Redactie
Redactie Psyche 11 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Heb jij een verborgen burn out?

De nieuwste cijfers van het CBS tonen aan dat jonge vrouwen vaker verzuimen dan mannen. Meer dan de helft van de vrouwen binnen de leeftijdscategorie 25 tot 35 is jaarlijks meerdere malen ziek. Deze groep vrouwen is bovendien twee keer zo vaak ziek als mannen van dezelfde leeftijd. Hoe komt dat? En wat voor gevolgen heeft dit voor de toekomst? 

Verborgen burn -out

Veel vrouwelijke millennials melden zich aan bij de Burn Out Poli. Ze zijn vaak kort ziek, hebben vage klachten, maar vinden telkens toch weer de energie om aan het werk te gaan. Wat de afgelopen jaren blijkt is dat frequent kortstondig verzuim veelal leidt tot langdurig verzuim. Dit wordt ook wel de verborgen burn out genoemd. 

Tijdens de crisisjaren na 2008 was er een duidelijke trend. Werknemers die ziek of uitgeput waren, bleven met regelmatig kort ziekteverzuim toch weer op het werk verschijnen en negeerden de signalen van hun eigen lichaam. Angst om hun baan te verliezen of vervangbaar te zijn, speelden hierbij een grote rol. Adrenaline (en angst) zorgde ervoor dat ze toch weer gauw aan het werk gingen, met als resultaat uitputting (van de bijnieren) en een langdurig ziekteverzuim in de toekomst.

Lees ook: Stresss! Deze 7 tekens kun je maar beter niet negeren (een burn-out ligt misschien op de loer)

In de reorganisatiejaren 2014/2015 viel de ‘regelmatig kort verzuim’ doelgroep massaal om. Recente cijfers wijzen uit dat momenteel 14 procent van de totale workforce langdurig thuis zit met burn-out klachten. Gaan we dat binnen vijf jaar weer zien bij de nieuwe generatie vrouwen die nu vaak ziek zijn, toch weer gaan werken en uiteindelijk uitgeput raken? 

Preventief de burn-out te lijf

Niemand wil een burn-out. Als jij het idee hebt dat je op dit moment misschien wel een verborgen burn-out hebt, ga dan preventief een burn-out te lijf als je regelmatig kortstondig ziek bent. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. 

Probeer de eerste voortekens te herkennen en luister naar je lichaam. Word je bewust van je drijfveren en emoties, waardoor je effectiever kan communiceren en overtuigd kan raken van jouw persoonlijke prioriteiten. Bedenk voor jezelf hoe je stress kan voorkomen. Misschien kun je herstelperiodes inlassen? Dit kan al een weekend zijn waarin je helemaal niets inplant en je (werk)mail en telefoon uitzet. 

Vind je vast ook interessant: Burn-out door je relatie? Dit zijn de symptomen en tips hoe je ermee om kan gaan

Probeer in ieder geval meer balans in je leven aan te brengen om zo uiteindelijk veel beter te kunnen presteren in deze hectische maatschappij. Zoals de Engelsen zeggen: you can’t drink from an empty cup. Zorg goed voor jezelf, dan kun je ook veel beter voor anderen zorgen.

Meer lezen over burn-outs?

Emotietherapeute Barbara Kok is een expert op het gebied van (het voorkomen van) burn-outs en wil graag haar kennis delen. Daarom schrijft ze graag over emoties, mindfulness en soortgelijke onderwerpen én is zij directeur van de Burn Out Poli.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️