Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 24 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe komt het dat ons brein zich focust op negatief nieuws?

Ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws. Welke zou je het eerste willen horen? Vaak maakt het eigenlijk niets uit, want waarschijnlijk neemt het slechte nieuws de overhand. Ons brein is namelijk ingesteld op de negatieve informatie. We zijn door Moeder Natuur geprogrammeerd met een zogenaamde ‘negativity bias‘. Maar wat is het nut daarvan?

Ons brein is gebouwd met een grotere gevoeligheid voor negatief nieuws en reageert daardoor sterker op stimuli die het als negatief ziet. Onze houding wordt daardoor meer beïnvloed door negativiteit, dan door positiviteit.

Denkbeeldige tijgers

De eigenschap van het brein om negatieve informatie zwaarder te laten wegen, is er echter niet voor niets. Het heeft evolutionair gezien een belangrijke functie. De eigenschap hielp onze voorouders te overleven: zij konden op deze manier direct potentieel gevaar herkennen, zodat ze meteen op de vlucht konden slaan. Door uit te gaan van het slechte, hadden onze voorouders meer kans om te overleven en hun genen voort te planten.

Ook lezen: Zo gebruik je de wet van aantrekkingskracht voor meer positiviteit in je leven

Stel: je leeft meer dan een miljoen jaar geleden als een holbewoner. Terwijl je op zoek bent naar voedsel, hoor je een bosje ritselen. Direct sla je op de vlucht. Het sappige besje dat even verderop hangt, kan wel even op zich laten wachten. Op dit moment is het belangrijker om te vluchten: wie weet zit er wel een tijger in de bosjes.

Het potentiële dreigende gevaar is in dit geval van groter belang, dan de zoektocht naar nieuwe bessen. Daarnaast heeft Moeder Natuur liever dat jij duizend keer vlucht voor een denkbeeldige tijger, dan dat je één keer wordt gedood.

Tunnelvisie

Tijden veranderen, maar toch blijkt deze negativity bias nog steeds aanwezig. De ingebouwde overgevoeligheid voor negativiteit is handig in het geval van dreigend gevaar, maar blijft ook een rol spelen op momenten in ons leven dat we het eigenlijk niet per se nodig hebben. Ons brein is continu op zoek naar slecht nieuws en zodra het brein dit slechte nieuws vindt, focust het zich hierop met een tunnelvisie.

Lees ook: 6 manieren om meer positiviteit in je leven te krijgen

Negativiteit en positiviteit zijn dus niet gelijk aan elkaar en worden in ons hoofd ook niet gelijk behandeld. Negatief nieuws en negatieve gebeurtenissen worden bijvoorbeeld ontzettend snel opgeslagen in ons geheugen. In tegenstelling tot positief nieuws, dat een tijdje in gedachten moet worden gehouden, alvorens het wordt opgeslagen.

Hierdoor kunnen we ons negatieve dingen vaak veel beter herinneren en hebben ze ook een grotere invloed op ons, dan positieve gebeurtenissen.

Psychic space

Je kunt verschillende complimentjes krijgen, maar wanneer daar één negatieve opmerking bij zit, zul je die het beste onthouden. We kunnen ontzettend snel een boos gezicht uit een menigte plukken, maar het aanwijzen van een gelukkig gezicht kost ons meer moeite. We kunnen pijn voelen, maar niet de afwezigheid ervan. Negativiteit neemt een groot deel van onze psychic space in beslag, zodat er weinig ruimte over blijft voor het positieve.

We vormen onze interne realiteit – ons beeld van de wereld – op basis van waar we onze aandacht op richten. We laten ons geluk dus bepalen door negativiteit, ongeacht of de rest positief is. Zonde, want er zijn ook ontzettend veel mooie dingen in het leven. Dus als er weer eens negatieve gevoelens aan je knagen, vraag jezelf dan af wat de oorzaak is en of het niet gewoon die negativity bias is die z’n werk probeert te doen.

Mooi om in gedachte te houden wanneer je weer op de vlucht wil slaan voor potentiële dreigende tijgers…

Meer lezen?

Meer positiviteit in je leven? Maak gebruik van de wet van de aantrekkingskracht. En met deze tips zorg je ervoor dat negatieve emoties niet de overhand nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️