Joanne Wienen
Joanne Wienen Betere wereld 18 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe te beginnen met Het Grote Ontspullen (+ handige tips om meteen toe te passen)

Dag troep, hallo opgeruimd huis! Afscheid nemen van overbodige spullen is geen makkelijke opgave, maar levert wél veel op. Daarom: een supersimpel stappenplan voor iedereen die wel een duwtje in de rug kan gebruiken.

Toen mijn opa en oma naar een kleinere woning verhuisden, kostte het ruim een week en 8 paar handen om het oude huis te ontruimen. Van vergeelde ansichtkaarten uit het jaar 1966 tot tientallen zeepjes en lades vol met servetten: mijn oma bewaarde alles.

Ontspullen

Een eigenschap die mijn vader overduidelijk heeft geërfd. Het opruimen en inpakken van alle spullen in zijn huis is inmiddels al een maandenlang proces. Bijna dagelijks appjes met de vraag of ik een bepaald item toch niet wil bewaren. Best lief en attent, zij het niet dat het meestal om stokoude Disney-videobanden of illegaal gebrande cd’s van Christina Aguilera gaat (‘nee hoor pap, dat mag je écht allemaal weggooien’).

Het klinkt voor veel mensen bekend. Op een of andere manier blijft het moeilijk om ons te ontdoen van spullen waarvan we stiekem heus wel weten dat we ze niet nodig hebben. Uiteindelijk worden we gelukkiger van minder spullen dan van het vrij laten van onze inner hoarder.

Must read: 5 simpele manieren om te ‘ontspullen’ voor meer rust in huis

Kort gezegd zorgt een huis zonder zooi voor een hoofd zonder zooi. Hoe minder spullen, hoe minder tijd je bovendien kwijt bent aan schoonmaken, onderhoud en het urenlang zoeken naar spullen in de enorme berg van nog meer spullen.

Voor veel mensen een heerlijk vooruitzicht, maar het blijft lastig om daadwerkelijk te beginnen. Terwijl het echt niet moeilijk hoeft te zijn.

Begin klein

Een grote schoonmaak kan nogal een overweldigende klus zijn, die we liever uitstellen. Maar wie wacht op het moment dat er zeeën van tijd is om in één keer het hele huis aan kant te maken, kan lang wachten. Het is met opruimen net als met veel andere dingen in het leven: door klein te beginnen, bereik je uiteindelijk meer.

Want die 10 minuutjes per dag kunnen er nog wel af, terwijl het voornemen ‘mijn hele huis moet leeg’ zo groot is dat de moed je bij voorbaat al in de schoenen zakt.

Werk in categorieën

De Japanse opruimguru Marie Kondo stelt dat het effectiever is om per categorie op te ruimen dan per kamer. Dus eerst al je kleding of al je boeken, op die manier ontdek je hoeveel spullen je eigenlijk hebt en kun je beginnen met weggooien in plaats van slechts verplaatsen van spullen van kamer naar kamer.

Gebruik een simpele methode

Wanneer je bijvoorbeeld met de categorie ‘boeken’ begint, gooi dan alle boeken die je hebt op een hoop. Begin met degene die bovenaan ligt en dwing jezelf een beslissing te maken. Toss or keep? Het is niet toegestaan om iets opzij te leggen om later te bedenken. Word je ergens echt blij van? En gebruik je het ook nog? Dan mag het blijven, leg het meteen op de plek waar je het voortaan wil bewaren.

Lees ook: In een Tiny House wonen, hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk?

Zet zooi meteen in dozen bij de deur

Of, nog beter, leg het alvast in de achterbak van je auto. Alle spullen die het stempel ‘toss‘ krijgen, leg je hier meteen bij. Zet meteen in je agenda wanneer je dit precies weg gaat brengen (naar de afval of kringloop bijvoorbeeld).

Voel de weerstand

Waarom vinden we het zo moeilijk spullen weg te gooien? Vaak omdat we er een herinnering aan bewaren of emotioneel gehecht zijn aan een item, ook al gebruiken we het ding in kwestie nooit meer en ligt het letterlijk alleen maar stof te verzamelen in een kast. Het is prima om die weerstand te voelen, als je je er maar bewust van bent.

Haal diep adem, bedenk je dat die herinnering niet verdwijnt als je het item weggooit en vraag jezelf dan nog een keer: wil ik dit écht bewaren?

Krijg er lol in

Voor fervente hamsteraars klinkt dit als een onmogelijke opgave, maar het is toch het proberen waard. Want wie het opruimen alleen maar blijft zien als vervelend klusje op je toch al ellenlange to do-lijst heeft sneller de neiging om op te geven. Zie het opruimen en ontspullen als een oefening in mindfulness. Focus op je ademhaling en geniet van alle herinneringen die boven komen drijven bij het zien van al je spullen.

Het is geen stappenplan die ervoor zorgt dat de klus in een weekend geklaard is, maar het is een eerste stap. En daarna kun je de tweede zetten. En voor je het weet zijn er dertig stappen gezet en denk je vanaf de bank in je opgeruimde woonkamer lachend terug aan de tijd dat je je nog hechtte aan troep.

(Of niet, begin dan weer opnieuw met het stappenplan).

More minimalism

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️