Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 3 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe komt het dat je altijd aardig gevonden wilt worden?

Misschien voel jij je totaal niet aangesproken, maar er zijn veel mensen die aardig gevonden willen worden. Mannen hebben dit minder dan vrouwen, maar uiteindelijk wil iedereen (al is het een beetje) aardig gevonden worden. En dit aardigheidssyndroom raakt ons meer dan we zouden willen.

En dat kost energie. Een hoop energie. Want als jij wilt dat de wereld om je heen jou 24/7 maar aardig vindt, dan word je afhankelijk van de meningen van anderen en dat eist z’n mentale tol. Ook zorg altijd aardig gevonden willen worden ervoor dat je over jouw grenzen heen gaat. Omdat je leeft naar de verwachtingen van anderen en constant iedereen aan het pleasen bent, vervagen deze grenzen zelfs.

Altijd aardig gevonden willen worden

Toch is het stressvol om altijd aardig gevonden te willen worden. Want ook al bén jij aardig, niet iedereen zal dit vinden. En niet iedereen zal aardig terug zijn. Heel eerlijk: we zeggen wel dat we het beste met elkaar voor hebben, maar in the end kiest iedereen in eerste instantie voor zichzelf.

Toch zijn mensen sociale dieren deelt Psycholoog Fred Sterk met BEDROCK en dat we likeable willen zijn is dus helemaal niet gek. We bloeien op als we erkenning en aandacht krijgen, dat is een primaire levensbehoefte. Niets mis mee dus, als je het zo bekijkt. Maar het wordt wel een probleem als het aardigheidssyndroom extremen vormen gaat aannemen en de overhand krijgt.

En wanneer krijgt zoiets de overhand? Als je je anders gaat gedragen dan dat je werkelijk bent. Of als je denkt dat alles jouw schuld is. Dat je je al schuldig voelt als je niet binnen twee seconden op een e-mail reageert. En dat je rot klussen van een collega opknapt omdat je denkt dat je het dan goed doet.

Volgens Fred Sterk volg je dan niet jouw eigen behoeftes, je bent gefocust op anderen en probeert te voldoen aan verwachtingen die er zijn – of die je zelf voor een ander invult. Dit zorgt ervoor dat je jouw eigen wensen en behoeften wegmoffelt.

Daardoor voel je je eerder gekwetst en kun je onzeker overkomen. Want als je danst naar de pijpen van een ander, blijf je niet dichtbij jezelf. En als jij dat al niet doet, dan weet een ander ook niet wat jouw behoeften zijn en worden deze niet vervuld. Té aardig gevonden willen worden zorgt voor vermoeidheid, stress en onzekerheid.

Tekenen dat je aardig gevonden wilt worden:

  • Je geeft graag hulp, maar vraagt nooit hulp, zelfs niet als het hard nodig is.
  • Je zegt vrijwel altijd ‘JA’, terwijl je daar vaak spijt van krijgt.
  • Je gaat discussies liever uit de weg omdat je het moeilijk vindt om een duidelijke mening te uiten. Je bent bang dat mensen hier iets van vinden.
  • Je vindt het moeilijk om grenzen aan te geven en gaat dus vaak over grenzen heen.
  • Je laat jezelf snel beïnvloeden door de stemming van anderen. Het is voor jou moeilijk om te ontdekken wat jouw intrinsieke drijfveren zijn.

Aardig gevonden worden heeft ook wel iets weg van ontevredenheid of emotionele manipulatie, want je zoekt continu buiten jezelf om naar ‘geluk’. En als je dat geluk niet krijgt of je voelt je niet gewaardeerd, kun je altijd zeggen ‘Ik had nog wel zo m’n best gedaan’.

Terwijl, als je gelukkig bent van binnen en met jezelf heb je deze erkenning helemaal niet nodig. Pas dan houdt het please gedrag op.

Het is bovendien een utopie om door iedereen aardig gevonden te worden. Met maar één derde van de mensen hebben we een klik wegens gemeenschappelijke overtuigingen, bij één derde van de mensen voelen we ons prima of neutraal en dan is er nog één derde met wie we geen of nauwelijks aansluiting hebben. En dat is oké…

Kim Brouns is ongewenst kinderloos: ‘Het blijft pijnlijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️