De helende werking van een duik nemen in de natuur
Afgelopen winter had ik het voorrecht om 4 maanden door te brengen op het heerlijke, zonovergoten eiland Curacao. Ik verbleef in huisje aan de kust en startte elke ochtend mijn dag met een frisse duik in de Caribische zee. Dat gaf een gevoel van ultieme vrijheid en ultiem rijkdom. Ik zwom in het allergrootste golfslagbad ter wereld! Inmiddels weet ik dat zwemmen in de buitenlucht niet alleen goed is voor je conditie, maar ook voor je gezondheid in het algemeen.
Wildzwemmen voelt avontuurlijk en kan zelfs helpen bij het omgaan met stress, verdriet, pijn, depressie en body confidence. Redenen genoeg om ervoor te gaan.
Letterlijk ondergedompeld
Zwemmen in de natuur is populairder dan ooit. En dankzij Wim Hof heeft vooral koudwaterzwemmen een vlucht genomen. Maar het maakt helemaal niet uit of je in koud water, warm water, een wilde zee, een stromende rivier of een groot meer zwemt. Wildzwemmen heeft een heilzame werking op lichaam en geest.
Deze bestemmingen zijn heaven on earth voor introverten (die rust!)
Dit komt onder andere doordat het de natuurbeleving naar een hoger plan tilt. Je wordt letterlijk ondergedompeld in de wilde omgeving. Misschien voel je je nauwer verbonden met het leven dat om je heen dobbert, zwemt en plonst dan met welk leven ook. Het is hetzelfde water dat over jullie huid stroomt.
Verbinding met de natuur
Het water waarin je drijft, is verbonden met het water aan de andere kant van de wereld. Je voelt je klein, maar toch in contact met dat oneindige om je heen. In het water verandert je relatie tot de natuur. Weg van de bebouwde omgeving zijn we meer op één niveau met andere wilde schepsels en meer in contact met andere aspecten van onszelf.
We weten al lang dat het goed voor ons is om in de natuur te zijn. In Japan doet men al tientallen jaren aan Forest Bathing. Er is zelfs een woord voor de verbinding die mensen zoeken met andere levende dingen: biofilia. Dit zit ook in ons gevoel over open water, want zeeën en andere watermassa’s zijn onderdeel van de wilde natuur.
Voor je begint
In het onlangs verschenen boek Wildzwemmen ontdek je hoe helend en gezond een frisse duik is, wat je ervoor nodig hebt en waar je op moet letten. Want net als zoveel outdoor-activiteiten kan het ook gevaarlijk zijn. Je loopt risico om gewond te raken of zelfs het leven te verliezen. Daarom moet je de risico’s kennen en weten welke maatregelen je moet treffen.
Bijvoorbeeld: verken eerst het zwemwater voordat je erin gaat. Ga bij voorkeur niet alleen zwemmen. Ga nooit zelf het water in om een ander te redden (maar gooi iets toe waaraan hij of zij zich kan vasthouden). En ga nooit het water in als je alcohol hebt gedronken.
Wil je meer tips en vooral heel veel heerlijke, inspirerende verhalen lezen over wildzwemmen? Dan is het boek echt een aanrader!