Hoe krijg je weer motivatie om dingen te doen?
Motivatie, soms is het ver te zoeken. Of je nou geen motivatie hebt om het huis schoon te maken of om af te vallen. Wanneer je geen motivatie hebt om iets te doen, maakt dat het erg lastig om de taak te doen.
Is jouw motivatie ook weg?
Hoe krijg ik weer motivatie?
Er zijn veel manieren om de motivatie weer terug te krijgen. Helaas kan het zo zijn dat niet elke strategie voor iedereen werkt, maar het is zeker het proberen waard.
Doe alsof je je gemotiveerd voelt
Hoewel je de motivatie ver te zoeken is, kan je er misschien toch voor zorgen dat je je gemotiveerd gaat voelen. Neem jezelf in de maling. Doe alsof je gemotiveerd bent en misschien ga je je dan ook echt zo voelen.
In plaats van de hele dag op de bank in je pyjama te gaan zitten, kleed je aan en ga naar buiten. Misschien voel je je dan ook daadwerkelijk gemotiveerder om dingen te doen.
Zelfmedelijden kan motiverend werken
Normaal zeggen ze dat het helpt om hard tegen jezelf te zijn, maar dat is eigenlijk niet het geval. Uit onderzoek blijkt dat zelfmedelijden voor veel meer motivatie zorgt, het zorgt er namelijk voor dat je een beetje liever voor jezelf blijft.
De universiteit van Californië deed hier onderzoek naar en kwam erachter dat de motivatie bij mensen wordt vergroot nadat er iets is mislukt. Studenten die een onvoldoende voor een toets hadden gehaald, gingen meer tijd besteden aan het studeren wanneer ze aardig tegen zichzelf spraken. Daarnaast is er ook meer motivatie om te veranderen wanneer ze oefende met zelfacceptatie.
Ook zorgt zelfmedelijden voor verbetering van de geestelijke gezondheid. Zelfmedelijden vermindert psychische pijn, de symptomen van angst en depressie en de schadelijke effecten die stress kan hebben.
In plaats van jezelf te straffen voor fouten die je maakt, wees een beetje lief voor jezelf. Fouten zijn er nou eenmaal om gemaakt te kunnen worden en daar mag je je rot over voelen.
De 10 minuten regel
Zie je er tegen op om iets te doen of ben je zelfs bang, dan is motivatie ver te zoeken. Door aan jezelf te bewijzen dat de taak helemaal nog zo erg niet is, kan het gevoel van angst verminderen.
Maak gebruik van de tien minuten regel. Geef jezelf tien minuten voor de taak. Zijn de 10 minuten voorbij, vraag jezelf dan af: wil ik door gaan of wil ik stoppen? Vaak heb je dan genoeg motivatie om door te gaan.
Vaak is het het moeilijkst om aan de taak te beginnen, maar als je eenmaal bezig bent valt het eigenlijk wel mee.
Ga naar buiten
Een beetje frisse lucht kan wonderen doen voor de motivatie. Vooral in de natuur lopen kan een positief effect hebben op de motivatie. Uit een studie van British Journal of Sports Medicine uit 2013 blijkt dat een kilometer lopen de vermoeidheid van het brein kan verminderen.
Stop met je taak en ga een halfuurtje naar buiten. Ga weer verder met de taak wanneer je je brein helemaal leeg hebt gemaakt.
Combineer een moeilijke taak met iets leuks
Hoe je je voelt, speelt een grote rol bij je motivatie. Voel je je verdrietig of eenzaam, dan zal jouw motivatie om een taak te doen hieronder lijden. Voeg plezier toe aan de taak waar je niet gemotiveerd voor bent. Je zult je hierdoor beter door voelen en misschien krijg je zelfs zin om de taak uit te voeren.
Zorg er alleen wel voor dat het je niet afleidt van je taak. Kijk bijvoorbeeld geen tv terwijl je een essay moet schrijven.
Is je to-do list haalbaar?
Het is lastig om gemotiveerd te zijn wanneer er superveel op je to-do list staat. Wanneer de lijst oneindig lijkt, heb je misschien de neiging om er niet aan te beginnen.
Bekijk je to-do list eens goed, is deze haalbaar? Haal taken die niet essentieel zijn weg. Kunnen taken ook op een andere dag gedaan worden? Geef jezelf ruimte om te ademen.