Hoe onze hersenen veranderen als we buiten zijn
Of het nou gaat om een fijne strandwandeling, een rondje hardlopen, of gewoon een blokje om; frisse lucht is altijd fijn en goed voor je. Dat is al langer bekend, maar volgens onderzoek gaat het veel verder dan dit. Wat gebeurt er precies in onze hersenen als we buiten zijn?
Hersenen in de buitenlucht
Verschillende neuropsychologen aan de Universiteit van Alabama zijn zich gaan verdiepen in dit interessante onderwerp. Hierbij hebben ze onderzocht wat er precies gebeurt met onze hersenen als we buiten zijn. Voor dit onderzoek hebben ze gekeken naar hoe een brein functioneert in een buitenomgeving en hoe onze grijze massa het doet in een gecontroleerde omgeving binnen, bijvoorbeeld in een lab.
Om meer grip te krijgen op ons fascinerende brein, hebben ze tijdens deze studie de deelnemers gekoppeld aan EEG materiaal, waardoor de hersenactiviteit kan worden gemeten. De deelnemers werden naar buiten gestuurd, voor een stukje fietsen. Dezelfde activiteit werd ook binnen uitgevoerd. Tijdens het onderzoek registreerde het EEG materiaal verschillen in bepaalde stimuli in de hersenen.
De resultaten waren heel verrassend. De onderzoekers zagen er grote verschillen in hoe hersenen reageren op een rondje binnen of buiten fietsen.
Geef je prefrontale cortex wat rust
Ook uit een ander onderzoek, dat verscheen op National Geographic, blijkt dat een boswandeling meer goed voor je doet dan je misschien denkt. Zo kan de prefrontale cortex even tot rust komen door de natuur in te gaan, volgens cognitief psycholoog David Straye. Dit kan dit hersenonderdeel wel gebruiken, aangezien het functioneert als een soort regelpiloot in ons brein.
Alleen al natuur zien helpt
In de buitenlucht en natuur zijn, is dus volgens verschillende onderzoeken enorm underrated. Een onderzoeker aan de Universiteit van Glasgow was hier nogal skeptisch over. Dus startte hij zelf een groot onderzoek. De uitkomst hiervan bevestigde zelfs meer dan al bekend was. Zelfs natuur zien, heeft al een enorm effect op het menselijk welzijn.
https://www.bedrock.nl/het-is-wetenschappelijk-bewezen-dat-we-zelf-invloed-hebben-op-onze-gevoelens-van-liefde/
Vergeleken met mensen die geen groen uitzicht hebben, schijnen patiënten in ziekenhuizen sneller te herstellen wanneer ze bomen en gras kunnen zien. Ook stimuleert een groene omgeving betere schoolprestaties en zou het geweldadig gedrag verhelpen in buurten waar dit veel speelde. Voor wie geen zin heeft om naar buiten te gaan: je kunt dus eigenlijk ook gewoon een natuurdocu kijken, met alle voordelen van dien.
Een rondje rennen door het park
Wanneer je de buiten bent én sport, ben je al helemaal geweldig bezig. De voordelen hiervan zijn ontelbaar, maar dat je er plezier van hebt nadat je je sportkleren in de was hebt gegooid, is een feit. Verschillende gezondheidsvoordelen worden gelinkt aan een work-out buiten de deur. Zo kan je stemming worden verbeterd, je immuunsysteem sterker worden en zelfs je hart kan gezonder worden.
Genoeg redenen om dus vaker je fiets te pakken in plaats van de tram of bus (en dan dus het liefst de route door het park te kiezen).
Meer lezen over de natuur?
- Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)
- Vergeet het hotelbed: 7 unieke slaapplekken in de natuur
- Een natuurgebied in de stad? Dat kan gewoon op het dak, laat Rooftop Revolution zien