De helende kracht van jezelf terugtrekken in de natuur
Cheryl van de film ‘Wild‘ en Chris van ‘Into the Wild‘ wisten het al: jezelf terugtrekken in de natuur, is zo slecht nog niet. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de natuur een helende werking op ons heeft. Een wandeling in de natuur verlaagt je bloeddruk en het maakt je creatiever. Wat de wildernis nog meer zo aanlokkelijk maakt?
Wij leggen uit waarom jij vandaag nog je wandelschoenen aan wilt trekken voor wat forest bathing.
De helende kracht van de natuur
Eva Spigt en Nicola Dow schreven er al een boek over: Back to Nature, waarin ze uitleggen wat de werking van de natuur is op onze gezondheid. Ze beschrijven de 11 mooiste wandelingen in Nederland en wat je waar kunt wildplukken.
Voor Eva werd de natuur hét medicijn tijdens haar burn-out. Tijdens het wandelen, voelde ze zich steeds energieker en ook haar tinnitus (oorsuizen) werd minder.
Hoe dat zit? In een onderzoek is ontdekt dat tijd doorbrengen in de natuur, zorgt voor een verlaagde hartslag en cortisolniveau bij de proefpersonen. Dit werd vergeleken met een controlegroep in de stad. Het bos heeft daadwerkelijk een helende werking bij overspannenheid en stress. Dit is waar de natuur nog meer goed voor is:
Het verbetert je korte termijn geheugen
Verschillende studies tonen aan dat wandelen in de natuur, meer nog dan stadswandelingen, je geheugen verbetert. Studenten van de universiteit van Michigan kregen een geheugentest en werden daarna in 2 groepen verdeeld. De ene groep maakte een wandeling in een tuin, de ander langs een straat.
Na terugkeer werden de tests opnieuw gedaan waaruit bleek dat de groep die door de tuin had gewandeld, 20 procent beter presteerde dan de eerste keer. De groep die in de stad wandelde, maakte de test niet significant beter dan ervoor.
De natuur werkt bij oververmoeidheid
Voelen je hersenen aan als wolkjes en lukt het niet om helder na te denken? Onderzoekers noemen dit ook wel mentale oververmoeidheid. Het beste wat je dan kunt doen, is je brein blootstellen aan een herstellende omgeving. Dus trekt die wandelschoenen aan en ga de natuur in.
Het is zelfs zo dat alleen al het kijken naar een natuurlijke, rustgevende omgeving helpt om weer hernieuwde mentale energie te krijgen, blijkt uit een studie.
De natuur helpt bij depressies
Het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur een enorm helende kracht heeft bij depressies, helemaal in combinatie met een stevige wandeling. Boswandelingen zouden gerelateerd zijn aan minder somberheid en lagere angstniveaus, ook is het een nuttige aanvulling op behandelingen tegen zware depressies.
“Iedere groene omgeving verbetert de stemming en het zelfvertrouwen,” concludeert een analyse van 10 eerdere studies. Vormt water een onderdeel van die groene omgeving? Dan is het effect nog sterker.
De natuur geeft je immuunsysteem een boost
Dr. Li, van de Nippon Medical School in Tokyo, is al jaren geïnteresseerd in het effect van de natuur op je immuunsysteem. Er zijn door hem dan ook meerdere studies uitgevoerd wat de relatie is tussen de natuur en immuniteit. In deze studies zijn diverse parameters die samenhangen met ons immuunsysteem voor, tijdens en na wandeltochten in het bos gemeten.
De resultaten zijn vergeleken met metingen van dezelfde parameters verkregen voor, tijdens en na een wandeltocht in de stad.
Dit kan je in Nederland wildplukken tijdens het wandelen of hiken
Deze metingen lieten zien dat een wandeling in het bos zowel bij mannen als vrouwen, de stresshormonen en adrenaline significant lieten dalen. Ook de intracellulaire anti-kanker proteïnen en het aantal natural killer cells namen toe, wat belangrijk is voor ons immuunsysteem.
Interessant is dat bij verschillende seksen met andere hormoonhuishoudingen, allebei een positief effect van de natuur kan worden vastgesteld.
Tijd om je terug te trekken in de natuur dus?