Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Relatie 27 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Hét inzicht als je dingen minder persoonlijk wil opvatten

Het oordeel dat jij hebt over iemand, gaat vooral over jezelf. Misschien had je dat inzicht al. En andersom is het uiteraard niet anders. Wat anderen doen, vinden of zeggen gaat eigenlijk nooit direct over jou. Serieus niet. Het is te allen tijde een projectie van iemands eigen realiteit. Betekent niet dat je nooit meer naar iemands kritiek moet luisteren, maar dit inzicht kan je wel helpen om kalm te blijven en om je niet alles zo persoonlijk aan te trekken. In een van de belangrijkste geschriften uit het taoïsme, de Tao Te Ching, staat geschreven: ‘Geef om andermans goedkeuring en je bent hun gevangene.’ En daar zit wat in. Zodra je je druk maakt om wat een ander vindt en ernaar gaat handelen, bepaalt die persoon hoe jij je voelt.

Dat kan niet de bedoeling zijn. Het is zonde dat we ons zo laten leiden door de mening of het beeld van iemand anders. We maken het oordeel van anderen zo groot, dat we vergeten dat het er in essentie eigenlijk niet toe doet. Want niemand ziet de wereld hetzelfde, niemand vat dingen hetzelfde op en dus kan niemand écht over jou oordelen.

Het belangrijkste is dat je jezelf vertrouwt, dat je jouw intuïtie volgt en dus jouw eigen pad. Niet dat van een ander, niet dat waarvan je denkt dat een ander het goed vindt. Als iemand het ergens niet mee eens is, is dat zijn of haar probleem en zijn of haar idee van de werkelijkheid.

Focus op jezelf

Zelfs als boosheid, een oordeel of kritiek op jou gericht is, zegt dat vaak meer over de persoon die het uit. Zéker als jouw intenties niet verkeerd waren. Een reactie ontstaat uit een verwachting, een (diepgewortelde, soms moeilijk zichtbare) onzekerheid of oude pijn.

Lees ook: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

Maak van de pijn van een ander niet jouw pijn. Het is best bizar om te bedenken hoe veel tijd en energie het ons kost om zo’n oordeel te voorkomen of te verwerken. Hoe meer je je focust op iemands negatieve oordeel, hoe verder je verwijderd raakt van wat je wél energie geeft. Pik uit een kritische, oordelende reactie de punten die voor jou van nut zijn en laat de rest lekker bij de ander.

Vergeven

Want het is veel fijner je innerlijke kalmte, zelfvertrouwen en goede bedoelingen niet te laten bepalen door iemand anders. Vraag jezelf liever bij zo’n moeilijke situatie of oordelend persoon af: hoe kan ik hiermee omgaan, zonder mijn innerlijke rust te verstoren?

Wat kunnen we leren van tai chi?

Een goede manier is om de ander te vergeven. Er zijn namelijk maar weinig mensen in de wereld die écht de intentie hebben een ander pijn te doen. En net zoals jij je gedachten, je gedrag en je reacties niet ‘bent’, is een ander dat ook niet. Alleen al het inzien dat dit niet over jou gaat; dat jouw egootje blijkbaar geraakt wordt door de woorden of daden van een ander egootje, helpt je al een eind op weg.

Zoom uit

Door liefdevol of begripvol te reageren, help je de ander én de situatie. Zoom uit, zie dat dit niet over jou gaat, kijk of je de ander kunt helpen en help daarmee jezelf. Moeilijk, we know, maar het proberen waard.

Must read: 6 effectieve manieren om te dealen met kritiek

Iemand doet jou niet ‘iets aan’; iemand doet iets en jij neemt het aan. Als je iemands actie of woorden niet zou aannemen als ‘verwijt’, ‘belediging’ of ‘pesterij’, dan is het slechts een actie of een woord en verdwijnt het in het luchtledige.

Benieuwd naar de kleur van jouw aura? Doe mee aan de #aurachallenge

Om dit goed te trainen, kan het een idee zijn eerst eens te kijken naar jezelf en jouw oordelen. Wees je bewust van het feit dat je zelf oordeelt. Dat jij van alles vindt van een ander, van de wereld of een situatie. En realiseer je dan dat jij de wereld vanuit jouw percepties, herinneringen en culturele opvattingen ziet. Dat een ander dat misschien totaal anders ziet.

Probeer dat eens te ondervangen door jezelf vragen te stellen: waarom oordeel je? Wat was dan je verwachting? Wat wordt er in jou geraakt? En kun je je misschien inleven in de ander? Zou die ander het allemaal misschien anders bedoeld hebben?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️