Migraine? Dit is hoe het je slaappatroon beïnvloedt
Een kloppend en bonzend hoofd, niet tegen licht en geluid kunnen en zwarte vlekken zien. Herkenbaar? Dan ben je waarschijnlijk één van de twee miljoen ongelukkigen in Nederland die weleens een migraine-aanval heeft gehad. Maar alsof alleen die meedogenloze hoofdpijn nog niet genoeg is, blijkt uit een nieuw onderzoek ook dat migraine samenhangt met je slaappatroon.
En niet per se op een positieve manier…
Migraine: dit is wat het precies is (en het verschil met ‘gewone’ hoofdpijn)
Het verband tussen migraine en je slaappatroon
De wetenschappers maakten gebruik van een meta-analyse: ze bekeken en vergeleken de resultaten van 32 eerdere onderzoeken naar slaap en migraine. In totaal kwam dat neer op 10.000 participanten, die allemaal hun eigen slaapkwaliteit hadden beoordeeld.
Er werd bijvoorbeeld gevraagd naar hoe snel ze in slaap vielen, hoe lang ze sliepen, of ze weleens medicatie gebruikten en hoe levendig hun dromen waren. Aan sommige studies deden ook mensen mee wiens slaap met een machine werd bijgehouden om bijvoorbeeld hartslag en oogbewegingen te meten.
Niet alleen beoordeelden volwassen met migraine hun slaap over het algemeen als minder goed, maar dat had ook een (mogelijke) oorzaak: mensen met migraine hebben gemiddeld waarschijnlijk minder remslaap. ‘Rem’ staat voor Rapid Eye Movement, en het is het gedeelte van de nacht waarin je brein het meest actief is (en je dus ook het meest droomt).
Last van hoofdpijn of migraine tijdens je menstruatie? Dit doe je eraan
Voor kinderen met migraine gold hetzelfde, en bovendien sliepen zij korter dan hun leeftijdsgenoten zonder migraine.
Wat betekent dat voor jou?
Tijdens de remslaap is je brein niet voor niets zo actief: dat heeft ook een functie. Je remslaap speelt bijvoorbeeld een grote rol in het opslaan ven herinneringen in je geheugen. Iets wat je die dag of week hebt meegemaakt, kan tijdens je slaap worden opgeslagen in je langetermijngeheugen. Minder remslaap betekent dus minder tijd voor dit proces.
Een mindere remslaap is dan ook vooral beperkend als je in een fase van je leven zit waarin je veel leert. Dat geldt natuurlijk voor kinderen, maar kan ook voor jou als volwassene gelden.
Als chronische migraine ervoor zorgt dat je minder uren slaapt per nacht, kan dat ook nog andere effecten hebben. Slaaptekort verslechtert je concentratie en maakt je prikkelbaar, maar zorgt ook in bijvoorbeeld veranderingen in eetlust.
Als je merkt dat je slaappatroon (door migraine of niet) een probleem voor je is, aarzel dan niet om daarmee langs de huisarts te gaan!
Wat te doen tegen migraine? Deze hoogleraar lijkt het antwoord te hebben gevonden
Tips om beter te slapen
Je migraine kunnen we (helaas) niet oplossen, maar je zou wel een aantal dingen kunnen proberen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Heb je deze tips al eens geprobeerd?
- Bedrock heeft verschillende geleide slaapmeditaties van slechts 5 tot 15 minuten. Die helpen je je gedachten los te laten en zo rustiger in slaap te vallen.
- Niet zo van de meditaties? Ademhalingsoefeningen kunnen ook al veel effect hebben. Die kunnen bovendien bepaalde migraineklachten verlichten.
- Woon je in een lawaaiige omgeving? Zelfs als je gewoon door harde muziek heen slaapt, zorgt geluid voor een minder diepe slaap. Oordoppen kunnen een goede oplossing zijn.
- Als je een migraine-aanval hebt, heb je waarschijnlijk sowieso geen behoefte aan filmpjes en andere prikkels. Maar ook op andere dagen is het goed om een uur voor je gaat slapen je telefoon en laptop uit te zetten! En ja, we weten dat je die tip al kent – maar heb je ‘m al eens écht een kans gegeven?
Wat migraine en hormonen met elkaar te maken hebben (aldus een hormoon-expert)