Vega Vrijdag: hartige cake met zwarte olijven en pijnboompitten
Neem ‘m mee als picknick, presenteer ‘m op een zomerlunch of maak er je nieuwe favoriete tussendoortje van. Deze hartige cake met olijven, pijnboompitten en parmezaan van zusje Culy is eigenlijk altijd lekker!
Iedereen verlangt weleens naar een tussendoortje, maar lang niet iedereen wordt wild van zoetigheid. Enter deze hartige cake: een vullende snack die dankzij de olijven en de parmezaan barst van smaak en je bloedsuikerspiegel ook weer niet compleet ontregelt. Het maken van deze cake is bovendien een leuk klusje, en wie wel ‘ns bakt, weet: zelfgemaakt is altijd lekkerder…
Ingrediënten voor 1 cake:
- 185 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 105 gram poedersuiker
- Mix van 125 gram poedersuiker en 125 gram amandelmeel
- 6 eieren
- 300 gram zwarte olijven, uitgelekt en grof gehakt
- 150 gram pijnboompitten, geroosterd en grof gehakt
- Snuf oregano
- 1 theelepel fijn zout
Voor de afwerking:
- 2 eetlepels vers geraspte parmezaan
- Extra vierge olijfolie van kwaliteit
- Zwarte peper van de molen
Zo maak je de hartige cake
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Heb je de pijnboompitten nog niet geroosterd, doe dat dan eerst (in een droge koekenpan, tot ze een mooi bruin kleurtje krijgen).
Meng de boter en de suiker met een staande mixer. Voeg daarna ook de poedersuiker-amandelmeelmix toe. Blijf mixen tot een luchtig en romig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe: voeg het volgende ei echt pas toe totdat het vorige ei helemaal is opgenomen. Voeg de olijven, pijnboompitten, oregano en zout toe en meng nog even door.
Bedek een ovenschaal met bakpapier en stort het beslag hierin uit. Dek af met aluminiumfolie en bak 60 minuten in de voorverwarmde oven. Prik met een prikker in de cake en kijk of er nog deeg blijft aanplakken. Zo niet, haal de cake dan uit de oven. Zo ja, zet dan nog 5 à 10 minuten extra in de oven. Laat 10 minuten rusten op het aanrecht en haal dan het bakpapier voorzichtig uit de vorm. Plaats op een rooster en laat volledig afkoelen.
Werk de hartige cake af met de parmezaan, de olijfolie en wat zwarte peper van de molen.
Lekker met pesto en wat zongedroogde tomaatjes, of gewoon zo!
5 x de perfecte voeding voor een gezonde huid (aldus een huidexpert)