Helen met je handen: dit is reiki en zo kun je het zelf toepassen
Met handopleggingen kunnen kwaaltjes als sneeuw voor de zon verdwijnen… Reiki klinkt een beetje zweverig. Maar bedenk je eens wat je zelf doet als je je knie stoot? Je grijpt meteen naar de zere plek met je handen en dat verlicht vaak de pijn. Misschien is reiki zo vaag nog niet. We vroegen psycholoog en reikimeester Marnix van Rossum hoe het nou werkt met die energieën.
“Reiki betekent letterlijk universele energie”, legt Marnix uit. “Het komt uit het Japans. Rei kan vertaald worden als universeel, ki als energie. Werken met levensenergie komt op veel plekken in de oudheid terug. In het Japanse zen-boeddhisme bijvoorbeeld, of in India wordt het ‘prana’ genoemd en het begrip komt veel terug bij allerlei vormen van yoga, zoals Kundalini Yoga. Kundalini zou de innerlijke levensenergie zijn, die vrijkomt door meditatie en een soort innerlijk alchemistisch proces op gang kunnen brengen. Net als het fysieke lichaam zichzelf kan healen, lijkt het energetische – als we het toelaten – dat ook te kunnen doen.”
“Een belangrijk verhaal over de oorsprong van reiki – dat overigens niet 100% te verifiëren is – is dat Dr. Mikao Usui in de negentiende eeuw door zijn studenten aan de Universiteit van Kyoto uitgedaagd werd te ontdekken wat de healingmethode van Jezus was,” vertelt hij. “Jezus zou immers healings gedaan hebben met zijn handen.”
Aanraken
Er ontwikkelden zich sindsdien verschillende vormen van reiki, maar de basistechniek is handoplegging. Handen zijn het meest gevoelig voor het oppikken en overbrengen van energieën. Onderzoeken laten zien dat mensen inderdaad energie kunnen uitwisselen via aanraking met de handen. De Universiteit van Californië toonde bijvoorbeeld aan dat geblinddoekte mensen in staat zijn met hun handen de emoties van de andere persoon te voelen.
Marnix: “Handen hebben een helend en kalmerend effect. Dat is kennis die we in het westen grotendeels zijn verloren, maar we weten het intuïtief. Als we ergens pijn voelen pakken we die plek vast met de handen. Als we iemand troosten leggen we een hand op de rug. Als we nadenken wrijven we over ons voorhoofd. En als we iets niet weten is een bekend teken met de wijsvinger over de kruin krabben. De kruin zou ons verbinding kunnen brengen met universele niet-dualistische wijsheid en dat is wat we hopen te prikkelen op zo’n moment.”
Ook menselijke aanraking en intimiteit is healend en het lijkt alsof twee lichamen samen energie kunnen opbouwen. “Het lichaam van een ander persoon kan als een soort geleider werken. Er is onderzoek gedaan naar kinderen die weinig zijn aangeraakt en die lijden aan allerlei klachten. Reiki moet niet als alternatief van de reguliere geneeskunde worden gebruikt, maar het kan het eigen aangeboren healingvermogen versterken en zelfs preventief werken.
De Universiteit van Minesota omschrijft bovendien enkele effecten die kunnen worden waargenomen na aanrakingstechnieken: het kan werken tegen chronische hoofdpijn, tegen slaapproblemen en moeheid, het kan het het immuunsysteem na radiatie bij kankerpatiënten versterken, het kan heilzaam zijn voor spirituele en persoonlijke groei, geeft ontspanning en het vermindert angst.”
Oefenen
Iedereen kan reiki toepassen op anderen of op zichzelf, maar oefening baart kunst, zegt Marnix. “We zijn het niet gewend, maar met een beetje oefening zijn ieders handen hier gevoelig voor. Maak maar eens een onzichtbare bal met je handen. Dan voel je warmte en lichte druk. Dat kun je energie noemen. Over het algemeen is de instructie dat als je met je handen iets voelt aan of om een persoon, zoals wind, warmte of tinteling, het belangrijk is daar wat langer te blijven. Dan is er energetische uitwisseling gaande. Energie wordt aangetrokken als je wind voelt, iets wordt losgelaten als je spanning of tinteling voelt. Als het goed gedaan wordt, kunnen zowel gever als ontvanger er iets aan hebben. Als je je moe voelt betekent dat vaak dat er healing heeft plaatsgevonden.”
Bij de reiki-inwijdingen worden handposities geleerd die je ook zelf kunt toepassen op verschillende plekken op of boven het lichaam. “Het kan effect hebben op verschillende organen,” vertelt Marnix. “Je kunt het doen voor het slapen en combineren met bijvoorbeeld een meditatievorm als ‘de bodyscan’, of met mindfulness. Zelf heb ik ook lange tijd met regelmaat mijn handen op mijn borst gehouden. Als ik lag op het strand bijvoorbeeld, en zelfs terwijl ik tv keek. Ik voelde dat er daardoor blokkades loskwamen en levenloze en gevoelloze gebieden leken tot leven te komen. Het was heerlijk om zo geleidelijk meer te kunnen voelen. Het had op de langere termijn bovendien een verbeterend effect op hoe ik me emotioneel voelde. Als je ergens pijn voelt, of het voelt emotioneel moeilijk kun je dat verlichten met je eigen handen.”
Marnix van Rossum is psycholoog en werd reiki master in India. Marnix schrijft een boek over verschillende meditatiemethodes.
Meer spiritualiteit:
- Handlezen zweverig? Ik onderging een accurate reading bij de Handcoach
- Waarom praten mensen die spiritueel zijn altijd zo zweverig?
- Welk spirit animal heb jij? Zo vind je ‘m (misschien wil het je iets vertellen)