Hoe onschuldig is dat glaasje wijn nou echt? Deze nieuwe studie geeft antwoord
Een glaasje wijn bij het eten of tijdens een gezellig avondje met vrienden zien we in het Westen vaak als een onschuldige en soms zelfs gezonde gewoonte. Een glaasje wijn bij het eten, zou volgens sommige onderzoeken namelijk gezondheidsvoordelen hebben. Maar hoe onschuldig is dat glaasje wijn per dag nu eigenlijk echt?
Dat overmatig alcohol drinken en flessen wijn achter overslaan, een negatieve invloed heeft op allerlei lichamelijke functies, is natuurlijk geen verrassing. De verwarring ontstaat dan ook eerder over dat ene glaasje per dag, ofwel gematigd alcohol drinken. Is dat écht zo onschuldig?
Hoe (on)gezond is een glas wijn?
Er zijn verschillende studies die suggereren dat een matige consumptie van alcohol en dan vooral dat ene glaasje wijn, kan bijdragen aan een langer leven, het risico op hartaandoeningen kan verminderen én zelfs stress kan verlagen. Niet mis dus… Maar een recent onderzoek uit 2024 trekt dat in twijfel.
De mythe van ‘matig drinken’
Lang werd er gedacht dat matig drinken (één glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen) geen kwaad kon en zelfs voordelen zou hebben. Vooral als het gaat om rode wijn vanwege de antioxidanten die het bevat en daarom zou bijdragen aan de bescherming van het hart.
Alleen, laat het recente onderzoek andere resultaten zien. De onderzoekers analyseerden de gegevens van 107 studies met bijna vijf miljoen (!) deelnemers om te laten zien hoe kwalitatief hoogwaardige studies van alcoholconsumptie en sterfterisico (vaak gezien als een maatstaf voor gezondheid en levensduur) hele andere resultaten opleveren dan studies van lage kwaliteit als het gaat om lage hoeveelheden alcoholconsumptie. Wat bleek?
De vraag is vooral: hoe goed is het onderzoek?
De onderzoekers kwamen erachter dat hoogwaardig onderzoek (dat rekening houdt met verschillende factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en rookgedrag) geen beschermend effect heeft voor matige drinkers in vergelijking met geheelonthouders (degenen die geen alcohol drinken).
In tegenstelling tot eerdere, minder grondige onderzoeken die een verlaging van het sterfterisico met zestien procent lieten zien als je matig alcohol drinkt (maximaal twee drankjes per dag), blijkt dat effect echter vooral toe te schrijven aan de kwaliteit van het onderzoek…
De gezondheidsvoordelen van af en toe alcohol drinken zijn dus waarschijnlijk een stuk minder significant dan eerder altijd gedacht werd. Hoewel richtlijnen vaak suggereren dat matig drinken geen kwaad kan, blijkt minder alcohol drinken over het algemeen beter te zijn voor je gezondheid, slaap, humeur, hersenen én darmen.
“Alcohol is op geen enkele manier goed voor het brein,” aldus de Amerikaanse neurofysioloog Louisa Nicola. Er zijn dan misschien enkele onderzoeken die aanwijzen dat een glaasje rode wijn op z’n tijd bepaalde voordelen zou hebben, toch wegen die nóóit op tegen de nadelen, meent de neurofysioloog.
Bewust drinken
Steeds meer mensen, vooral tussen de twintig en de veertig jaar, worden bewust van hun drinkgewoonten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het percentage regelmatige drinkers de afgelopen jaren gedaald, met een opvallende stijging in het aantal mensen dat volledig stopt met drinken.
In 2019 gaf ongeveer tachtig procent van de Nederlanders aan weleens alcohol te drinken, maar tegenwoordig is dat nog maar zo’n 75 procent. Hoe dat kan? Omdat er een groter bewustzijn is ontstaan over de risico’s van alcohol en de wens om een gezond(er) leven te leiden.
Gezien deze nieuwe onderzoeksresultaten is dit dus misschien wel hét moment om je alcoholgebruik eens onder de loep te nemen. Kun je ook genieten van een avondje uit zonder dat ene glas wijn? Zijn er ook andere manieren te vinden om te ontspannen of je sociale behoeften te vervullen zonder alcohol?
De markt speelt gelukkig goed in op de bewust drinken trend, want er zijn inmiddels talloze alcoholvrije dranken te koop zoals alcoholvrij bier in alle vormen en maten, alcoholvrije wijnen en sterke dranken zoals gin. Maar ook kun je alcohol verruilen voor een heerlijke soda, huisgemaakte limonade of kombucha natuurlijk! Dat verhelpt ook meteen het concept dat we alcohol – of iets wat daar op lijkt – nodig zouden hebben om het gezellig te hebben.
Is het tijd om te stoppen met drinken?
- Anne Hathaway, Tom Holland en nog 5 beroemdheden die geen alcohol drinken
- Is psychedelica microdoseren het alternatief voor alcohol, waar iedereen naar op zoek is?
- Wordt het niet eens tijd dat we stoppen met (alcohol) drinken?
Hoe goed is vies worden nu eigenlijk echt voor je immuunsysteem?