Rosa Bertram
Rosa Bertram Relatie 20 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Op date? Met deze 3 vragen ontrafel je de hechtingsstijl van je (eerste) date

Daten an sich is al ingewikkeld genoeg, want: hoe leuk is de ander? Vindt de ander jou wel leuk? Hoe kom ik over? Wat zeg ik wel, wat zeg ik niet? Is het leuk voor even of is het een potentiële liefde? Wat nou als het datingproces een stuk makkelijker gemaakt kan worden en je heel veel van deze antwoorden al gepresenteerd kan krijgen? De theorie van hechtingsstijlen kan je daarbij helpen.

De theorie over hechtingsstijlen komt van de Engelse psycholoog John Bowlby. Zijn theorie stelt dat wetenschappers door het gedrag van de moeder te observeren al voor de geboorte voor 75 procent kunnen voorspellen welke hechtingsstijl een kind zal ontwikkelen.

Dat is best interessant om van je potentiële lover te weten.

Hechtingsstijlen

De hechtingstijl laat zien hoe je als mens je wel of niet kunt hechten aan anderen. Iemand met bindingsangst bijvoorbeeld, is niet veilig gehecht. Hoe je dit weet?

De eerste jaren van de opvoeding van een kind zijn cruciaal bij het bepalen van hechting. Gescheiden ouders, ziekte of misschien meer aandacht voor een broer of zus, kunnen bepalend zijn hoe jij je nu kunt hechten aan een ander, en of je je veilig voelt.

Hoe jouw hechtingsstijl je seksleven kan beïnvloeden

Met deze theorie kun je iemand in 4 basis hechtingsstijlen indelen:

  • Veilige hechting: wanneer je een veilige jeugd hebt gehad, en veel liefde van je ouders hebt gekregen, heb je een goede basis om op jezelf en anderen te vertrouwen.
  • Angstig-obsessieve hechting: een hechtingsstijl die komt door onvoorspelbare ouders die jou vaak aan je lot overlieten. Mensen met deze stijl klampen zich vaak vast aan hun partner, hebben angst verlaten te worden en zijn snel jaloers. Vaak hebben ze moeite om er voor hun partner te zijn, omdat ze zelf veel bevestiging nodig hebben.
  • Vermijdende hechting: een hechtingsstijl waarbij je door afstandelijke ouders nooit hebt geleerd je gevoelens te uiten. Daar werd afwijzend op gereageerd. Mensen met deze stijl verwachten weinig van de liefde, zijn erg onafhankelijk en denken dat ze helemaal geen liefde nodig hebt.
  • Angstig-vermijdende hechting: een hechtingsstijl waarbij je door afstandelijke ouders niet alleen je vertrouwen in anderen kwijt bent geraakt, maar ook het vertrouwen in jezelf. Mensen met deze stijl verlangen intens naar liefde, maar geloven niet dat ze dat waard zijn.

Hoe werkt dat met daten?

Iemand die niet veilig gehecht is, zal zich waarschijnlijk minder snel kunnen binnen aan iemand. Laten we wel wezen: als je aan het daten bent om een soulmate te vinden en een connectie aan te gaan, is het best handig om te weten wie er eventueel ook in is for the long run.

Daarnaast is het zo dat niet-veilig-gehechten elkaar vaak op zoeken, omdat dat ze dat is wat ze (onbewust) van huis uit kennen. Iemand met een vermijdende hechtingsstijl zal iemand met een angstige hechtingsstijl niet snel genoeg eigen ruimte of juist aandacht (kunnen) geven en eerder de bekende ‘gemengde signalen’ afgeven.

Wat de relatie met je vader of moeder zegt over hoe jij in het leven staat

Ben jij juist degene met een vermijdende hechtingsstijl, dan kan het zijn dat je het moeilijk vind dat de ander juist (vaker) jouw liefde en bevestiging nodig heeft.

