Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
Dat er veel aan je lichaam verandert als je zwanger bent, is nogal een understatement. Je buik wordt natuurlijk dikker en je borsten groter, maar je krijgt ook sterkere nagels, een hogere hartslag en snellere stofwisseling. Door al die relatief merkbare en zichtbare veranderingen zou je bijna vergeten dat ook je hersenen veranderen – en dat terwijl dat eigenlijk een veel grotere impact heeft op de lange termijn.
Hoewel er eigenlijk pas een paar jaar onderzoek wordt gedaan naar hoe je hersenen veranderen als je een kind krijgt, is het inmiddels wel duidelijk dat er delen van je brein zijn die actiever worden (je ‘maternaile breincircuit’) en ook delen die juist krimpen tijdens je zwangerschap en de paar maanden daarna.
Die veranderingen in structuur en grootte van je brein vinden allemaal plaats om je voor te bereiden op uitdagingen en verantwoordelijkheden die je nooit eerder kende. Je brein moet leren om op de behoeftes van je baby te reageren en goed prioriteiten te stellen. O, en om stressbestendiger te worden, want voor een dreumes zorgen is zwáár.
Zo zullen je hersenen veranderen als je moeder wordt
Zo is er bijvoorbeeld het deel van je hersenen dat over herinneringen en bepaalde emoties als angst gaat, je amygdala. Die wordt een stuk actiever, waarschijnlijk grotendeels omdat je dan gevoeliger bent voor de behoeftes van je baby.
Ook het beloningssysteem in je hersenen, dat vooral gebruikmaakt van gelukshormoon dopamine, is actiever. Eigenlijk om precies dezelfde redenen: zodat je meer reageert op het gelach op gehuil van je baby en constant iets voor je kleintje wilt doen om die beloning te activeren.
LEES OOK: Welke rol vervullen spullen in jouw leven? (van identiteit tot beloningen)
Sowieso wordt de hormoonhuishouding in je brein natuurlijk compleet overhoop gehaald – voor het goede doel, welteverstaan. Als je kleintje lacht of huilt wordt er bijvoorbeeld meer oxytocine aangemaakt in je brein, wat een belangrijk hormoon is bij sociale contacten. Ook dat helpt dus om de band met je baby te versterken – in feite is oxytocine de stof die je sluimerende moederinstinct activeert.
Niet álles wordt actiever
Merk je dat je telkens dingen vergeet tijdens je zwangerschap? Ook daar is een logische verklaring voor. Want hoewel sommige delen van je brein actiever worden, zijn er ook delen die tijdelijk krimpen, zoals je geheugengebied – waarschijnlijk zodat je des te meer kunt focussen op het gelach en gehuil van dat frommeltje in de box.
De manier waarop je hersenen en hormoonhuishouding precies verandert, heeft dan ook een enorme invloed op hoe moeilijk of juist gemakkelijk je kunt omgaan met het nieuwe moederschap. Daar kun je zelf niet zoveel aan doen, maar als je een mindere band voelt met je baby dan je had verwacht, weet dan dat het niet aan jou ligt – blame it on your brains.
Meer lezen over het moederschap?
- Dit zijn de 6 verschillende vormen van moeder-dochter relaties
- Hoe belangrijk is dat moment voor jezelf nou eigenlijk écht? (vooral als jonge moeder)
- Een eerlijk gesprek over moederschap met Carolien Spoor