eerder zullen openen.
Dit gezegd hebbende, open-minded zijn is niet altijd makkelijk. Openstaan voor nieuwe ideeën of andere perspectieven, kan voor verwarring zorgen. Vaak zijn tegenstrijdige ideeën in conflict met onze eigen waarden, normen en overtuigingen.
Open-minded vs. close-minded
Het tegenovergestelde van een open-mind is een gesloten blik, ofwel close-mind. Mensen die weinig open staan voor nieuwe ideeën of andere overtuigingen, houden sterk vast aan hun eigen ideeën en worden zelfs defensief als iets niet binnen dat plaatje past.
Open-minded
- Je staat open voor nieuwe ideeën en ervaringen.
- Gepassioneerd over je eigen overtuigingen, maar ook over die van een ander.
- Je kunt goed luisteren
- Groot empathisch vermogen.
Close-minded
- Je staat absoluut niet open voor anderen ideeën of overtuigingen.
- Star of rigide zijn en reageren vanuit weerstand. Je houdt te strak of te streng vast aan jouw standpunten en overtuigingen.
- Moeilijk in kunnen leven in een ander.
Zelfs als je jezelf als een open-minded persoon ziet, dan kunnen er bepaalde onderwerpen zijn waar je minder open voor staat. Vaak zijn dit sociale issues of politieke overtuigingen. Tijdens de pandemie kwamen zelfs in de beste families mensen met een open-mind lijnrecht tegenover elkaar te staan.
Waar de een pro vaccineren was, vond de ander het onzin. Er werd in mijn omgeving heel wat afgekibbeld. De mensen die zich wél lieten vaccineren vonden het asociaal dat anderen dat niet deden, en diegene die zich niet lieten vaccineren vonden het onteerlijk dat ze over toegang werd ontzegd.
Je eigen overtuigingen hebben is geweldig, maar wanneer je hier standvastig aan vast probeert te houden, sta je minder open voor nieuwe perspectieven. Natuurlijk heeft zelfs open-minded zijn grenzen, je kunt het niet met iedereen eens zijn. Dat is oké.
Karaktereigenschappen van open-minded personen
- Nieuwsgierig naar wat iemand anders denkt.
- Bereid om eigen ideeën van tafel te vegen.
- Niet boos worden als ze het verkeerd hebben.
- Groot empathisch vermogen.
- Je stopt mensen niet in hokjes.
- Generaliseren past niet in jouw straatje.
- Iedereen serieus nemen.
- Altijd overwegen wat anderen denken.
- Bescheiden zijn over eigen kennis en ervaring.
- Écht luisteren naar anderen.
- Iemand anders aan het woord laten.
Factoren die open-minded zijn beïnvloeden
Sommige factoren die bepalen of je open-minded bent of niet zijn aangeboren, anderen worden gecultiveerd.
Ervaring
Onderzoek suggereert dat mensen die ergens in gespecialiseerd zijn, minder afwijken van hun ideeën. Wanneer mensen het idee hebben dat ze ergens heel goed in zijn, worden ze vanzelf minder open-minded. De vraag is, wanneer ben je een expert en ben je ooit uitgeleerd? Kan iemand die psycholoog is jouw altijd beter doorgronden dan een goede vriendin met een flinke portie empathie?
Opvoeding
Jouw opvoeding heeft natuurlijk impact op de mate van open-minded zijn (of juist niet). Als jouw ouders altijd oordelen, mensen in hokjes stoppen, roddelen of generaliseren, is de kans groter dat je dit zelf ook gaat doen. Natuurlijk hoeft dit niet zo te zijn. Je kunt er ook een afkeer van krijgen.
Onbevangenheid en persoonlijkheid
Sommige mensen hebben van nature een bepaalde mate van onbevangenheid. Ze zijn nieuwsgierig, houden van nieuwe ervaringen en proberen graag nieuwe dingen uit.
Voordelen van open-minded zijn
- Nieuwe inzichten krijgen.
- Je bestaande overtuigingen uitdagen en bereid zijn om nieuwe dingen over jezelf te leren.
- Persoonlijke groei.
- Mentaal sterker en veerkrachtiger zijn.
- Optimistisch zijn en negativiteit snel van je af laten glijden.
- Nieuwe dingen leren, het is stukken moeilijker om iets nieuws te leren als je aan oude ideeën vast blijft houden.
- Grenzen verleggen.
Hoe word je meer open-minded?