Daten met een veilige hechtingsstijl verloopt – zoals je misschien al had verwacht – het soepelst. Over het algemeen lukt het hen met een veilige hechting makkelijker om de datepartner met een andere hechtingsstijl te tolereren. Zij zijn minder bang om afgewezen te worden, dus kunnen over het algemeen beter dealen met iemand die zijn of haar ruimte nodig heeft.

Zó achterhaal je de hechtingsstijl van je eerste date

Hoe kom je erachter op welke manier iemand is gehecht, zonder het zo direct op de man (of vrouw) af te vragen op zo’n eerste onschuldige date? Zonder te opvallend te zijn, kan je subtiel onderzoeken op welke manier je date is gehecht.

Psycholoog Hal Shorey tipt een aantal vragen die je op een eerste date kunt stellen:

1. Hoe was je vroege jeugd?

De jaren tot je tiende levensjaar hebben het meeste invloed op je hechtingsstijl. Dus daar wil je specifiek naar vragen.

  • Veilig hechting: iemand vertelt je waarschijnlijk over de mooie en moeilijke kanten, en zal er niet te lang over doorpraten.
  • Vermijdende hechting: voor hen kan het een ongemakkelijke vraag zijn, soms weet iemand nog maar heel weinig van vroeger. Je krijgt misschien een vage reactie.
  • Gepreoccupeerde-angstige hechting: iemand kan helemaal in het verhaal gezogen worden alsof het de dag van gister is.
  • Angstig gehecht: degene wordt misschien geïrriteerd en heeft geen zin om je vraag te beantwoorden of leidt je af door zelf een vraag te stellen.

Bang voor intimiteit? Misschien komt het door je hechtingsstijl

2. Naar wie ging je vroeger voor knuffels?

Knuffels en huidcontact is ontzettend belangrijk, helemaal als kind.

  • Veilige hechting: geven makkelijk antwoord en komen met voorbeelden van ouders of verzorgers.
  • Vermijdende hechting: zeggen zoiets als ‘waarschijnlijk m’n moeder (of vader)’, maar gaan er niet echt op door. Misschien vertelt degene dat hij/zij niemand had om naartoe te gaan voor knuffels.
  • Gepreoccupeerde-angstige hechting: geeft een antwoord en legt uit over de knuffels van vroeger, maar er zit ook veel inconsistentie in het verhaal. Je kunt sporen horen van verlangens die niet waar gemaakt konden worden door ouders bijvoorbeeld.
  • Angstige hechting: vindt dit misschien een vervelende vraag en zit er niet per se op te wachten. Misschien hoor je iets over trauma of verlies.

3. Hoe was jouw laatste romantische relatie en hoe eindigde deze?

  • Veilige hechting: vertelt over een liefdevolle relatie en laat geen vervelende details los over exen, maar wel over de mooie en minder mooie kanten van de relatie.
  • Vermijdende hechting: worden stil van de vraag of laten weten helemaal klaar te zijn met de vorige partner.
  • Gepreoccupeerde-angstige hechting: deelt wat emotionele rompslomp, irritaties of verlangens waar niet aan voldaan kon worden. Grote kans dat deze relatie niet fijn is geëindigd.
  • Angstige hechting: zit waarschijnlijk ook niet op deze vraag te wachten en laat je weten dat het jou niets aangaat. Verwacht hoe dan ook een vaag antwoord.

Deze 3 vragen kunnen je een goede indicatie geven van hoe iemand gehecht is, en naar zijn of haar ouders/verzorgers en geliefden kijkt. Maar nu kunnen we ons óók voorstellen dat dit wel héél intieme vragen zijn voor op een eerste date. Maar goed, dat is misschien ook waarom je juist aan het daten bent: een geschikte partner te vinden.

De belangrijkste kenmerken om te zien of je veilig of onveilig gehecht bent

 

Dat je niet-veilig gehecht bent, wil overigens niet zeggen dat je nooit veilig gehecht kan raken. Het is een proces, maar heling kan zeker plaats vinden met het nodige zelfwerk en vaak met hulp van een professional.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️