Een groene impact maken? Dit is hoe je minimalistischer kunt leven
We consumeren met z’n allen wat af en hechten nogal wat waarde aan mooie spullen. Daardoor moeten we nog harder rennen in de ratrace en dragen we bij aan de klimaatverandering. Wil je uit die ratrace stappen en duurzamer leven? Dan is een minimalistisch leven misschien wel de oplossing.
Je zou het misschien niet verwachten, maar spullen hebben ontzettend veel impact op het milieu. Voor spullen heb je namelijk grondstoffen water en vaak veel plastic nodig. Ook moeten spullen worden vervoerd, waardoor er nog meer uitstoot is. Minder spullen is dus een stuk groener en je wordt er gelukkiger van.
Wat is een minimalistisch leven?
Minimalisme gaat over dat minder eigenlijk meer is. Je richt je op de dingen die jij belangrijk vindt en die er echt toe doen. Dat maakt je een rustiger, gelukkiger en tevreden mens. Een minimalistisch ben je niet zo maar, we zijn best wel gewend aan het kopen en we worden ook de hele dag gebombardeerd met reclames. Als je echt minimalistisch wilt gaan leven, moet je je mindset veranderen. En dat kan in het begin best lastig zijn.
Gelukkig en duurzaam
Wil je ook minimalistischer leven? Onthoud dan dat het je gelukkiger gaat maken. Doordat je focus ligt op de dingen die echt belangrijk zijn, hoef je geen tijd meer te besteden aan bijzaken. Ook hoef je minder tijd te besteden aan schoonmaken, want er zijn simpelweg minder spullen die gepoetst moeten worden.
Wie minder spullen koopt, geeft ook minder geld uit. Je kunt minder gaan werken, of je houdt meer geld over voor bijvoorbeeld een mooie reis. Wat ook meespeelt is dat hoe minder spullen we hebben, hoe meer we ons geluk in onszelf moeten zoeken. Daardoor focus je je niet op de kick van het kopen, maar op duurzaam geluk.
Lees ook: A serious fashion challenge: journalist Malu koopt een jaar lang geen kleding
Nu zijn dit allemaal dingen die gaan over jou persoonlijk. Maar minimalisme is veel meer dan dat. Een minimalistisch leven is namelijk ook een stuk duurzamer. Spullen hebben een heel grote impact op het milieu. Ze moeten gemaakt en vervoerd worden, dat zorgt voor veel CO2-uitstoot, draagt bij aan de plastic soep en er kunnen giftige stoffen vrijkomen.
Als je voor goedkope spullen gaat, worden ze vaak ook nog in slechte omstandigheden gemaakt. Ook is de kwaliteit dan niet zo goed. Daardoor ben je geneigd het te vervangen en ook dat is niet echt groen.
Dít is hoe je dat doet
Zoals eigenlijk altijd als je je levensstijl wil aanpassen, kun je dit het beste in stapjes doen. Als je in een keer alles om gooit, is het maar moeilijk vol te houden. Je bent dan ook veel te streng voor jezelf – en dat terwijl zelfliefde zo belangrijk is als je dingen wil veranderen.
1. Ontspullen
De eerste stap naar een minimalistisch leven is ontspullen. Doe dit ook stap voor stap. Begin eerst eens in je keuken en ga zo door met andere ruimtes in je huis. Heb je spullen dubbel? Doe die dan sowieso weg. Vind je het lastig om spullen weg te doen? Pak dan het boek van Marie Kondo erbij – leen het boek bij de bieb, scheelt ook weer spullen in je huis.
Lees ook: Less is more: ‘Minimalism’ op Netflix is de beste docu over wat écht belangrijk is
In het begin is het best even lastig, maar hoe verder je bent met ontspullen, hoe leuker en makkelijker het wordt. Gooi je spullen trouwens niet gewoon weg. Breng ze bij de kringloop of geef het weg aan bekenden.
2. Begin een capsule wardrobe
Ook je kleding kun je minimaliseren. De meeste minimalisten hebben een capsule wardrobe. Dat betekent dat je een paar items hebt van goede kwaliteit, die goed met elkaar combineren. Zo heb je altijd iets om aan te trekken. Hoe meer je aan je wardrobe gewend raakt, hoe minder je het nodig vindt om ieder seizoen een paar nieuwe items te scoren bij H&M of Zara.
3. Geen impuls aankopen
In het begin kan het nog wel verleidelijk zijn om een impuls aan koop te doen. Het helpt sowieso om je uit te schrijven voor nieuwsbrieven en kledingmerken en influencers te ontvolgen op Social Media. Je ziet dan niet steeds de nieuwste spullen en aanbiedingen voorbij komen en dus word je minder verleid voor impuls aankopen.
4. Online boodschappen
Ook in de supermarkt kun je impuls aankopen doen. Wil je ook je keukenkastje minimaal gevuld hebben? Doe dan online je boodschappen. Je loopt dat niet door alle gangpaden en wordt niet verleid om allerlei dingen te kopen. Werk ook met een mealplan en doe een keer in de week boodschappen.
Vind je het lastig om minimalistisch te koken? Vraag eens aan je vrienden of ze het kookboek ‘Simpel’ van Ottolenghi in huis hebben. Misschien kun je een aantal recepten op de foto zetten, zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen.
5. Social Media
Social Media staat vol met advertenties en ook influencers showen je steeds het nieuwste van het nieuwste. De drang om dan nieuwe spullen te kopen, wordt groot. Ontvolg alle influencers en merken en richt volg alleen mensen die je echt inspirerend vindt en mensen die je dierbaar zijn.
Sowieso is het fijn om af en toe even helemaal offline te gaan of een digital detox in te plannen. Dat scheelt veel tijd én zorgt er voor dat je een stuk meer mindful bent.
6. Digitale documenten
Waarschijnlijk staan je laptop en telefoon bomvol foto’s en andere documenten. Veel van die foto’s en documenten kijk je nooit meer naar. Neem eens de tijd om alles door te lopen en op te ruimen. Zet documenten die je echt wilt bewaren in mapjes. Heb je het eenmaal opgeruimd, wees vanaf dan altijd kritisch op foto’s die je maakt. Gooi ze direct in de prullenbak als je ze niet mooi vindt.
7. Cadeau’s
Nu je eenmaal lekker bezig bent met een minimalistisch leven, wil je natuurlijk ook niet dat je familie en vrienden je overladen met spullen tijdens je verjaardag of met Sinterklaas. Laat daarom aan ze weten dat je liever een ervaring krijgt of dat ze het geld doneren aan een goed doel.
Lees ook: Hoe houd je minimalistisch leven vol? Het is makkelijker dan het lijkt
Zie de weg naar een minimalitisch leven vooral als een groot avontuur. Er zullen zeker dingen zijn die je niet zo gemakkelijk afgaan, maar uiteindelijk is het dé weg naar langdurig geluk én een duurzamer leven.