Hoe gezond is pasta eigenlijk? Een voedingsdeskundige vertelt
Een écht goede pasta, wie is daar nou niet gek op? Van een simpele spaghetti met een vers gemaakte tomatensaus tot een luxe truffel tagliatelle: pasta staat wereldwijd bekend als hét ultieme comfort-food. Maar hoe gezond is pasta nu eigenlijk? Veel mensen vermijden het vanwege de koolhydraten, terwijl de Italianen het zonder schuldgevoel dagelijks eten.
Spoiler: hoe gezond pasta is, hangt vooral af van hoe je pasta eet.
Pasta en koolhydraten
Om te onderzoeken hoe gezond pasta nu eigenlijk echt is, wil je in eerste instantie weten waarvan het is gemaakt. Van origine komt pasta natuurlijk uit Italië, waar het wordt gemaakt van zogenoemde durumtarwe. De gedroogde variant die je veelal in de schappen ziet liggen, is gemaakt van griesmeel en water. De verse variant uit de supermarkt wordt gemaakt van heel fijn meel, water en eieren (en kun je dus minder lang bewaren na de aanschaf).
Pasta bestaat voornamelijk uit koolhydraten, schrijft het Voedingscentrum. Waar de één daarvan griezelt omdat je er makkelijk van zou aankomen, eet de ander er juist extra veel van om sterk te worden. Geheel afhankelijk van je fitness-doelen, uiteraard. Toch hoeven we niet bang te zijn voor koolhydraten, vertelt Clarissa Lenherr, een gediplomeerd voedingsdeskundige uit Harley Street aan ELLE. “Pasta is veelzijdig en energierijk voedsel wat een goede bron van koolhydraten is, die de primaire energiebron van het lichaam kan zijn,” vertelt ze.
Of pasta wel of niet behoort tot een gezond dieet, hangt geheel af van het soort pasta die je eet en hoe de past is bereid (met een vette en gesuikerde saus of een verse). Logisch eigenlijk, toch?
Welke soorten pasta zijn er?
Oké, de ene pasta is de ander dus niet. Welke verschillende pastasoorten zijn er dan? Je kunt gaan voor reguliere pasta (ook wel witte pasta genoemd), volkorenpasta en dan pasta die van linzen of erwten zijn gemaakt en bijvoorbeeld glutenvrij zijn. Maar goed of Italianen die laatste varianten ook écht pasta noemen, is nog maar de vraag.
Enfin, vooral de eerstgenoemde pasta (geraffineerde pasta) die is gemaakt van tarwe is een ware koolhydratenbom. Deze pastasoort bevat zogeheten snelle koolhydraten die snel in je bloedbaan worden opgenomen waardoor je een piek in je bloedsuikerspiegel kunt krijgen en erna een bekende ‘after dinner dip’ kunt ervaren. Met als gevolg dat je binnen de kortste keren weer honger krijgt.
En volkorenpasta dan?
Wil je een voedzamere pastavariant eten? Dan kun je het beste gaan voor een volkorenpasta die een stuk meer vezels, vitamine en mineralen bevat dan de ‘witte’ variant. De voedingsdeskundige vertelt: “Die kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel te reguleren, je vol te houden en de spijsvertering te ondersteunen.”
Hoewel pasta inderdaad rijk is aan koolhydraten, betekent dat (gelukkig!) niet dat je het moet vermijden. Pasta past prima in een gezond dieet, zolang je dieet maar niet hoofdzakelijk bestaat uit witte pasta én je het verder opvult met andere essentiële voedingsbronnen voor je lichaam.
Eet je een bord pasta met verse groenten, een eiwitbron (vis, vlees of peulvruchten bijvoorbeeld) en een gezonde vetbron zoals olijfolie, dan heb je gewoon een voedzame maaltijd op je bord liggen.
Let op de portie van je pasta
Hoewel pasta dus gezond kan zijn, is de portiegrootte daarbij wel belangrijk. Een standaardportie is zo’n 75 gram ongekookte pasta per persoon. Veel mensen scheppen echter makkelijk het dubbele op (oepsie!), wat kan zorgen voor de welbekende gewichtstoename.
Let óók op wat je verder nog aan de pasta toevoegt. Romige sauzen uit pakjes of zakjes of een dikke laag kaas maken je pastagerecht uiteraard een stuk minder gezond. Wil je een gezonde pasta maken? Maak dan een zelf een tomatensaus of een simpele dressing met olijfolie, knoflook en basilicum. Lekker én gezond!
Pasta geheel uit je dieet halen omdat het ‘slecht’ zou zijn, is dus niet nodig en kan zorgen voor een ongezonde relatie met eten. Geniet dus gewoon lekker van je bordje met pasta maar wél met mate, en combineer het dus vooral met voedzame ingrediënten. Buon appetito!
Honger gekregen? Maak deze vegan pasta all’assassina (knapperige, spaghetti in pittige tomatensaus) of deze vegan pasta met harissa, tomaat en citroen.