Hoe je (on)veilige hechtingsstijl je vriendschappen bepaalt
Ken je dat? Sommige mensen zijn ontzettend goed in het aangaan van relaties en vriendschappen. Ze hebben een vast clubje mensen om zich heen en weten precies hun grenzen aan te geven. Andere mensen hebben juist vaak ruzie met hun vrienden of houden hun diepste geheimen voor zichzelf. Het liefst zouden we ons allemaal identificeren met de eerste groep, maar vaak kun je hier helemaal niks aan doen. Hechtingsstijlen en vriendschap hebben namelijk meer met elkaar te maken dan je denkt.
Een hechtingsstijl komt vanuit je jeugd en hoe je opgevoed bent door je ouders. Hoe je je aan je ouders hecht, heeft invloed op je latere relaties. Hechtingsstijlen hebben vooral veel invloed op je liefdesrelaties, maar uit studies is gebleken dat ze ook veel invloed kunnen hebben op je vriendschappen.
Hechtingsstijlen en vriendschap
Laten we de verschillende hechtingsstijlen eens bekijken en hoe dit je vriendschappen kan beïnvloeden.
1. Veilige hechting
Een persoon met een veilige hechtingsstijl is in staat om hechte vriendschappen te sluiten en conflicten op te lossen. Als je iemand bent met deze hechtingsstijl, betekent dit dat je je waarde als persoon en die van je vriend herkent en dat je de grenzen van jezelf en de ander respecteert. Ook ben je niet iemand die dingen persoonlijk opvat als je vrienden plannen op het laatste moment afzeggen.
Als iemand met een veilige hechtingsstijl, heb je een goed gevoel van zekerheid over jezelf, waardoor je een vertrouwde en duurzame relatie met iedereen kunt vormen. Je vriendschappen zijn gezond en je hebt geen last wrok of onderdrukte gevoelens, omdat je sociale steun zoekt en je gevoelens met je vrienden deelt.
2. Angst-gepreoccupeerde gehechtheid / Angstig-obsessief
Merk je dat je je angstig voelt als een vriend(in) niet meteen op je berichtjes reageert? Of ben je snel boos als iemand je op het laatste moment afzegt? Dan heb je waarschijnlijk een angstige-obsessive hechtingsstijl.
Als iemand met deze hechtingsstijl worstel je met gevoelens van angst voor het verliezen van je vriendschappen. Je bent daarom geneigd om jouw plannen af te stemmen op de behoeften van je vrienden en houdt zelden rekening met die van jezelf. Dat betekent niet per se dat je een laag zelfbeeld hebt, maar je laat het wel van de waardering van je vrienden afhangen of je je geliefd voelt.
Als je vrienden je dat gevoel dan even niet geven, maakt het je bang. Ook kun je denken dat je vrienden niet zoveel om jou geven, als jij doet om hen. Daarnaast kun je je jaloers voelen als je ziet dat je vrienden plezier maken met anderen.
Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl
Mocht je in de toekomst weer in die situatie belanden, probeer dan eens te reflecteren waarom je je zo angstig voelt. Of – nog beter – probeer het te bespreken met je vrienden. Zo leer je dat je vrienden veel om je geven en dat je niet bang hoeft te zijn om ze kwijt te raken.
Én als je vrienden even niet op je appjes reageren, bedenk dan dat ze misschien gewoon een drukke dag hebben en dat het niks met jou te maken heeft.
3. Afwijzend-vermijdende gehechtheid / vermijdend
Mensen met een vermijdende hechtingsstijl kunnen worden gezien als antisociaal en als mensen zonder vrienden. Maar het tegenovergestelde is waar. Mensen met deze hechtingsstijl zijn eigenlijk heel sociaal, gemakkelijk in de omgang en over het algemeen leuk om mee om te gaan. Maar ze zijn ook zeer onafhankelijk en zelfredzaam.
Als er één ding is dat hun typeert, is dat ze zich ongemakkelijk voelen als iemand te dichtbij komt. Zodra dat gebeurt, nemen ze emotioneel afstand van iemand. Ze blijven dus het liefst oppervlakkig met hun vrienden. Ook vragen ze geen hulp aan anderen, zelfs al hebben ze teveel hooi op hun vork genomen.
Opgevoed door één ouder? Welke invloed dat kan hebben op je hechtingsstijl
Herken je je hierin? Je kunt dit patroon doorbreken door langzaam in contact te komen met je gevoelens en te leren begrijpen waarom je zo ongemakkelijk voelt bij intimiteit. Stel je meer open voor je goede vrienden, deel je gedachten en vraag zelfs af en toe om hulp. Na verloop van tijd zul je merken dat dit je steeds makkelijker afgaat.
4. Gedesorganiseerde gehechtheid / Angst-vermijdend
Angst-vermijdend gehechte mensen zijn angstig en afwijzend, terwijl ze diep van binnen juist hunkeren naar intieme vriendschappen.
Als je je identificeert met deze hechtingsstijl, schommel je constant tussen dicht bij je vrienden willen zijn en bang zijn voor afwijzing. Je bent altijd in conflict met mensen in je omgeving, zelfs als je dat niet wilt. Je mist bijvoorbeeld het uitgaan met je vrienden, maar als je ze ziet, krijg je ruzie.
Ben je onveilig gehecht? Zó kun je als volwassene je hechtingsstijl herstellen
Door deze inconsistentie kom je afstandelijk en wantrouwend over. Daardoor is het moeilijk echt goede vriendschappen op te bouwen. Of je vriendschappen komen enorm onder druk te staan.
Gelukkig kun je met een paar aanpassingen nog steeds op een veilige manier vriendschappen opbouwen. Daarvoor is het goed om te begrijpen dat je emoties niet per se iets zeggen over jou of je vrienden. Misschien ontstond de ruzie door een trigger. Oefen daarom met het stellen van een gezonde grenzen en bespreek je triggers. Op die manier weten je vrienden weten wat je triggers zijn en kunnen jullie elkaars grenzen leren respecteren.
Hechtingsstijlen test
Waarschijnlijk herken je jezelf wel in een van deze hechtingsstijlen binnen je vriendschappen, of misschien herken je jezelf in meerdere. Om precies te ontdekken wat jouw stijl is – en hoe je jezelf kunt ontwikkelen tot iemand met een veilige hechtingsstijl – kan deze hechtingsstijlen test je helpen.
Zeker doen, want vriendschappen zijn misschien wel het belangrijkste voor een lang en gelukkig leven.