Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psychologie 2 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

Zo bouw je aan je vriendschap (en waarom je dat nodig hebt)

Misschien ben je één van de mensen die een handjevol vrienden heeft, misschien ben je iemand die een grote vriendengroep heeft. Sommige mensen maken heel makkelijk nieuwe vrienden, anderen hebben daar meer moeite mee. Of je nu veel of weinig vrienden hebt, is volledig afhankelijk van wat jij fijn vindt. Maar het is wel zo fijn om in ieder geval een paar goede vriendschappen te hebben die je verder helpen in het leven.

Onderzoek heeft aangetoond dat diepgaandere vriendschappen belangrijk zijn voor je (mentale) gezondheid. Want naast gezond eten en genoeg bewegen, draagt ook een goede vriendschap bij aan een langer leven.

Vriendschappen zijn goed voor je

Vriendschappen kunnen ons onder andere helpen om beter om te gaan met stress. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar in hetzelfde artikel als waar we net naar linkten vertelt de Amerikaanse psycholoog Julianne Holt-Lunstad dat we een stressvolle situatie beter aankunnen als we weten dat er vrienden zijn bij wie we terecht kunnen.

Daarnaast helpen je vrienden vaak ook om gezonder te leven. Zo kunnen ze je aansporen om beter voor jezelf te zorgen en gezond te (blijven) eten, lekker te bewegen (door bijvoorbeeld samen te gaan sporten!), maar ook door je aan te sporen om dat kwaaltje toch even door de dokter te laten checken.

En, last but certainly not least, vriendschappen geven betekenis aan het leven.

Ook interessant: Zo laat je een ander zich goed voelen over zichzelf (zonder complimenten)

Wat is een hechte vriendschap

Het moge duidelijk zijn: vriendschappen zijn niet alleen heel leuk en fijn om te hebben, ze zijn ook daadwerkelijk goed voor je gezondheid. Reden te meer om te onderzoeken hoe je een hechte vriendschap opbouwt en onderhoudt.

Ten eerste is het dan goed om te begrijpen wat een hechte vriendschap precies is. Want wanneer ben je hecht met iemand – wanneer kan je iemand bestempelen als vriend.

Hoe we er vaak naar kijken, is dat iemand een goede vriend is als je diegene middenin de nacht kunt opbellen als er iets heftigs is gebeurd. Als iemand direct naar je toe komt om je te troosten nadat het uit is gegaan met je partner. De persoon die het voor je opneemt.

Intimiteit

In een artikel op The New York Times lezen we dat het daar niet zozeer mee te maken heeft. Een goede vriendschap ligt niet per se aan de mate van klaarstaan voor elkaar, maar aan de mate van intimiteit.

Intimiteit is één van de sleutels naar een hechte vriendschap. Daar hoort bij dat je volledig jezelf kan zijn bij de ander en dat je elkaar helemaal begrijpt. Als iemand die dichtbij je staat je niet helemaal begrijpt, heeft dat invloed op de intimiteit van jullie relatie.

Wederkerigheid

Een ander belangrijk aspect voor een hechte vriendschap is de mate van wederkerigheid: in een hechte vriendschap moet je allebei het gevoel hebben dat je gezien en begrepen wordt door de ander. I’ll be there for you, ’cause you’re there for me too, zou de crew van Friends hebben gezegd.

Must read: De belangrijke eigenschappen van een gezonde vriendschap

Vriendschappen bouwen

Helaas is een hechte vriendschap niet het makkelijkste om te bouwen en onderhouden. “Close friendships are so important to us because they are so difficult to form,” lezen we op The New York Times.

Dat een vriendschap opbouwen zo moeilijk is komt, meent neuro-psycholoog John Cacioppo, doordat het voor ons als mensen vanuit de evolutie gezien belangrijker is om ons te beschermen tegen vijanden dan om vrienden te maken. We hebben dus automatisch de neiging om juist niet zo makkelijk vrienden te maken.

Om een hechte vriendschapsband te bouwen, zijn er een aantal dingen die je in acht kan nemen:

1. Wees aandachtig

Intimiteit begint bij aandacht. Zien en horen waar de ander het over heeft en met volle aandacht aanwezig zijn. Dus niet je Insta-feed checken terwijl je met een vriend een koffie doet, maar écht luisteren en de ander aankijken als hij zijn verhaal vertelt.

2. Zorg voor een gevoel van veiligheid

Voordat we echt dichtbij iemand kunnen komen, moet je je veilig voelen. Als je je veilig voelt, kan je je meer openstellen en komt er ruimte om meer lol te hebben.

Belangrijk voor die veiligheid zijn consistentie (is deze vriend altijd in m’n leven of ben je closer met vlagen?), beschikbaarheid (is deze vriend vaak beschikbaar om samen iets leuks te doen?), ontvankelijkheid (worden je berichten beantwoord en horen jullie vaak genoeg van elkaar?) en betrouwbaarheid en voorspelbaarheid (kan je op de ander rekenen?).

3. Wees wie je echt bent

Het kan zijn dat je jezelf soms cooler voordat dan wie je daadwerkelijk bent. Maar om echt een goede vriendschap op te bouwen, is het vooral belangrijk om te zijn wie je echt bent. Niets meer en minder dan dat.

Deel die domme fout of gênante wetenswaardigheden over jezelf én accepteer ook die van de ander. Het schept júist een band.

Intimiteit is essentieel

Maar hoeveel of weinig vrienden je ook hebt, wat vooral uitmaakt is dat je intimiteit ervaart in je leven. Of dat nu met je kids, moeder, lover, oma of de buurman is. Intimiteit maakt ons blij, kalm en gezonder.

Dus pak even een moment de komende dagen om je beste vrienden even te laten weten hoeveel ze voor je betekenen. Ze zijn letterlijk van levensbelang.

Meer over vriendschappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️