Hoe je hersenen veranderen als je iets nieuws leert (en waarom je dat wilt)
Nieuwe dingen leren staat gelijk aan groei. Zover kwamen we nog. En dat groei gelijk staat aan geluk, is ook niet zo gek. Je blijft jezelf immers prikkelen en uitdagen én je bent je kennis aan het verbreden. Groei = leuk! Maar wat gebeurt er eigenlijk in je hersenen als je iets nieuws aanleert?
Als kind leer je constant nieuwe dingen en vind je ze nog allemaal leuk ook. Jammer dat we dat naarmate we ouder worden afleren (lees: op school) en we een bepaalde richting moeten kiezen. Gelukkig is persoonlijke ontwikkeling belangrijker én populairder dan ooit.
Nieuwe vaardigheden leren
Jezelf ontwikkelen is niet alleen leuk op de korte termijn (je leert immers nieuwe informatie), ook op de lange termijn staat groei voor geluk. Maar wat gebeurt er eigenlijk op neurologisch niveau als je iets nieuws leert? Dat was tot voor kort een mysterie. Neurowetenschappers hebben ontdekt wat er precies gebeurt in je brein als je een nieuwe skill – ofwel vaardigheid – aanleert.
Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam (en je hersenen) als je wiet rookt
De techniek die in dit Amerikaanse onderzoek werd gebruikt, legt verband tussen de neurale activiteit en de beweging van een computersensor waarmee aapjes leerden omgaan. Er werd gekeken of hun neurale patronen veranderden zodra ze iets nieuws leerden.
Nieuwe neutrale paden
De aapjes moesten de cursor zien te bewegen door nieuwe paden aan te leggen op een soort kaart. Net als bij mensen vergde dat tijd en oefening. Na een week van oefenen, lukte het de aapjes om te cursor zelf te besturen. Wat bleek? De onderzoekers ontdekte geheel nieuw aangelegde neurale patronen waardoor de apen hun nieuwe skill konden uitvoeren.
Must read: Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij
Voor mensen geldt waarschijnlijk hetzelfde, schrijven de onderzoekers. Vergelijk het met een complex stuk op de piano spelen. Toen je begon, was je nog niet in staat om de juiste activiteitspatronen te genereren om het stuk te spelen. Maar die paden maak je gaande weg aan. Je hersenen veranderen door alles wat je leert een beetje. “We denken dat het geldt voor iedereen dit wilt leren. Iemand die verlamd is, zou een bepaalde hersencomputer kunnen leren besturen.”
Stop nooit met leren
Conclusie? Het ‘simpelweg’ gaan leren van iets nieuws zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe patronen die op hun beurt weer meer mogelijk maken. En natuurlijk geldt: hoe vaker je iets herhaalt. hoe sterker de verbindingen worden. Alhoewel, het is natuurlijk geen wedstrijdje ;-).
Je kunt je hersenen dus tóch meer beïnvloeden dan je misschien dacht. Dat geldt voor het leren van nieuwe vaardigheden, maar ook gedachtes die je hersenen oppikken. Dat heet de kunst van positive thinking. Lees er alles over in dit artikel: kan ‘positive thinking’ je leven compléét veranderen? (een psycholoog legt uit).
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!