Bedrock ontdekt Nederland: winterkamperen in de havenhuisjes van Zwier
Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Eerder werden we al verliefd op camping Buitenland in Drenthe en ontdekten we Stortemelk op Vlieland, maar dit keer gingen we op bezoek bij de havenhuisjes van vrijhaven Zwier.
En die naam ken je misschien, want we gingen al eens eerder op zomerbezoek bij Zwier, de vrijhaven van de stad. Toen ervaarden we hoe het is om te slapen in een heuse tipi-tent aan de Vinkeveense plassen (spoiler: aanrader!), maar dit keer gingen we op winteravontuur en verbleven we in één van de gloednieuwe circulaire havenhuisjes.
En geloof ons: dat wil je ook proberen.
Overwinteren bij de Zwier
Op nog geen 15 minuten rijden van Amsterdam waan je je bij Zwier in een oase van rust, loop je langs of vaar je over de Vinkeveense plassen en wikkel je jezelf in een dekentje van rust en zen-zijn.
Alles draait er namelijk om onthaasten, vrijheid ervaren en energie opdoen door – je raadt het al – te relaxen. In de zomer kan je hier dus terecht in een tipi-tent (benieuwd hoe dat is? We schreven over onze ervaring in de vrijhaven in de zomer), maar sinds kort kun je hier ook in de winter verblijven.
Je slaapt dan niet in een tipi-tent (die worden in de winter netjes afgebroken en als het zonnige seizoen aanbreekt, weer opgebouwd), maar in een waar havenhuisje.
De huisjes dragen die naam niet voor niets, het terrein is namelijk van oorsprong een haventerrein. Wie de huisjes ziet, denkt waarschijnlijk direct een een knusse blokhut of een tiny house.
Winter Wonderland
Nu is het altijd leuk om in eigen land op ontdekkingstocht te gaan als je het ons vraagt, maar in tijden van een pandemie al helemáál. Dankzij de lockdown zie je de muren regelmatig op je afkomen en krijg je nou eenmaal soms genoeg van hetzelfde kleine appartement, huisgenoot of (sorry) partner. Hoe lief ze ook zijn.
Maar dat we afstand moeten houden, zoveel mogelijk thuis moeten werken en de horeca dicht is, betekent gelukkig niet dat we alleen maar thuis hoeven we zitten. Dus dat Zwier nu ook overnachtingen in de winter aanbiedt, komt meer dan gelegen.
Wel is de gang van zaken door corona natuurlijk iets anders dan normaal gesproken.
De huiskamer
Waar je normaal heerlijk kunt ontbijten, lunchen, borrelen en dineren of spelletjes spelen in de gemeenschappelijke ‘Huiskamer’, is dat door de coronamaatregelen op het moment niet mogelijk. Maar dat mag de pret niet drukken. Er staat namelijk een heuse take-away service voor je klaar in de Huiskamer, op steenworp-afstand van je huisje.
En laten we eerlijk zijn: met dit koude weer willen we stiekem toch niets anders dan lekker cocoonen en genieten van het bijzondere huisje.
Het havenhuisje op Zwier
Zodra we voet op het terrein zetten, verdwijnt de stress van de dag als sneeuw voor de zon. Het ruimtelijke terrein, de gemeenschappelijke kas en de vrolijke bordjes zorgen voor een instant gevoel van thuiskomen.
Bij het inchecken staat een vrolijke medewerker klaar om ons te verwelkomen en uit te leggen wat ons ongeveer te gebeuren staat. Na het praatje mochten we meteen doorlopen om via de juiste looprichting onze borrelplank meenemen, want yup die stond al klaar. Via de achteruitgang liepen we over een schattig houten piertje zo richting ons huisje. Daar was onze huisje, direct verscheen er een tevreden lach op ons gezicht.
De zon ging langzaamaan onder en ons huisje keek pal uit op het haventje en de dobberende bootjes. Hoe idyllisch kan je het hebben? Het havenhuisje is een tiny house van zo’n 30 m2 met een minimalistisch interieur. Toch hebben we niet het gevoel dat het te klein is.
