Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 19 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom het helemaal oké is als je geen passie hebt

In onze samenleving voel je je bijna verplicht om van je passie je werk te maken. We worden gebombardeerd met mensen die (vaak veel) geld verdienen met hun passie en worden aangemoedigd hetzelfde te doen. Er zijn boeken over dit onderwerp geschreven, cursussen over gegeven en coaches die je helpen vinden wat je de rest van je leven wil doen. Dat is best frustrerend voor iedereen die geen idee heeft wat z’n passie is.

We zijn allemaal enorm gelaagd, schrijft auteur Cleo Wade in haar boek Where to Begin. We hebben veel talenten, interesses en ideeën. Waarom zouden we dan die druk op ons zichzelf leggen om maar één passie of purpose te hebben?

De druk om je passie te vinden

Laten we voorop stellen dat het geweldig is dat er mensen zijn die wel van hun passie hun werk hebben gemaakt. We moedigen ook aan op zoek te gaan naar iets waar je gelukkig van wordt, als je nu op zondagavond buikpijn hebt dat de werkweek weer begint.

We vragen je alleen niet te veel druk te leggen op het volgende pad dat je dan kiest. Dat zit zo: als jij nu niet op je plek zit bij je baan, en probeert uit te vogelen wat je De Rest Van Je Leven wil doen, is de kans groot dat je door die druk om ‘je passie te vinden’ uiteindelijk te lang op de plek blijft hangen waar je ongelukkig bent.

Lees ook: Waarom het altijd meer moet in deze prestatiemaatschappij

We groeien en veranderen allemaal enorm tijdens ons leven. Dus zelfs als je een passie hebt gevonden en daar je werk van hebt gemaakt, is het normaal als je op een gegeven moment toch weer iets anders wil doen. Wie zegt dat je passie als je twintig jaar oud bent niet kan evolueren naar iets anders als je dertig, veertig, vijftig en ouder bent?

Laat die passie daarom even voor wat het is, en ga op zoek naar een baan die je uitdaagt, waar je nieuwsgierig kan zijn en waar je met plezier heen gaat. Dat hoeft dus niet te betekenen dat je altijd maar zin hebt om te werken of dat werkelijk alles aan je baan geweldig moet zijn. Het is helemaal oké om af en toe te balen dat het weer maandag is, of om aspecten van je baan minder leuk te vinden.

Nadelen aan van je passie je werk maken

Het kan ook zijn dat jij wel je passie hebt gevonden, maar dat je die gewoon je hobby wil laten. Groot gelijk, want er zitten namelijk ook nadelen aan geld met je hobby verdienen. Het plezier kan er bijvoorbeeld behoorlijk uitgezogen worden als er druk op je passie ligt om er geld mee te verdienen.

Ook interessant: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

Voordat je er geld mee gaat verdienen, is je passie ook datgene waarmee je stoom kan afblazen. Iets waar je je ei in kwijt kan, iets wat je troost biedt als je een rotdag hebt gehad. Maar zodra je hier je nine to five van gaat maken, valt dit weg. De kans is namelijk groot dat jij niet meer je fotocamera of schetsblok erbij pakt aan het einde van de dag, omdat je dat al de hele dag voor andere mensen hebt gedaan.

Als jij een baan hebt waar je plezier uit haalt, hoef je die echt niet perse op te geven, omdat je toevallig ook van fotograferen, schrijven of programmeren houdt. Dat kan ook een hobby blijven. Je hoeft niet perse je kunst te verkopen om er een waarde aan te kunnen geven. Het wordt tijd dat we onze nine to five niet meer als onze complete identiteit gaan zien.

Soms is een baan geen passie, maar betaalt het gewoon onze rekeningen. Biedt het ons de kans om te reizen, om onszelf een fijn thuis te bieden, om die nieuwe camera te kopen… En dat is ook helemaal oké.

Lees ook: Waarom ik stop met mijn zoektocht naar een allesomvattende passie (en dat nog beter is ook)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️