Benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe de test
Hoewel we er nooit zo fan van zijn om mensen in hokjes te plaatsen, kan het soms heel waardevol zijn om inzichten te krijgen in je zelf. Zo slaan sommige persoonlijkheidstests behoorlijk de spijker op de kop. En geven andere tests veel inzicht in bepaalde patronen. Dat geldt ook voor deze hechtingsstijlen tests. Een heel handige manier om te ontdekken wat je hechtingsstijl is en wat voor invloed dat heeft op je relaties. Laten we eens uitzoeken hoe dat precies zit.
Volgens schattingen heeft meer dan een derde van alle mensen moeite om intieme relaties aan te gaan. Er is ook bijna niks zo eng als je helemaal open stellen voor anderen. Voor de een is dat nog enger dan voor de ander en dat is bijna helemaal toe te schrijven aan je hechtingsstijl.
Wat zijn hechtingsstijlen?
De Engelse psycholoog John Bowlby was de eerste die in de jaren veertig over hechtingsstijlen sprak. Zijn theorie stelt dat wetenschappers door het gedrag van de moeder te observeren al voor de geboorte voor 75 procent kunnen voorspellen welke hechtingsstijl een kind zal ontwikkelen.
Dat komt omdat je hechtingsstijl ontstaat door de manier waarop je aan je ouders bent gehecht. En het gedrag van ouders – met name de moeder – speelt daarin een grote rol.
Hij of zij wil je niet en tóch ben je geobsedeerd (maar waarom?)
Bowlby heeft 4verschillende hechtingsstijlen ontdekt:
- Veilige hechting: wanneer je een veilige jeugd hebt gehad, en veel liefde van je ouders hebt gekregen, heb je een goede basis om op jezelf en anderen te vertrouwen.
- Angstig-obsessieve hechting: een hechtingsstijl die komt door onvoorspelbare ouders die jou vaak aan je lot overlieten. Mensen met deze stijl klampen zich vaak vast aan hun partner, hebben angst verlaten te worden en zijn snel jaloers. Vaak hebben ze moeite om er voor hun partner te zijn, omdat ze zelf veel bevestiging nodig hebben.
- Vermijdende hechting: een hechtingsstijl waarbij je door afstandelijke ouders nooit hebt geleerd je gevoelens te uiten. Daar werd afwijzend op gereageerd. Mensen met deze stijl verwachten weinig van de liefde, zijn erg onafhankelijk en denken dat ze helemaal geen liefde nodig hebt.
- Angstig-vermijdende hechting: een hechtingsstijl waarbij je door afstandelijke ouders niet alleen je vertrouwen in anderen kwijt bent geraakt, maar ook het vertrouwen in jezelf. Mensen met deze stijl verlangen intens naar liefde, maar geloven niet dat ze dat waard zijn.
Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl
Hechtingsstijlen test
Waarschijnlijk herken je je wel in één van deze stijlen – of misschien in een aantal verschillende. Mocht je wat meer inzicht willen in je hechtingsstijl en beter willen weten welke de overhand heeft, dan zijn er een aantal tests die je kunt doen.
Ook lezen: Opgevoed door één ouder? Welke invloed dat kan hebben op je hechtingsstijl
De inzichten uit die test helpen je bewust worden van hoe je omgaat met relaties en hoe je die eventueel kunt verbeteren. Iedereen is het namelijk waard om liefde te ervaren en liefde is iets ontzettend moois. Ook ontdek je met de tests waar je behoefte aan hebt binnen relaties en kun je die behoeften duidelijker communiceren.
Je kunt ook beter aan je partner uitleggen waar die behoefte vandaan komt. Dat zorgt voor meer begrip en draagt bij aan intimiteit in je relatie.
Deze hechtingsstijlen tests kunnen je helpen:
Let’s find out!
Opgevoed door één ouder? Welke invloed dat kan hebben op je hechtingsstijl
Meer lezen over liefde en relaties?
- Zo bouw je die sprookjesachtige relatie op
- Hoe werkt aantrekkingskracht tussen twee mensen eigenlijk?
- Hoe kan je het beste omgaan met jaloezie in een relatie?