Hoe voeding je kan helpen naar een positief (of juist negatief) zelfbeeld, én tips van een deskundige
Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Kijk je met plezier in de spiegel of probeer je ‘m zoveel mogelijk te vermijden omdat je niet blij bent met wat je ziet? Voedingsdeskundige Anita Mulderij legt uit hoe voeding de relatie met ons lichaam beïnvloedt.
Niet iedereen staat elke dag vol zelfvertrouwen en met een positief zelfbeeld in het leven. Er zijn veel factoren die beïnvloeden hoe we onszelf zien. Van ervaringen uit onze jeugd tot maatschappelijke ideaalbeelden over hoe we eruit zouden moeten zien.
Ook onze gezondheid speelt een grote rol in hoe we naar onszelf kijken. Als je je fysiek en mentaal lekker voelt, dan voel je je ook vaak goed over jezelf.
Wat je eet en de relatie die je hebt met eten en je lichaam spelen hierin een grote rol. Dit is hoe dat precies zit en hoe je je zelfbeeld kunt verbeteren:
Positief zelfbeeld
Als je een positief zelfbeeld hebt, voel je je over het algemeen comfortabel in je lichaam, heb je zelfvertrouwen en ben je blij met het lichaam dat je hebt.
Je respecteert wie je bent, hebt eigenwaarde en bent trots op jezelf. Wat anderen van je vinden, interesseert je niet zoveel, je doet waar jij je goed bij voelt.
Lees ook: 4 stappen om je negatieve zelfbeeld terug te draaien naar een positieve
Omdat je blij bent met jezelf is het makkelijk om goed voor jezelf te zorgen. Je gunt jezelf immers het beste. Gezond eten en bewegen gaan daardoor vanzelf.
Negatief zelfbeeld
Als je je vaak schaamt voor je lichaam, je ongemakkelijk voelt en niet blij bent met je lichaam kan het zijn dat je een negatief zelfbeeld hebt.
Je voelt je in dat geval vaak waardeloos, bent kritisch op jezelf, vind jezelf lelijk en hebt weinig vertrouwen in wat je kan.
De collectieve I am not good enough die we allemaal weleens gevoeld hebben, schuilt vaak achter een negatief zelfbeeld.
Aanrader: Bedrock Talks: over (het níét zoetsappige) zelfliefde met selflove-expert Nadja van Osch
Als je een negatief zelfbeeld heb, ben je veel bezig met wat anderen van je vinden en vind je vaak dat je moet veranderen.
Pas als je verandert bent, vind je jezelf goed en kun je accepteren wie je bent en jezelf toestaan gelukkig te zijn. Nu is het eigenlijk nooit goed en in het nu wijs jezelf vooral af.
Dit kan je erg in de weg zitten en ervoor zorgen dat je altijd een gevoel hebt van ongelukkig zijn, niet verzadigd zijn en het anders willen dan dat het is. Een negatief zelfbeeld zorgt voor strijd en zelfpijniging en kan je op veel vlakken in je leven belemmeren.
Eetstoornis door een negatief zelfbeeld
Als je jezelf niet leuk vindt en continu negatief tegen jezelf praat, voel je geen noodzaak om gezond te eten en je lichaam te voeden met wat het nodig heeft. Het doet er eigenlijk niet toe.
Veel mensen met een negatief zelfbeeld komen daardoor in een cirkel terecht waar ze een ongezonde relatie opbouwen met eten en hun lichaam. In sommige gevallen leidt het zelfs tot lichaamshaat en eetproblemen.
Ook interessant: “Maar je ziet er helemaal niet uit als iemand met een eetstoornis”
Als je merkt dat je jezelf vaak schuldig voelt na het eten van bepaald voedsel, je schaamt voor wat je eet en jezelf veroordeelt als je gegeten hebt, dan zijn dat tekenen dat je niet eet zoals je lichaam je vraagt om te eten.
Het is belangrijk om dan aan de bel te trekken want als je hier niets aan doet kan dat diëten, overeten en gejojo als gevolg hebben en dat kan veel impact hebben op je gezondheid.
Lees ook: Mental Health Day: waarom je er regelmatig één moet nemen
6 stappen naar een positiever zelfbeeld
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen en positiever naar jezelf te gaan kijken. Deze stappen helpen jou erbij:
1. Doe zelf onderzoek
Voedsel is bedoeld om je lichaam mee te voeden en je zou je dus goed en energiek moeten voelen nadat je hebt gegeten.
