HER Film Festival zet de rechten van vrouwen wereldwijd centraal
Vrouwenrechten staan onder druk en geweld tegen vrouwen blijft hoog. Met de recente gebeurtenissen in Iran, de zorgelijke ontwikkelingen rondom abortusrechten in de VS en de MeToo bewegingen wereldwijd is het thema in 2022 nog altijd zeer actueel. Daarom vindt van vrijdag 14 oktober tot en met zondag 23 oktober de derde editie van het HER Film Festival plaats.
Dit festival is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Simavi en filmplatform Cinetree, om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen.
Sterke vrouwen staan centraal
HER verwijst uiteraard naar ‘haar’, maar staat ook voor Health, Empowerment and Rights: thema’s waar vrouwen wereldwijd nog altijd voor moeten vechten. In 2022 is duidelijker dan ooit dat we onze ogen niet mogen sluiten voor het structureel achterstellen van bepaalde groepen.
Crises als Covid-19 en klimaatverandering zorgen ervoor dat de positie van vrouwen en meisjes nog verder onder druk komt te staan en ook de Black Lives Matter beweging dwingt ons stil te staan bij de betekenis van gelijkheid.
Tijdens het HER Film Festival (van 14 tot en met 23 oktober) kun je online gratis naar een selectie bijzondere films kijken, waarin de verhalen van sterke vrouwen centraal staan. Ook touren ze door Nederland met de crème de la crème-films van het festival, en kun je ze in vier verschillende filmhuizen bekijken.
HER Film Festival
Hanna Verboom, actrice en oprichter van filmplatform Cinetree: “Ondanks veel goede ontwikkelingen werd dit jaar helaas ook duidelijk dat vrouwenrechten wereldwijd nog steeds geschonden worden. In Amerika waar het gesprek rondom abortus centraal stond, in Iran waar de vrouw haar mond wordt gesnoerd, maar ook in Nederland, waar #MeToo de spotlight richtte op de vele vrouwen die slachtoffer zijn geworden van machtsmisbruik.
Tegelijkertijd zien we vrouwen wereldwijd opstaan voor hun rechten, hun stem laten horen en elkaar de hand reiken door samen te werken. Het is daarom ongelofelijk belangrijk dat deze vrouwen een podium krijgen om hun verhaal te vertellen en dit doen we met HER in de vorm van films en documentaires.”
Bijzonder filmaanbod
Het programma bestaat dit jaar uit acht films en documentaires, die inspireren en de kracht van vrouwen demonstreren. Het filmaanbod is samengesteld met behulp van een groep betrokken curatoren en experts, zoals actrice en columnist Joy Delima, filmmaker Sophie Dros en de Keniaanse activist Sareen Malik.
Zo toont de Indiase film Writing with Fire de strijd van vrouwen uit de laagste kaste in India die, gewapend met een smartphone, zelf een krant runnen om zo macht te kunnen uitoefenen in een hele conservatieve maatschappij.
Vrouw-zijn anno 2022
Verder leren we belangrijke iconen, zoals Frida Kahlo en Ruth Bader Ginsburg, beter kennen en zijn er films uit Sri Lanka en Eswatini in het diverse aanbod te zien.
RBG op Netflix: een ode aan het leven van de inspirerende Ruth Bader Ginsburg
Bijzonder is de film Sisterhood van de Nederlandse maker Sophie Dros, waarin zij – geïnspireerd door Simone de Beauvoirs essay De tweede sekse – in gesprek gaat met 4 vrouwen en een groep jonge meisjes over wat het anno nu betekent om vrouw te zijn.
Nationaal en internationaal
De opening van het festival vindt dit jaar plaats op 14 oktober in Koninklijk Theater Tuschinski. Aansluitend zal een selectie van de HER films ook te zien zijn in vier filmtheaters in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Breda.
HER Film Festival gaat dit jaar ook voor het eerst internationaal. In november vindt de officiële première van het festival in Oeganda plaats waarbij, onder leiding van het Oegandese team van Simavi, het gesprek wordt aangegaan over vrouwenrechten en feministisch leiderschap.
Films creëren begrip
Hanna: “Ik ben er enorm trots op dat we een festival organiseren dat echt gaat over de kracht van vrouwen. Simavi zet zich hier al jaren voor in en daarmee gaat deze samenwerking over meer dan inspiratie; het gaat ook om actie.
Wij geloven bij Cinetree dat films ons helpen anderen beter te begrijpen, elke actie die volgt uit begrip is altijd beter. Het is een geweldige programmering geworden, kijken dus!”