Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 23 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Hier wil je op letten bij het kiezen van vleesvervangers

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om vleesvervangers te eten in plaats van vlees of vis. Van pulled jackfruit tot tofublokjes of vegan bacon tot een bonenburger: de vleesvervangers vliegen je tegenwoordig om de oren. Dat er steeds meer keuze is voor de flexitariër, vegetariër en veganist is natuurlijk goed nieuws, maar waar wil je nou eigenlijk op letten bij het kopen van vleesvervangers? BEDROCK ging op onderzoek uit.

De tijden dat je als vegetariër vooral sla of groenten at of überhaupt niets vega kon bestellen in een restaurant, zijn gelukkig al even voorbij. De keuze is reuze als je de supermarkt binnenloopt en dat heeft allerlei voordelen. Zo wordt vegetarisch of veganistisch eten voor een veel groter publiek laagdrempeliger, en dat is voordelig voor het milieu, dierenwelzijn én je gezondheid.

Vleesvervangers zijn niet per se gezond of voedzaam

Laat je alleen niet te veel misleiden door het idee dat vegetarisch of veganistisch eten per definitie ook gezond is. Niet iedere vleesvervanger bevat namelijk een hoge voedingswaarden. Hoewel sommige vleesvervangers veel eiwitten bevatten, die we ook een dierlijk product krijgen, blijken andere vleesvervangers een stuk minder voedzaam te zijn.

Op zich kan dat geen kwaad, mits jij je daar bewust van bent en de nodige voedingsstoffen (vaak gaat dit om eiwitten) ergens anders vandaan haalt. Maar heb je daar de kennis niet van – zoals de meesten van ons – dan kan je dus onterecht denken dat je gezond bezig bent en misschien wel essentiële voedingstoffen mislopen.

Hoog tijd voor een lesje waar je op moet letten bij het kiezen van vleesvervangers dus!

Hier wil je op letten bij het kopen van vleesvervangers

Dit recent wetenschappelijk onderzoek liet enkele verschillen zien tussen vleesvervangers als het aankomt op de voedingswaarden. Wat bleek? Om vleesvervangers op smaak te brengen en de textuur en smaken van vlees te kunnen geven, wordt er meestal heel wat zout, suiker en verzadigde vet toegevoegd. Om diezelfde reden worden er ook chemische stoffen als emulgatoren en smaakversterkers toegevoegd aan die zogenaamde gezonde vegaburger…

Jouw voedingspatroon

Wat vooral een belangrijke rol speelt is jouw gehele voedingspatroon. Eet je strikt veganistisch of vegetarisch? Dan is het essentieel om te letten op jouw inname van ijzer, vitamine B12 en eiwitten. Dat zijn namelijk voedingsstoffen die we vooral uit dierlijke producten kunnen halen.

Aan RADAR vertelt hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell daarover: “Als je helemaal geen vlees eet, is het voor jou belangrijk dat je voldoende ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt. Supplementen hebben soms een negatief imago, maar bij vleesvervangers is het juist belangrijk dat er voldoende B12, ijzer en eiwit is toegevoegd.”

Eet je af en toe wel wat vlees en vis, dan is de kans groot dat je daar voldoende eiwitten en ijzer uithaalt. Het advies bij het kiezen van vleesvervangers blijkt daarom ook simpel. “Kies gewoon de vleesvervanger met het minste zout en verzadigd vet maar met de meeste eiwitten, en de hoogste toevoeging van ijzer en vitamine B12,” aldus de hoogleraar.

Kijk op de ingrediëntenlijst van de vleesvervanger

Voordat je een vleesvervanger de volgende keer in je mandje gooit, is het dus aan te raden om eerst eens goed op de achterkant van de verpakking te kijken. Bovendien kun je de vleesvervangers altijd aanvullen met bonen en andere peulvruchten om bijvoorbeeld tóch voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Zelf een lekkere vleesvervanger maken? Zo maak je een heerlijke vega knolselderijburger met paddenstoelenmayo of deze vegan bieten-zwartebonenburger met avo-mayo en ingemaakte rode ui. Enjoy!

Waarom flexitariër zijn veel invloed heeft op de wereld en weinig op jouw comfort

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️