Als je je niet goed voelt na het eten van bepaald voedsel doe je er goed aan om dat te onderzoeken. Wat heb je gegeten? Wat wilde je van dat voedsel? Wat was de reden dat je het at?
Vind je vast ook interessant: Dit is het gevaar van mindless eten (en 6 tips om meer mindful te eten)
Het kan zijn dat je bepaalde emoties niet wilt voelen en eten gebruikt om deze te onderdrukken. Hoewel eten er niet voor kan zorgen dat jij jezelf goed genoeg vindt, kan de keuze om goed voor jezelf te gaan zorgen en gezond te gaan eten een groot verschil maken in hoe jij kijkt naar jezelf en hoe je je voelt over en in je lichaam.
2. Natuurlijk eten
Als je veel suikers en transvetten binnenkrijgt en vaak overeet, dan kan dat tot gevolg hebben dat je hormonen uit balans raken en dat je een schommelende bloedsuikerspiegel krijgt waardoor je sneller prikkelbaar, emotioneel en minder gefocust bent. Laat pakjes, bakjes en zakjes daarom zoveel mogelijk achterwege en focus je op alles wat onbewerkt is.
Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online
Natuurlijke voeding zoals vlees, vis, eieren, kip, groenten, fruit, noten, zaden, pitten, oliën en peulvruchten zitten vol met goede voedingstoffen die je lichaam ondersteunen en ervoor zorgen dat je lichaam optimaal kan functioneren en jij je lekker zal voelen.
3. Intuïtief eten
In plaats van op dieet te gaan, doe je er goed aan om je intuïtie in te schakelen als het om eten gaat. Onderzoek voor jezelf hoe je reageert op eten.
Voel jij je opgeblazen of moe nadat je iets hebt gegeten? Onthoud dat voor een volgende keer en neem dan een kleinere portie.
Voel je je energiek en verzadigd na het eten van een bepaalde snack? Neem ‘m een volgende keer als je voelt dat je wel wat extra energie kunt gebruiken.
Lees ook: Waarom je beter kan stoppen met ongezond eten als je geen tijd hebt voor zelfliefde
Als je intuïtief leert eten, hoef je jezelf geen restricties op te leggen of calorieën te tellen, maar zo leer je samenwerken met je lichaam en je lichaam te geven wat het nodig heeft.
4. Beoefen dankbaarheid
Het kan lastig zijn om dankbaar te zijn voor het lichaam dat je hebt als je het niet mooi vindt. Maar schrijf eens 10 dingen op waarvoor je je lichaam dankbaar bent.
Denk aan de mogelijkheid om te lopen, te proeven, je partner te knuffelen of je kinderen op te zien groeien.
Dankbaarheid tonen naar je lichaam kan de relatie met je lichaam compleet veranderen. Respecteer wat het allemaal voor je doet en accepteer wat je nu ziet en waar je nu staat.
5. Stop negatief praten tegen jezelf
Merk je dat je vaak negatief tegen jezelf praat? Observeer wat je zegt tegen jezelf. Praat je ook zo tegen je vriendinnen?
Geef het stemmetje wat er elke keer is een naam, een karakter en verwelkom het als het er is, maar geloof het niet langer.
Ook interessant: 18 x meer zelfliefde (zo kun je liever zijn voor jezelf)
Werk ermee samen en zeg als het iets lelijks zegt, juist iets liefs of moois tegen jezelf. Je kunt dit in gedachten doen of het hardop doen in de spiegel, dan geeft het nog meer kracht.
6. Laat je gewicht los
Afvallen of het getalletje op de weegschaal is uiteindelijk niet waar jij echt gelukkig van wordt of je goed door gaat voelen. Focus je daarom op hoe je je wilt voelen en hoe je voor jezelf wilt zorgen in plaats van op je gewicht.
Als jij goed voor jezelf gaat zorgen, hoef je niet op dieet maar krijg jij vanzelf het gewicht dat bij je past en ga je meer van jezelf houden!
Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij. Ze is gastschrijver bij Bedrock en specialiseert zich in voeding en lifestyle. Daarnaast is ze voedingsdeskundige bij Jasperalblas.
Meer over je zelfbeeld?
- Slimme mensen diëten niet (want afvallen begint in je hoofd)
- We vergelijken onszelf meer dan ooit met anderen (alleen kunnen we dat niet aan)
- Mayra Louise schreef ‘Op je lijf geschreven’: “Je moet geluk niet ophangen aan je gewicht”