De binnenkant is geheel van licht hout, heeft een prachtig bed (met circulair matras van bedzzzy!) pal aan het raam met uitzicht op het haventje. Achter het bed zit een tafel vast waar we gulzig van het borrelplankje genieten.
Een keukentje heeft het huisje niet echt, maar dat maakt ons niet uit. We kunnen koffie en thee zetten, er ligt lekkers klaar in de kast en meer dan dat hebben we niet nodig.
Een tweede slaapplek (voor een eventueel derde persoon) zit achterin het huisje, zonder deuren waardoor het huisje ruimtelijk blijft. Om het hoekje zit de strakke design badkamer met douche en glazen wand en een spiegel met daarachter verlichting. Een hoop luxe voor zo’n klein, simpel huisje.
Wat staat er op het menu?
Niet veel later wandelen we terug om de borrelplank in te leveren en ons diner op te halen in een doos. Een home made curry, vol groenten en smaak. Een warm, simpel winters gerecht dat ons warm houdt op deze ijskoude avond.
Zin in een drankje? De mini-bar is rijkelijk gevuld met gezonde sapjes, speciaal biertjes en is er keuze uit verschillende, biologische wijnen. Een flesje rode wijn, daar hadden we wel zin in.
Bedrock ontdekt Nederland: kamperen tussen de tiny houses op de camping van Floortje Dessing
Op ‘de lijst van vertrouwen’ vinkten we af wat we hadden gepakt. Toen het eenmaal bedtijd was, sloegen we de luiken via buiten dicht en vielen we zonder buitengeluiden als een roosje in slaap.
‘s Ochtends gingen de deuren weer open en daar was het prachtige rustige uitzicht weer. Alsof we naar een schilderij keken. Af en toe liep er een buur langs met een doos. Aha, tijd voor ontbijt!
Ontbijt op bestelling
De avond ervoor vinkten we aan wat we graag op het menu hadden. Want een ontbijtbuffet zit er met corona natuurlijk niet in, en zo’n lijst van tevoren voorkomt ook onnodige voedselverspilling. Van speltcrackers met verschillende soorten beleg, gekookte eitjes en een heerlijke granola bowl. Tel daar de zelf-gepruttelde koffie bij op en onze ochtend kon niet meer stuk.
De rest van het verblijf hoef je je trouwens ook niet druk te maken om eten: bij de overnachtingen zitten 2 heerlijke lunches, op dag 2 nog een 3-gangen-diner en natuurlijk een ontbijt.
Wat is er te doen?
Wie de foto’s goed heeft bekeken, ziet dat er op steenworp afstand van het huisje een houten hottub staat. Even inschrijven en in je zelf meegenomen badjas wandel je zo naar de jacuzzi, die ligt op de pier van het haventje.
Bedrock ontdekt Nederland: kanoën, yoga en slapen in hutjes bij Voscheheugte
Wie de buurt wilt verkennen per schip kan één van de instructievideo’s bekijken via de QR-codes in het huisje en een elektrische sloep pakken. Het prachtige meer heeft allerlei eilandjes en mini-vakantiehuisjes waar je alleen maar bij kunt wegdromen. Aanrader dus, zélfs met het koude weer.
Binnen liggen overigens ook andere routekaarten klaar (want ook wandelen en fietsen raden we zeker aan in dit gebied), net zoals de stapel prachtige boeken en diepgaande kaartenspelletjes.
Je begrijpt: hier wil je heen om te onthaasten.
Logeren bij Zwier
Bij Zwier logeer je altijd 2 nachtjes, omdat ze geloven dat je bij één nachtje niet écht tot rust komt. En zo is dat!
Inchecken kan op maandagen, woensdagen en vrijdagen om 16.00u en uitchecken op woensdag en vrijdag om 11.00u en op zondag om 16.00u.
Wees er snel bij, want de meeste havenhuisjes zijn al ver vooruit geboekt!
Bekijk hier de websites van de havenhuisjes bij Zwier voor de prijzen en meer informatie.