Eva Spigt
Eva Spigt Zelfliefde 11 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe ga je om met dat negatieve stemmetje in je hoofd?

‘’Ik ben niet slank genoeg’’, ‘’Zij heeft een veel leuker leven dan ik’’, ‘’Ik zal nooit succesvol worden’’. Allemaal negatieve gedachten die we door de dag heen hebben. Wie heeft er geen last van? Het slechte nieuws is dat we onszelf allemaal weleens naar beneden praten. Het goede nieuws? Je kan er zeker iets aan doen.

Dit is hoe je omgaat met dat negatieve stemmetje in je hoofd.

Negatief denken: hoe werkt dat?

Dat negatieve gedachten het gevolg zijn van een depressie of angststoornis, is niet zo. Alle mensen worstelen met negatieve gedachten, vertelt psycholoog Scott Bea op de site van de GGZ.

‘’Het komt door de manier waarop onze hersenen zijn opgebouwd. Onze hersenen hebben zich vanuit de prehistorie ontwikkeld om te letten op bedreigingen. Die delen van ons brein zijn nog steeds actief zelfs als de bedreigingen minimaal zijn. De bedreigingen waar we nu mee omgaan zijn meer cognitief.”

“Ze betreffen financiën, of er van ons gehouden wordt, en of we succesvol zijn in ons werk. Er wordt geschat dat we ons 94 procent van de tijd zorgen maken over dingen die niet gebeuren. Wat wel gebeurd is meestal iets waar we ons nooit zorgen over hebben gemaakt,’’ legt Scott uit.

Hoe om te gaan met negatieve gedachten?

Als we ons 94 procent van de tijd zorgen maken over dingen die er niet gebeuren, dan wordt het tijd dat we iets minder negatief gaan denken. Gelukkig zijn er manieren om dat stemmetje een halt toe te roepen.

Schrijf negatieve gedachten op en gooi het weg.

Een mooi ritueel om te doen met de volle maan die staat voor loslaten. Schrijf alle negatieve gedachten op en verscheur of verbrand het papiertje daarna. Het klinkt misschien een beetje als hekserij maar volgens de wetenschap werkt het ook echt.

In een onderzoek van Ohio State University moest een groep deelnemers negatieve gedachten opschrijven over hun lichaam en dat vervolgens weggooien. Al binnen een paar minuten hadden ze een positiever zelfbeeld dan voor het moment dat ze begonnen te schrijven. Dit in vergelijking met de controlegroep die dit niet deed.

Vervang negatieve gedachten

Wat nou als je die negatieve gedachten vervangt door positieve? Je kan zeker weten invloed uitoefenen op de manier waarop je denkt. Al heeft het natuurlijk wel wat tijd en oefening nodig. Maar.. practice makes perfect.

Lees ook: Train je positieve mind (en word een optimist)

Als je bijvoorbeeld denkt dat je die presentatie op werk super slecht gaat doen omdat presenteren nou niet echt je ding is, kan je ook denken: ik heb nog niet zoveel ervaring met presenteren maar ik ga oefenen met een collega om een kick ass presentatie neer te zetten. Zeker weten dat jij heel anders voor die groep mensen staat.

Beweeg!

Soms zit je zo in die negatieve gedachten vast dat omdenken wat lastiger is. Zelfs daar is wat aan te doen. Doe iets wat jij fijn vindt om te doen om je aandacht te verleggen. Luister bijvoorbeeld naar je favo muziek of nog beter: ga sporten. Door te bewegen, maak je fijne stofjes aan zoals serotonine, dopamine en endorfine.

Dat laatste stofje staat bekend als het snelst werkende anti-stress hormoon. Binnen een minuut kan het een stressreactie stil leggen. Sport-outfit aan en… gaan!

Is het waar wat jij denkt?

Het is een aanrader om het boek ‘’4 vragen die je leven veranderen’’ van Byron Katie te lezen. Deze schrijfster had een zware depressie door alle negatieve gedachten die ze had. Totdat ze het licht zag: is het waar wat ik denk? Ze schreef hierover een boek om anderen te helpen omgaan met negatieve gedachten. Haar 4 vragen:

  • Is het waar?
  • Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  • Hoe reageer jij op deze gedachte?
  • Wie zou jij zijn zonder deze gedachte?

Door jezelf te vragen of je negatieve gedachte waar is, kan je al snel een niet-realistische hersenspinsel ontdekken. Weet je wel zeker dat het waar is? Dan kan je door naar de volgende vraag: kun je absoluut zeker weten dat het waar is? Als jij bijvoorbeeld denkt dat je vriendlief een ander heeft, wordt het tijd om het op de man af te vragen. Alleen dan weet je het 100 procent zeker.

Must read: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

Ga vervolgens na hoe jij reageert op dit negatieve stemmetje. Misschien ga jij je wel jaloerser of gemener gedragen naar je vriend toe. Of geïrriteerd naar die ene collega waarvan jij vindt dat deze niet keihard werkt. Als je niks aan de gedachte kunt veranderen, probeer het dan vooral los te laten.

Hoe zou jij je voelen zonder die negatieve gedachte? Misschien wel veel vrolijker en vrijer… Tijd dus om dat negatieve stemmetje vaarwel te zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️