Herdenken: waarom het zo belangrijk is
Volgende week is het dodenherdenking, een dag waarop in Nederland de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, militaire conflicten en vredesoperaties herdacht worden. Waarom doen we dat? En waarom is het belangrijk? Het zit diep in de aard van de mens om herinnerd te willen worden. Het is de reden dat we onze namen op wc-deuren van de buurtkroeg kalken en onze initialen in boomstammen snijden. Niemand wil leven om daarna in vergetelheid te raken. We willen iets achterlaten en het verschil maken. Los van de overledene zelf, weet iedereen die een dierbare verloren heeft dat herdenken een essentieel deel van de verwerking is. Maar dan gaat het om individuen en persoonlijke situaties. Waarom herdenken we op een dag als 4 mei nou collectief overledenen die we niet eens persoonlijk gekend hebben?
Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!
Steunbetuiging
Voor veel mensen is het belangrijk om stil te staan bij een gebeurtenis met grote impact. Zeker voor slachtoffers en nabestaanden. Op die manier voelen mensen dat ze er niet alleen voor staan. Een herdenking wordt zo een soort ‘rite of passage,’ een ritueel of ceremonie die een mijlpaal in iemands leven aanduidt. Maar herdenken is ook belangrijk als je niet direct betrokken bent bij hetgeen dat wordt herdacht. Door iets te herdenken laat je zien met iemand mee te leven en stil te kunnen staan bij iemands leed, ongeacht of je daar zelf nu ook nadeel van ondervindt. Nu is de Tweede Wereldoorlog natuurlijk steeds verder in het verleden. Mensen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt, zijn er steeds minder. Toch betekent dit niet dat de oorlog geen impact kan hebben op iemands leven vandaag de dag.
Inzicht
Geschiedenis heeft altijd invloed op de toekomst. Gebeurtenissen in het verleden helpen ons gebeurtenissen in het heden en de toekomst te duiden. Dit kan op grote schaal – we kunnen leren van de opkomst van het Duitse fascisme in de jaren ’30 – maar ook op kleinere schaal. Grote historische gebeurtenissen kunnen generaties lang impact hebben. Wanneer iemand is opgegroeid met ouders die de holocaust hebben overleefd, die familieleden verloren zijn in de oorlog of die zelf moesten onderduiken, heeft dat invloed op iemands karakter en opvoeding. Die invloed kan zelfs doorsijpelen op nog latere generaties. Niets staat los van elkaar. Af en toe stilstaan bij het verleden helpt om dat te beseffen.
Dankbaarheid
We herdenken op 4 mei officieel alle gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog en alle militaire conflicten en vredesoperaties sindsdien. De herdenking is in die zin ook een respectvolle dankbetuiging naar al die mensen die hun leven hebben gewaagd om Nederland en haar inwoners te beschermen. Iets waar wij dagelijks de vruchten van plukken. Het kan dan ook geen kwaad om daar af en toe in dankbaarheid bij stil te staan.
Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.
Verantwoordelijkheidsgevoel
Voor velen van ons is oorlog iets dat we alleen kennen uit films, uit de foto’s in de krant of van filmpjes op Facebook. Wij kunnen ons niet voorstellen dat wat wij hebben – vrijheid, vrede, rechten – niet vanzelfsprekend is. Ook al weten we heus wel dat we het goed hebben; we zullen nooit weten hoe het is om te leven in onvrijheid, in constante staat van alertheid, in angst. Dat is een realisatie waar de meeste mensen zelden bij stilstaan. Een dag als Dodenherdenking zet je weer even op scherp en fungeert zo ook als wake up call. Onze vrijheid en vrede zijn geen vanzelfsprekendheden en het is ook onze verantwoordelijkheid om deze waarden in de toekomst te beschermen én behouden.
Meer lezen?
Dit is hoe verschillende religies rouwen en herdenken.
Niets meer missen van Bedrock?
Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.