De nasleep van burn-out: hoe herstel je daar op een gezonde manier van?
Wist je dat stress op het werk beroepsziekte nummer 1 is? In 2020 hadden 1,2 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten (meest recente cijfers vanuit het TNO). Vaak wordt er geprobeerd om mensen met een burn-out meteen weer gereed te krijgen voor werk. Maar hoe herstel je nou echt op een gezonde manier van een burn-out?
Wij geven tips hoe je kunt herstellen als je opgebrand bent.
Wat is een burn-out?
Je kunt een burn-out krijgen als je te lang last hebt van stress in je lijf en je daar niet van kunt herstellen. Je hebt je reserves letterlijk opgebrand en je lichaam en geest zijn uitgeput. Een burn-out heeft vaak met werk te maken maar kan ook door relatieproblemen komen of andere aanhoudende stress.
https://www.bedrock.nl/burn-out-herkennen/
Heb je klachten zoals paniekaanvallen, slapeloze nachten, een foggy brain of heftige emoties? Ga langs bij de huisarts en doe rustiger aan. Een burn-out kun je beter voorkomen dan genezen. Heb je er toch eentje te pakken? Dit zijn onze tips om op een gezonde manier te herstellen.
Pak de oorzaak van een burn-out aan
Tja… die burn-out? Die is helaas niet vanzelf gekomen. Natuurlijk kan het zo zijn dat de werkdruk iets te hoog was of dat het thuis even niet zo lekker ging. Maar ga eens na of je het misschien lastig vindt om te plannen of ‘nee’ te zeggen en grenzen aan te geven. Als je de oorzaak van de burn-out aanpakt, heb je daar voor het leven benefits van.
Neem de tijd
Een gemiddelde burn-out duurt 290 dagen, zo’n 9 maanden. Wij raden aan om de tijd te nemen om te herstellen. Ook al duurt dit een jaar of langer. Laat je niet opjagen door de bedrijfsarts, ouders of je eigen gedachten.
Burn-out door je relatie? Dit zijn de symptomen en tips hoe je ermee om kan gaan
Je moet helemaal niks en je hoeft je al helemaal niet aan de deadline te houden van het gemiddelde. Als je goed uitrust en de burn-out aanpakt, heb je daar veel meer aan dan snel weer beginnen en een terugval te krijgen.
Bang voor een terugval
Als je zelf ooit een burn-out hebt gehad, begrijp je de angst voor een terugval. Bij de minst geringe paniekaanval of slechte nacht, denk je dat je weer in je burn-out zit. Laten we eerlijk zijn, die angst is heel normaal. Wel willen we meegeven dat er een hele lange aanloop is geweest naar het punt dat jij op je burn-out terecht gekomen bent.
Na een slechte nacht, val je dus niet meteen weer in die diepe put. Wel kan het een signaal zijn om het weer iets rustiger aan te doen. Mooi toch hoe het lichaam werkt?
Luister naar je lichaam
Ben je herstellende van een burn-out en heb je zin om het sporten weer op te pakken? Heerlijk om weer aan de slag te gaan maar blijf wel luisteren naar je lichaam. Na een tijd weinig gedaan te hebben, kan sporten een aanslag zijn op je lichaam. Doe dus rustige oefeningen zoals yin yoga of wandelen. Bouw het sporten weer rustig op.