Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 10 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Hoe is het met jouw gehoor gesteld na alle festivals? (doe hier de hoortest!)

Festivals: ze zijn de perfecte plek om helemaal los te gaan, je favoriete artiesten te zien en nieuwe herinneringen te maken. Maar tussen het dansen, zingen en plezier maken door, vergeten we soms één belangrijk ding: ons gehoor. Met de muziek die snoeihard uit de speakers knalt, ligt gehoorschade constant op de loer. Dus misschien wordt het eens tijd voor een hoortest.

Na al die festivals, hoe staat het eigenlijk met jouw gehoor?

De harde realiteit

Laten we eerlijk zijn: de muziek op festivals staat keihard. Hij staat vaak zó hard dat je de bas voelt trillen in je borstkas. En dat is precies hoe we het willen, toch? Het gevoel dat de muziek door je hele lichaam raast, alsof je één bent met de beat. Maar er is een keerzijde aan die intense ervaring.

De meeste festivals draaien hun muziek op een volume van 100 dB of meer. Om je een idee te geven: dat is ongeveer zo hard als een kettingzaag op volle toeren. Klinkt heftig, toch? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan blootstelling aan 100 dB al na 15 minuten leiden tot gehoorschade. En jij bent waarschijnlijk veel langer op een festival dan dat.

Waarom oordoppen belangrijk zijn

Festivalorganisaties weten dat hun muziek luid is en stellen hun geluidsinstallaties af op een manier waarbij ervan uitgegaan wordt dat bezoekers oordoppen dragen. Hiermee kun je het geluid met ongeveer 15 tot 25 dB dempen, waardoor het veilig blijft om naar muziek te luisteren zonder dat je inlevert op de geluidskwaliteit en zonder dat je gehoor schade oploopt.

Het gebruik van oordoppen is dan ook geen overbodige luxe, maar een noodzaak. Toch blijkt uit onderzoek dat niet iedereen oordoppen draagt. Sommigen vinden het onprettig of denken dat het de muziekervaring minder intens maakt. Maar de moderne oordoppen zijn zó ontworpen dat het geluid op een natuurlijke manier gedempt wordt, zonder dat je iets van de kwaliteit van de muziek mist.

Symptomen van gehoorschade

Het vervelende aan gehoorschade is dat je het vaak pas merkt als het te laat is. Heb je na een festival weleens een piep in je oren gehad? Dat is een teken dat je oren een flinke klap hebben gekregen. Als die piep blijft hangen, of als je merkt dat je in drukke ruimtes moeite hebt om gesprekken te volgen, dan kan het zijn dat je gehoorschade hebt opgelopen.

Dit kan variëren van milde schade tot ernstige vormen, zoals tinnitus – een constante piep of zoem (vooral merkbaar in stilte) die maar niet weggaat. Het gevaarlijke aan gehoorschade is dat het vaak sluimerend optreedt. Je merkt misschien niet meteen dat je gehoor achteruitgaat, maar na verloop van tijd kan de schade onomkeerbaar zijn.

Doe de online hoortest!

Maar goed, je wilt natuurlijk weten waar je nu staat. Ben je benieuwd of jouw oren al schade hebben opgelopen door al die festivalmarathons? Dan is het tijd voor een reality check! Schoonenberg biedt een snelle en eenvoudige online hoortest, die je in slechts drie minuten een duidelijk beeld geeft van je gehoorstatus.

Het werkt super simpel: je zoekt een rustige plek, zet een koptelefoon op en je volg de instructies op het scherm. Je krijgt verschillende geluiden te horen en je hoeft alleen maar aan te geven wat je hoort. Binnen een paar minuten weet je of je gehoor nog in orde is of dat je misschien wat voorzichtiger moet zijn bij het volgende festival.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel een hoortest je kan helpen om te bepalen of je gehoorschade hebt opgelopen, is het natuurlijk beter om dit te voorkomen. Zorg er daarom altijd voor dat je goed voorbereid naar een festival gaat. Investeer in een paar goede (op maat gemaakte?) oordoppen, draag ze consequent en geef je oren af en toe rust door even uit de drukte te stappen.

We houden allemaal van die festivalvibes: de muziek, de mensen, het gevoel van vrijheid. Maar dat betekent niet dat je je gehoor op het spel moet zetten. Want wees eerlijk: een goed feestje is fantastisch, maar je gehoor heb je voor de rest van je leven nodig. En door af en toe even een hoortest te doen, weet je zeker dat je geen onnodige risico’s neemt.

Wil je nog even met je neus (of oren) op de feiten worden gedrukt? Lees dan hier het verhaal van ex BEDROCK-redacteur Sharon, die door één keer te dicht bij de boxen te staan, voor altijd een piep in haar oren heeft.

De leukste festivals van Nederland in september 2024 op een rijtje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️