Leren om met een open blik naar de wereld te kijken is mogelijk, maar kan uitdagend zijn. Volgens psycholoog Jean Piaget hebben mensen de neiging om nieuwe informatie in bestaande categorieën of schema’s onder te brengen. Deze bestaan al in ons hoofd en dit mentale proces staat ook wel bekend als assimilatie.
Assimilatie (aanpassing) is het toevoegen van een waargenomen handeling aan een bestaande structuur. Een kind weet bijvoorbeeld dat een boterham om te eten is. Als het kind ontdekt dat croissants ook om te eten zijn, zal hij deze onderbrengen onder het thema eten.
Soms komen we echter iets tegen, waarvan we nog niet weten in welk hokje het past. We moeten ons verstand aanpassen en dealen met deze nieuwe informatie, dit noem je accomodatie. Dit laatste is moeilijker, maar je creëert wel nieuwe thema’s of breidt bestaande thema’s uit.
Om dit te doen moet je dingen herevalueren en herinneringen en ervaringen uit het verleden opzij kunnen zetten. Dat kost mentale inspanning, maar is zeker niet onmogelijk. Het kost veel mentale inspanning, maar je kunt je hersenen trainen om ruimdenkender te zijn.
Confirmation bias loslaten
Een confirmation bias, ook wel bevestigingsbias of bevestigingsvooroordeel, is een cognitieve toestand waarbij informatie wordt gebruikt die je bestaande overtuigingen of vooroordelen bevestigt.
Je zoekt met deze bias “bewijs” waardoor je jouw mening of overtuiging verder ondersteunt, terwijl je voorbeelden negeert die het idee niet ondersteunen of in twijfel trekken. Door alleen datgene te onthouden waarmee je overtuigingen bevestigd worden, mis je vaak belangrijke informatie.
Dit is een van de belangrijkste dingen die een open-mind in de weg staat. Het zorgt ervoor dat je geneigd bent om te geloven wat je wil geloven. Dit wetende kun je steeds bij jezelf inchecken of je op zoek bent naar bevestiging en nieuwe informatie heroverwegen. Hierdoor stop je met het cherry picken van informatie die bevestigt wat je al gelooft.
Stel vragen
De meeste mensen geloven graag in hun eigen waarheid en in veel opzichten is het belangrijk om vertrouwen te hebben in je eigen keuzes. Alleen schuilt het gevaar in bekrompenheid en koppigheid als je nooit af wil wijken. Een deel van ruimdenkend zijn houdt in dat je niet alleen anderen, maar ook jezelf in twijfel kunt trekken. Als je nieuwe informatie tegenkomt, stel jezelf dan een paar belangrijke vragen:
- Hoeveel weet ik eigenlijk over het onderwerp?
- Hoe betrouwbaar is de bron?
- Heb ik andere ideeën overwogen?
- Heb ik vooroordelen die mijn denken kunnen beïnvloeden?
- In veel gevallen kan dit soort zelfonderzoek je toewijding aan je overtuigingen helpen verdiepen. Of het kan inzichten opleveren waar u nog niet eerder aan had gedacht
Geef het tijd
Als je iets hoort waar je het niet mee eens bent, kan je eerste instinct zijn om het aan te vechten of om de informatie niet op te slaan. In plaats van te luisteren of het andere perspectief te overwegen, kom je in een manier van denken terecht waarbij je alleen maar probeert te bewijzen dat de ander ongelijk heeft, soms voordat je zelfs maar de kans hebt gehad om alle punten te overwegen.
Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de emotionele reactie die je ergens op hebt. Je bent het er niet mee eens, het bevalt je niet wat je hebt gehoord en misschien wil je zelfs dat de andere persoon weet hoe fout hij of zij is.
Het probleem met dat soort snelle reacties is dat je in het heetst van de strijd handelt, niet de tijd neemt om echt alle aspecten van het probleem te overwegen. Probeer daarom eerst afstand te nemen en er dan nog een keer naar te kijken. Je hoeft niet meteen te reageren. Uiteindelijk is het fijn als je jezelf de tijd geeft om ergens een blik op te werpen.
Ruimdenkend zijn is iets wat je kunt aanleren, oefenen en het werkt bevrijdend! Je zult merken dat het leven stukken leuker wordt als je met een open blik naar de wereld kijkt en nieuwe ideeën en overtuigingen omarmt.
10 levenslessen die je eerder had willen horen (en ontdek wat er écht toe doet)