Zo kun je stoppen met pleasen (we delen 4 tips)
Pleasen, iedereen te vriend willen houden door dingen voor ze te doen, is een welbekend fenomeen. Je denkt dat je alleen maar aardig bent, maar stiekem maken mensen gewoon misbruik van jou. Voor je het weet, ga je er zelf aan onderdoor – maar je kunt er wel mee stoppen. Het begint allemaal bij de oorzaak van het pleasen. Waar komt dit vandaan? Vaak is het iets wat je al sinds jonge leeftijd doet. Het is een heel diepgewortelde eigenschap, die te maken kan hebben met hoe jij jezelf en de wereld ziet. Zoiets verander je niet in één dag, en dat moet je ook niet van jezelf verwachten.
Vergroot je zelfbewustzijn
Begin met letten op wanneer je dit gedrag aanneemt. Wat zijn de momenten waarop het gebeurt? Zijn er bepaalde mensen die iets triggeren bij jou? Misschien komt het pleasen wel vanuit een situatie in je jeugd, die een heftige impact heeft gemaakt. Als je een situatie hebt gevonden waarin je dit doet, kan het handig zijn om voor jezelf te kijken hoe je dit de volgende keer anders gaat doen. Schrijf dat bijvoorbeeld op in een boekje.
Helpen of pleasen?
Hierbij kan het helpen om je te realiseren dat er een verschil is tussen pleasen en gewoon vriendelijk helpen. Stoppen met pleasen betekent niet dat je opeens niks meer voor iemand mag doen. Check alleen wel voor jezelf of je iets doet omdat je echt wilt helpen, of alleen omdat een ander dat wil. Ben je bang voor de gevolgen als je iets niet doet, of wil je de situatie zo manipuleren dat je wel moet helpen? Dan is het waarschijnlijk pleasen in plaats van helpen. Door het verschil te leren, kan je betere keuzes maken voor jezelf.
Pleasen vanuit angst
Helpen doe je dus vanuit je eigen wil, pleasen doe je vaak uit angst. En vaak luisteren we dus niet naar wat we echt willen als we op angst gebaseerde beslissingen maken. We gedragen ons impulsief, gebaseerd op instinct. Dit heeft als gevolg dat we nog meer angst gaan ervaren in ons leven. Als je jezelf aanleert om beter om te gaan met je instinctieve impuls om te pleasen, kan de relatie met zowel jezelf als anderen verbeteren.
Dit vind je vast ook interessant: 8 dingen waar je je nóóit schuldig over hoeft te voelen.
Egoïsme is niet erg
Veel people-pleasers zijn bang dat ze als een egoïst worden gezien als ze zichzelf op nummer één zetten. Vaak zijn dit mensen die zo extreem helpend zijn naar de ander, dat ze zelf er aan onderdoor gaan. Ook al pas je je gedrag dan aan, je blijft waarschijnlijk heel vriendelijk en aardig, puur omdat dat zo in je karakter zit. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken over egoïstisch zijn of lijken – echte egoïstische mensen denken zouden er niet eens over nadenken. Als je zelf weet dat je helemaal niet egoïstisch bent, zul je ook minder bang zijn dat anderen dat wel vinden.
Zo leer je nee zeggen
- Moeite met nee zeggen op de werkvloer? Zo doe je dat op een constructieve manier
- Zo zeg je nee (en blijf je erbij)
- Ja ik zag je bericht, en nee ik reageer nog even niet